Emre Fel Yeni Anadolu’dan Türkiye’ye sesleniyor
Fazıl Say'ın bestesini de seslendiren çellist Camille Thomas yeni albümüyle karşımızda. Fransız müzisyen müzik tarihinin efsane ismi Charles Aznavour'un eserlerini çellosuyla yeniden yorumladı.
Onu Paris’in meşhur çatılarında çellosuyla verdiği resitallerle tanıdık. İlhamını Jacqueline du Pre’den alan ve eleştirmenlerin üslubunu ona yakın bulduğu Camille Thomas şimdi yeni albümüyle karşımızda. Son olarak uzun soluklu ‘Chopin Project’ albümünü kaydeden Fransız müzisyen bu kez radarına modern çağın bir efsanesini aldı. Charles Aznavour’un her biri modern çağ klasiği haline gelen şarkıları Fransız müzisyen tarafından yeniden yorumlandı. ‘Aznavouriana’ adlı albümün kayıtlarının bir bölümü Erivan’da Ermenistan Devlet Senfoni Orkestrası ile yapıldı. Bir virtüözden enstrümental albüm beklense de 35 yaşındaki Fransız müzisyen alışılmışın dışına çıkıp Carla Bruni’ye de mikrofonu veriyor. Yazının bundan sonraki bölümünü albümden şarkılarla okuyabilirsiniz.
Daha önce Borusan Quartet ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile de konserler veren Camille Thomas Türkiye’de Fazıl Say’ın bestesini yorumladığı performansıyla da biliniyor. Fazıl Say’ın ona adadığı ‘Asla Vazgeçme’ adlı bestesini seslendiren Fransız müzisyen eseri Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında seslendirdi. Sanatçının yeni albümüne gelecek olursak karşımıza bu kez farklı kuşakları etkilemeyi başarmış besteler çıkıyor. ‘She’, ‘Hier Encore’, ‘Emmenez-moi’, ‘La Boheme’, ‘Mourir d’aimer’, Un vie d’amour’ ve ‘Sa Jeunesse’ gibi Charles Aznavour klasikleri çello ile yeniden hayat buldu.
16 şarkı ve yaklaşık 52 dakikadan oluşan ‘Aznavouriana’ albümünden önce Camille Thomas dinleyicileri bu yeni projesine ısındırmak için ‘Hier Encore’u tekli olarak yayınlamıştı. Charles Aznavour’un en sevilen şarkılarından biri olan ‘Hier Encore’ daha sonraları Dany Brillant gibi pek çok müzisyen tarafından yeniden yorumlandı. 20’li yaşlara, daha doğrusu gençliğe duyulan özlemi anlatan şarkı yarım asırdan uzun bir süredir dillerde. Gerçi bu sözü albümde yer alan diğer şarkılar için de söylemek pek âlâ mümkün.
‘Aznavouriana’ albümünde kuşkusuz en çok plana çıkacak şarkılardan biri ‘La Bohemé’. Oldukça başarılı düzenlemesiyle dikkat çeken şarkıda Camille Thomas’ya tıpkı albümdeki diğer şarkılarda olduğu gibi Ermenistan Devlet Senfoni Orkestrası eşlik ediyor. Ancak şarkının ruhuyla da doğru orantılı bir biçimde senfonik düzenlemeyi bu yorumda daha derinden hissetmek mümkün. Bu durum Charles Aznavour’un müziğinin ne denli nevi şahsına münhasır besteler olduğunu da gösteriyor. 1 Ekim 2018’de hayata veda eden ve Fransa’da cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katıldığı devlet töreniyle defnedilen Aznavour’un çok sevilen bir diğer eseriyle devam edelim.
Türkiye’de de bir dönem çok sevilen ve hatta telefonlarda bekleme sesi olarak da kullanılan ‘Emmenez-moi’ de tıpkı diğer yorumlar gibi oldukça güçlü düzenlemeye sahip. Albümün geneline de yansıyan senfonik düzenlemede ölçülülük sayesinde eserlerin önüne geçilmiyor. Vaktiyle Elvis Costello’nun da seslendirdiği bir romantik klasikle devam edelim. Charles Aznavour’un İngilizce seslendirdiği ‘She’ de düğünlerde ilk dans müziği olarak kullanılmaya aday. Carla Bruni’nin seslendirdiği ‘Sa Jeunesse’, kasveti ve o alışkın olduğumuz Fransız vokal tarzıyla dikkat çekiyor. Eşi Nicholas Sarkozy’nin Fransa cumhurbaşkanlığı sırasında müzik çalışmalarını arka plana iten Bruni son olarak 2017’de ‘French Touch’ adını taşıyan albümünü yayınlamıştı.
Yazın habercisi şu günlerde yayınlanan albüm geniş havası itibariyle insanda hüznü bir nebze harekete geçiriyor. Ancak doğal olarak bu hem enstrümanın hem de bestelerin doğasıyla ilgili bir durum. Camille Thomas’nın daha önceki çalışmalarında etiketi bulunan Deutsche Gramophon bu albümü de dinleyiciyle buluşturdu. ‘Ils sont tombés’ şarkısının geçelim. Bu şarkıyı seçmemizdeki neden şarkının atmosferi. Şarkının orijinalinde de yer alan üflemeli çalgılar bu kez duduk ile temsil edilmiş.
Geçen kış Ankara’da CSO Ada Ankara’da bir konsere imza atan Camille Thomas yeni albümü kapsamında Türkiye’ye yeniden uğrayacak mı, zaman gösterecek. Dijital müzik platformlarında yerini alan ‘Aznavourian’ın plak ve cd baskılarının Türkiye’ye gelişi de bir diğer merak konusu. Albümün arşivlik bir çalışma olması nedeniyle her iki basılı türünün de ilgi görecektir.