Kırbaç cezasına çarptırılmıştı: Yönetmen Rasoulof İran’dan kaçtı

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof hapis ve kırbaç cezası sonrası ülkesini terk etti. Türkiye üzerinden İran'dan kaçan yönetmen Altın Palmiye için yarışacak yeni filminin prömiyeri için Cannes Film Festivali'ne katılacağını duyurdu.

Kültür Sanat 14 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof daha önce de Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü kazanmıştı.

Önce yurtdışına çıkış yasağı kondu. Ardından da tüm mal varlığına elkonup hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Suçu gizlice film çekmesi ve bununla Cannes Film Festivali’ne katılmaktı. İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof yaşadığı bu baskılar sonrası ülkesini terk etti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İranlı yönetmen kendisine yardım eden kişiler sayesinde artık güvenli bir yerde olduğunu duyurdu. Yönetmenin Türkiye üzerinden kaçtığı tahmin ediliyor. Ancak kaçış rotası hakkında daha fazla detay paylaşılmadı.

Mohammad Rasoulof: Vahşet noktasına ulaştı

Yeni filmi ‘The Seed of the Sacred Fig’in Cannes Film Festivali’nde yapılacak prömiyeri öncesi yönetmen Mohammad Rasoulof “Zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra sınırdan çıkmama ve güvenli bir yere ulaşmama nazikçe, özveriyle ve bazen hayatlarını riske atarak yardımcı olan arkadaşlarıma, tanıdıklarıma ve insanlara minnettarım. Baskının kapsamı ve yoğunluğu, insanların her gün başka bir iğrenç hükümet suçu haberi beklediği bir vahşet noktasına ulaştı” diye yazdı.

Mohammad Rasoulof’un avukatı Babak Paknia yönetmenin Cannes Film Festivali’ne katılacağını duyurdu. Hatırlanacağı üzere İranlı yetkililer yönetmenin yeni filmini festivalden çekmesini talep etmiş ve tüm yapım ekibini gözaltına almıştı. Hakkında verilen tutuklama, mal varlığına el koyma ve kırbaç cezası sonrası İran’dan kaçan yönetmen daha önce de benzer şeyler yaşamıştı. 52 yaşındaki yönetmen 2017’deki Cannes Film Festivali’nde ödül kazanan ‘İnatçı Bir Adam / A Man of Integrity’ nedeniyle 2019 yılında bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha önce de hapis cezası almıştı

İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen Temmuz 2022’de hükümetin ülke çapındaki protestolara baskı uygulamasını kınamış, paylaşımlar yapmış, ardından gözaltına alınmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen Rasoulof daha sonra affedilmişti. Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Yönetmen ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.

İran yönetimi 2023 yılında da yönetmen Said Rustai’yi hapis cezasına mahkum etmişti. Mahkumiyetin sebebi yönetmenin 2022 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilen ‘Leyla’nın Kardeşleri’ filmiydi. Tahran’da yaşanan ekonomik krizi merkezine alan film yayınlandığı dönemde ses getirmişti.

İranlı rapçi yeniden idam sehpasına götürülüyorİranlı rapçi yeniden idam sehpasına götürülüyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.