İran Devrim Muhafızlarının el koyduğu geminin mürettebatı serbest

İran Devrim Muhafızları tarafından nisan ayında el konulan Portekiz bandıralı geminin mürettebatı serbest bırakıldı.

Dünya 3 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Stade, Germany – April 24, 2021: Container vessel MSC HAMBURG, owned by Mediterranean Shipping Company S.A., a Swiss-Italian international shipping line

İran Devrim Muhafızlarının 13 Nisan’da Basra Körfezi’nde İsrail ile bağlantılı olduğu iddiasıyla el koyduğunu duyurdukları Portekiz bandıralı yük gemisinin mürettebatının serbest bırakıldığı duyuruldu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan tarafından yapılan açıklamada, mürettebatın serbest bırakıldığı ancak geminin İran Devrim Muhafızları’nca tutulmaya devam ettiği belirtildi.

Abdullahiyan, “İran’ın karasularında radarını kapatan ve seyrüsefer güvenliğini tehlikeye atan el konulan gemi adli gözetim altında” diye belirtti.

Elçilik erişimi verilmişti

Geçtiğimiz günlerde İran, gemi mürettebatının serbest bırakılacağının sinyalini vermişti. İran Dışişleri Bakanlığı, mürettebata elçilik erişimi verileceğini açıklayarak, bir süre sonra serbest bırakılacaklarının öngörüldüğünü duyurmuştu. İran medyasına göre İran Dışişleri Bakanı, Portekizli mevkidaşı Paulo Rangel ile yaptığı telefon görüşmesinde “gemi mürettebatının serbest bırakılmasıyla ilgili insani mesele bizi ciddi şekilde ilgilendiriyor” demişti.

MSC, Aries gemisini, kısmen İsrailli işadamı Eyal Ofer’e ait olan Zodiac Maritime’ın bir iştiraki olan Gortal Shipping’den kiralıyor.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları 13 Nisan’da Hürmüz Boğazı’nda 25 kişilik mürettebatıyla MSC Aries adlı konteyner gemisine el koymuştu. El koyma sebebi olarak da Portekiz bandralı geminin İsrail ile bağlantısı olduğu ifade edilmişti. Gemiye el konulan günün akşamında da Tahran yönetimi, Şam’daki konsolosluğunu hedef alan İsrail’e misilleme saldırılarını başlatmıştı. İran daha önce de gemiye el konuşlan rotayı işaret ederek kritik nakliye yolunu kapatabileceğini açıklamıştı.

İran’ın Tesnim Haber Ajansı 13 Nisan’daki haberinde, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin İsrail’le bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir yük gemisine Basra Körfezi’nde el koyduğu ifade edilmişti. Portekiz bandrallı ”MSC Aries” adlı geminin, Londra merkezli “Zodiac Maritime” şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel’e ait olduğu iddia edilmişti. İsrail ordu radyosu da X Platformundan yaptığı açıklamada “İran güçlerinin Hürmüz Boğazı yakınında saldırdığı geminin bir kısmı büyük olasılıkla İsrail’e aittir” ifadelerine yer vermişti. Geminin Birleşik Arap Emirlikleri’nden Hindistan’a gittiği kaydedilen açıklamada daha fazla ayrıntı paylaşılmamıştı.

İran: Devrim Muhafızlarının el koyduğu geminin mürettebatı serbest bırakılacakİran: Devrim Muhafızlarının el koyduğu geminin mürettebatı serbest bırakılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.