Edirne’den Hakkari’ye ‘Yurt Resimleri’ belgesel oldu

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Art Contact kapsamında yönetmen Mehmet Güleryüz'ün 'Yurt Resimleri' adlı belgeseli izleyiciyle buluşuyor. Belgesel genç Cumhuriyet'in sanat politikası doğrultusunda gerçekleşen yurt gezilerine odaklanıyor.

Kültür Sanat 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Cumhuriyetin ilk kuşak ressamları Anadolu'nun dört bir yanında öğretmenlik yapmış, gittikleri bölgeleri tuvale aktarmıştı.

Galataport’ta Kasım 2023’ten bu yana devam eden Cumhuriyetin Yüzü sergisinin bir bölümü yurtdışında eğitim gören Cumhuriyetin ilk dönem ressamlarının Türkiye’ye döndükten sonra Anadolu kasabalarındaki öğretmenlik ve gözlem deneyimlerine odaklanıyordu. Pek çok ressamın hikâyeleri bu kez bir belgesel olarak karşımıza çıktı. Yönetmen Mehmet Güleryüz’ün imzasını taşıyan ‘Yurt Resimleri’ belgeseli izleyiciyle buluştu.

Yönetmen Mehmet Güleryüz.

Edirne’den Hakkari’ye yurdun resmi

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Art Contact kapsamında yönetmen Mehmet Güleryüz’ün ‘Yurt Resimleri’ adlı belgeselinin senaryosu Feza Sınar imzası taşıyor. Edirne, Çorum, Bursa, Konya, Hakkari, Antalya, Burdur, İzmir, Gaziantep, Malatya, Bilecik, Trabzon Bitlis, Rize, Erzurum, Çankırı, Diyarbakır, Hatay, Ankara, Sivas, Denizli, Kayseri, Kırşehir, Zonguldak Sinop, Bolu, Afyon, Eskişehir, Balıkesir, Kastamonu ve Çanakkale’yi kapsayan bu yurt gezilerine odaklanan belgeselde Türk resminin büyük isimleri yer alıyor.

1938-1943 yıllarını kapsayan yurt gezilerine katılan ressamlar; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hikmet Onat, Saim Özeren, Cemal Tollu, Sami Yetik, Feyhaman Duran, Ali Avni Çelebi, Mahmut Cuda, Zeki Kocamemi, Hamit Görele, Seyfi Toray, Refik Epikman, Malik Aksel, Turgut Zaim, Sabiha Rüştü , Cevat Çoşkun, Ali Karsan, Ayetullah Sümer, Zeki Faik İzer, Abidin Dino ve Arif Kaptan.

Yönetmen Mehmet Güleryüz’ün ‘Yurt Resimleri’ belgeseline Prof. Dr. Aydın Ayan, Prof. Dr.Kemal İskender, Haydar Şişman, Akın Aksu ve Zafer Bilgin’in anlatımlarıyla katkı sundu.

Vuslat: En büyük emanet yaşamın kendisiVuslat: En büyük emanet yaşamın kendisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.