Kültür merkezinden vicdanın simgesine: Brooklyn Müzesi artık Filistin’e ses verenlerin toplanma yeri

New York'un en önemli sanat merkezlerinden Brooklyn Müzesi son günlerde Filistin protestolarıyla gündemde. Eylemciler müzeyi Filistin'e yönelik soykırımı tanımaya çağırıyor. Müzede yapılan eylemde 20'i aşkın gözaltı var.

Kültür Sanat 3 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yüzlerce kişi İsrail'in Gazze'deki savaşını protesto etmek için Brooklyn Müzesi'nde toplandı. Fotoğraf: Rhea Nayyar ve Maya Pontone/Hyperallergic.

Brooklyn Müzesi New York’un en önemli kültür sanat mekanlarından biri. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor, birbirinden önemli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak son aylarda müzenin gündemde olmasının bir nedeni daha var: İsrail’in Gazze işgali protestoları.

500’den fazla aktivist bu kez de Gazze ve Filistin’e destek için bir araya geldi, Brooklyn Müzesi’nin önünde toplandı. Grup Brooklyn Müzesi’ne vardığında  iki polis helikopteri, tam isyan teçhizatlı birçok polis memuru ve müzenin önündeki kaldırım boyunca park etmiş yarım düzineden fazla polis minibüsü onları bekliyordu.

Müze bazı sanat eserlerinin hasar gördüğünü iddia ediyor. Fotoğraf: Hyperallergic.

Müzenin lobisinde bir protesto düzenledi, cam pavyonunun üzerinde Filistin bayrakları sallandı ve çatısından “Özgür Filistin, Soykırımdan Kurtul” yazan büyük bir pankart açıldı. Ayrıca sanatçı Deborah Kass’ın müzenin girişinin dışındaki sarı ‘OY/YO’ heykelini “Gazze Özgür Olacak,” “40.000 kişi öldü” ve “Ur Müzesi Filistin’deki Çocukları Öldürüyor” gibi sloganlar asıldı. Eylemciler Brooklyn Müzesi’ni İsrail’in Gazze’deki eylemlerini soykırım olarak kamuoyuna tanımaya ve İsrail ordusuyla bağları olan şirketlerden ve bağışçılardan çekilmeye çağırdılar, bu isteklerini anlatan broşürler dağıttılar.

Yüzlerce kişi müzenin içinde ve dışında toplandı. Fotoğraf: Hyperallergic.

Bu olay Brooklyn Müzesi’nin ilk kez protesto edilişi değil. Müze daha önce de İsrail hava saldırılarının 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana 30.000’den fazla insanı öldürdüğü Gazze’deki çatışmaya tepki vermediği için eleştirilmişti. ABD’li iki yazar Pen America’nın ev sahipliğinde Brooklyn Müzesi’nde düzenlenecek etkinliği iptal etmişti. Brooklyn Müzesi geçen Aralık ayında Filistin yanlısı aktivistler tarafından protesto edildiğinde bir sözcü “herhangi bir grubun barışçıl şekilde toplanma hakkını destekliyoruz” demişti.

Polis eylemcilere saldırdı, 29 kişiyi gözaltına aldı. Müze binanın içinde ve dışındaki polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar nedeniyle bir saat erken kapandı. Bir müze sözcüsü “Plazamızda mevcut ve yeni kurulan sanat eserlerinde hasar vardı. Protestocular binaya girdi ve kamu güvenliği personelimiz fiziksel ve sözlü taciz edildi” diyerek açıklama yaptı.

Gazze sessizliği Taylor Swift'e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişteGazze sessizliği Taylor Swift’e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişte

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.