ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a senatoda protesto: Gazze kasabı!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken senatoda bir oturum sırasında "Gazze kasabı" sloganlarıyla protesto edildi. ABD'li bakana tüm akrabalarını sivil bir aracın içinde kaybeden, daha sonra kendisi de öldürülen 6 yaşındaki Hind Receb'in ölümü hatırlatıldı.

Dünya 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken / Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları sürerken ABD’de Başkan Joe Biden ve yönetimi savaşta ikircikli tavrını sürdürüyor. Bir yandan Ortadoğu’daki en büyük müttefiki İsrail’e her türlü desteği veren Biden, diğer yandan Gazze’ye insani yardımların girişi için seyyar iskele bile kurmuş durumda.

Washington’un Gazze’ye yardımlarını ve bu yöndeki söylemleri ABD kamuoyunda çoğunlukla “seçim yatırımı” şeklinde karşılık bulurken Biden ve ekibinin en büyük korkusunun 5 Kasım’da düzenlenecek 2024 Başkanlık Seçimleri’nde yeniden seçilememe olduğu bilinen bir gerçek.

Hal böyleyken İsrail’le iş tutmaktan çekinmeyen, yakın dönemde askeri yarımların askıya alındığı duyurulsa da sevkiyatlarını devam ettiren ABD tepkilerin hedefinde olmaktan kurtulamıyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken Senato Dış İlişkiler Komitesi önünde ABD diplomasisi, küresel zorluklar ve 2025 bütçe talebi konusunda ifade verirken tam da bu konu nedeniyle protestoların hedefindeydi.

ABD’li bakanın konuşma yapacağı sırada salonda önce büyük bir uğultu duyuldu, sonra salonda bulunan bir katılımcı elinde Filistin bayrağı ile ayağa kalkarak “İsrail tarafından öldürülen Hind Receb 6 yaşındaydı. Blinken, sen Gazze kasabı olarak anılacaksın. Sen masum Filistinlilerin katili olarak anılacaksın” diye haykırdı.

Filistin destekçisi gösterici senatoda görevli kolluk kuvveti tarafından zorla dışarı çıkarılırken diğer bir eylemci de elinde “Savaş suçlusu” pankartı ile “Blinken bir savaş suçlusudur” diye slogan attı.

Senato oturumuna daha sonra ara verilirken göstericiler toplamda üç ayrı protesto eylemi gerçekleştirdi. Blinken protestolar tamamen sona erdikten sonra anca konuşmasına devam edebildi.

Tüm çağrılara rağmen İsrail’in öldürdüğü 6 yaşındaki çocuk: Hind Receb

İsrail şubat ayında Gazze’de bir aracı hedef almıştı. Araçta akrabalarıyla birlikte bulunan 6 yaşındaki Hind Receb ilk saldırıdan kurtulmuş ancak İsrail güçlerinin kuşatması nedeniyle araçta mahsur kalmıştı.

Receb telefonla ulaşan Filistin Kızılay’ı yetkililerine “Hepsi öldü, gelin alın beni, burada tek kalmak istemiyorum. Çok korkuyorum, lütfen beni almaları için birini gönderin” diye 3 saat boyunca yalvarmış ancak İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle kurtarılamamıştı.

İsrail ordusunun bölgeden 12 gün sonra çekilmesi sonucu ulaşılan araçta Hind Receb, dayısı, dayısının eşi ve 3 çocuğunun cansız bedenleri bulunmuştu. Hind Receb’in ölümü dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı.

ABD’nin İsrail’e yardımları askıya alma sürüncemesi

Başkan Biden geçen hafta CNN’e verdiği röportajda İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze’nin güneyindeki Refah kentini işgal etmesi halinde ABD’nin İsrail’e bazı silahları vermeyeceğini söylemişti. Röportajda İsrail’in 2 bin kiloluk bombaları Filistinli sivilleri öldürmek için kullandığını ifade etmişti.

“Refah’ta kesinlikle büyük bir çatışma görmek istemiyoruz” diyen Savunma Bakanı Lloyd Austin de sevkiyatın durdurulmasını şu sözlerle açıklamıştı:

“İsrail’in kendini savunma araçlarına sahip olduğundan emin olmaya devam edeceğiz. Ancak şu anda Refah’taki gelişmelerin seyri bağlamında yakın zamanda İsrail’e gönderilecek güvenlik desteği sevkiyatlarını değerlendiriyoruz. Mevcut durumu değerlendirirken içinde yüksek miktarda mühimmat barındıran bir sevkiyatı durdurduk.”

Beyaz Saray salı günü yaptığı açıklamada Temsilciler Meclisi’nin tasarısına karşı olduğunu vurgulayarak söz konusu tasarının “Başkanın etkili bir dış politika yürütme kabiliyetini baltalayacağını” savunmuştu. Açıklamada ayrıca Biden’ın masasına ulaşması halinde tasarıyı veto edeceği belirtilmişti.

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan konuya ilişkin Israel Hayom gazetesine yaptığı açıklamada ABD’nin kararının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söylemişti.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen de aynı gazeteye yaptığı açıklamada silah ve mühimmat üretiminde bağımsızlığın İsrail’in güvenliği açısından ciddi önem taşıdığını ifade etmişti.

Daha sonra Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Gazze’deki savaş konusunda Demokratlar arasındaki bölünmüşlüğe dikkat çeken bir oylamayla Başkan Joe Biden’ın İsrail’e silah transferini durdurma yetkisini kısıtlayan bir tasarıyı kabul etmişti.

Tasarı 224’ye 187 oyla meclisten geçmişti. Aralarında New York’tan Thomas Suozzi, Florida’dan Jared Moskowitz ve New Jersey’den Josh Gottheimer’ın da bulunduğu 16 Demokrat tasarı lehinde oy kullanmış, sadece üç Cumhuriyetçi tasarıya karşı çıkmıştı.

Seçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail'e yeni yardıma hazırlanıyorSeçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail’e yeni yardıma hazırlanıyor

ABD Temsilciler Meclisi’nden İsrail’e silah satışına onay: Biden’ın iptal şansı kalmıyorABD Temsilciler Meclisi’nden İsrail’e silah satışına onay: Biden’ın iptal şansı kalmıyor

UCM Başsavcısının tutuklama talebine İsrail de Hamas da tepkili: Denk değilizUCM Başsavcısının tutuklama talebine İsrail de Hamas da tepkili: Denk değiliz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.