Tarihinin en kanlı seçiminde zafer ilk kadın başkanın: Meksika’da Sheinbaum dönemi

Meksika'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimi ülke tarihinin belki de en kanlı yarışlarından biri oldu. Yaklaşık 30 adayın öldürüldüğü seçimlerde ilk kadın başkan olacak 61 yaşındaki Claudia Sheinbaum zaferini ilan etti.

Dünya 3 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Claudia Sheinbaum

Latin Amerika ülkesi Meksika’da Andres Manuel Lopez Obrador dönemi bir ilkle kapandı. Ülke ilk kadın Devlet Başkanını, Claudia Sheinbaum’ı seçti. Sheinbaum, eski Mexico City Belediye Başkanı ve Morena Partisi’nin adayı en yakın rakibi Xochitl Galvez’e karşı oyların yüzde 58’ini alarak zaferini ilan etti.

Eski iklimbilimcinin en yakın rakibi muhalefet koalisyonundan Xochitl Galvez de oyların yüzde 26,6’sını alırken merkezci Movimiento Ciudadano’nun adayı Jorge Alvarez Maynez yüzde 9,9 ile üçüncü sırada yer aldı.

Sheinbaum’un elde ettiği sonuç popülist akıl hocası ve eski başkan Andres Manuel Lopez Obrador’un 2018’de elde ettiği yüzde 54,71’lik oy oranını aşmasıyla dikkat çekti. Sheinbaum’un rakipleri Galvez ve Maynez’e de zaferi tebrik etmek düştü.

Meksika’nın ilk kadın başkanı kazanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada kapsayıcılık vurgusu yaptı:

‘Çoğul, çeşitli ve demokratik bir Meksika hayal ediyoruz. Görevimiz ayrım gözetmeksizin her bir Meksikalıyla ilgilenmektir ve her zaman da öyle olacaktır. Birçok Meksikalı projemize tam olarak katılmasa bile, adil ve daha müreffeh bir Meksika inşa etmeye devam etmek için barış ve uyum içinde yürümemiz gerekecek.’

Kalabalık “Presidenta! Başkan! Başkan!” diye bağırırken, Sheinbaum sözlerine şöyle devam etti: “Meksika halkına tarihimizi, inancımızı, irademizi ve seçim sonuçlarını kabul ettikleri için, ama her şeyden önce ulusal projemizi kabul ettikleri için teşekkür etmek istiyorum. 200 yıllık cumhuriyet tarihinde Meksika’nın ilk kadın başkanı olacağım için de minnettarım.”

Akıl hocası Obrador’dan halefine tebrik mesajı

Obrador akıl hocası olduğu yeni devlet başkanı için X’te tebrik mesajı yayımladı. Eski başkan şunları söyledi: “Büyük bir farkla zafer kazanan Claudia Sheinbaum’u kutluyorum. Meksika’nın 200 yıl sonra ilk kadın başkanı olacak… Ve belki de ülkemiz tarihinde en çok oy alan başkan olacak.”

Sayım şüphe uyandırdı ancak…

Oy sayımının hızlıca yapılması birçok kişide şüphe uyandırdı. Bunlardan biri adaylardan Galvez’di. Ancak aradaki fark zaten çok büyüktü. Sheinbaum’un zaferi aynı zamanda kampanya boyunca yapılan anketlerle de tutarlıydı.

Tarihin en kanlı seçimi

Başkanlık dışında Meksika’nın en büyük seçiminde 20 binden fazla makam değişti. Seçim aynı zamanda modern tarihin en şiddetli seçimine sahne oldu. 30’dan fazla aday öldürüldü ve suç grupları dost liderler seçmek için yarışırken yüzlercesi de adaylıktan çekildi. Pazar günü de Puebla eyaletindeki oy verme merkezlerinde iki kişi öldürüldü.

Sheinbaum 2014 yılında Morena’yı kuran ve geleneksel partilerin iktidarını kırarak 2018’de ezici bir zaferle başkan olan popülist selefi Obrador’a verilen destekten yararlandı. İlk kadın başkan yaşlılara ve bekar annelere para yardımı ve tarihsel olarak yoksul bölgelerde amiral gemisi altyapı projeleri de dahil olmak üzere politikalarını sürdürme sözü verdi, ancak aynı zamanda ordunun iç güvenlik gibi tipik olarak sivil topluma ayrılmış alanlarda rolünü büyük ölçüde genişletti. Pazar günü yaklaşık 100 milyon kişi oy kullanmak için kayıt yaptırdı ve bunaltıcı sıcakta oy verme merkezlerinde büyük kuyruklar oluştu. Seçime katılımın yüzde 57 olduğu kaydedildi.

Meksika’nın yeni devlet başkanı 1 Ekim’de görevi mevcut Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’dan devralacak.

 

Nobel ödüllü iklimbilimci, Yahudi kökenli, solcu: Kimdir Meksika'nın yeni lideri Claudia Sheinbaum?Nobel ödüllü iklimbilimci, Yahudi kökenli, solcu: Kimdir Meksika’nın yeni lideri Claudia Sheinbaum?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.