Sırp çete liderini işkenceyle öldürüp bahçesine gömmüştü: Villayı krediyle almış!

Sırp Skaljari suç örgütünden Risto Mijanovic'i işkence ederek öldüren ve Sarıyer'deki lüks villasına gömen Kavacki çetesinden Zeljko Bojaniç, villayı banka kredisiyle aldığını öne sürdü. İki çetenin kanlı çatışmaları İstanbul sokaklarında yaşanmıştı.

Gündem 7 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’da, Sırp Skaljari suç örgütünden Risto Mijanovic’i işkence ederek öldüren ve Sarıyer’deki lüks villasına gömen Kavacki çetesinden Zeljko Bojaniç, kara para aklama davasında hakim karşısına çıktı. Bojanic, Mijanovic’i öldürüp gömdükleri villayı bankadan kredi çekerek aldığını, kara para aklamadığını iddia etti. Bojaniç, kredi ödemesinin 2026’ya kadar devam edeceğini evinin harap halde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla önce 250 bin dolar sonrasında 400 bin dolar olarak düzenlenen taşınmaz satın alımıyla elde edilen Türk Vatandaşlığı ile Türkiye, uyuşturucu baronlarının, uluslararası suç örgütlerinin merkezi haline geldi.

Çete liderleri, uyuşturucudan elde ettiği kara parayı kullanarak taşınmaz satın alımıyla başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde Türk pasaportuyla yaşadı. Bu süreçte çetelerin merkezi haline gelen Türkiye’de, uluslararası suç örgütlerinin kanlı çatışmaları yaşandı. Sırp Skaljari ve Kavacki suç örgütleri arasında yaşananlar bunlardan sadece biriydi.

İki suç örgütü arasındaki güç mücadelesi Skaljari’nin lideri Jovan Vukotiç’in 8 Eylül 2022’de, İstanbul’un en işlek yerlerinden biri olan Mecidiyeköy’de öldürülmesiyle gündeme geldi. Vukotiç’in sağ ön koltukta, hamile sevgilisi ve çocuğunun arka koltukta oturduğu araca, yanına yaklaşan motosiklette bulunan iki kişi tarafından kurşun yağdırılmıştı. Vukotiç’i öldürenler ise geçen günlerde İtalya’da yakalanan Barış Boyun’a bağlı Daltonlar çetesinin elemanlarıydı. Vukotiç, 2018 yılında yakalanan ve teslim edildiği Sırbistan’da serbest kalmasının ardından yasadışı yollarla tekrar Türkiye gelen biriydi.

Vukotiç’i öldürtenler, 2014 yılında İspanya’nın Valencia şehrindeki limanda Skaljari Suç Örgütü üyelerinin 200 kilo kokain bularak sahiplenmeleri üzerine kendilerine savaş açan liderliğini Radoje Zvicer’in yaptığı Sırp Kavacki suç örgütüydü. İspanya, Hollanda, Avusturya, Ukrayna, Yunanistan ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde; hem Kavacki hem de Skaljari suç örgütünün birçok üyesi ve yöneticisi öldürülmüştü.

Restorandan kaçırıp işkence ettiler, öldürüp villanın bahçesine gömdüler

Avrupa’nın 7 ülkesinde 50’ye yakın cinayetin işlendiği 8 yıllık çete savaşında, Skaljari’nin lideri Vukotiç’in Türkiye’de öldürülmesinin ardından operasyonlar başladı. Kavacki çetesinin, Skaljari yöneticisi olduğu belirtilen Risto Mijianoviç’i Sarıyer’de bir restorandan kaçırdığı, sonra bir villada işkence yaparak öldürdüğü ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mijanoviç’in işkence edildikten sonra 10 Kasım 2020 günü öldürüldüğü, cesedinin araçla taşınarak, Kavacki çetesinden Zeljko Bojaniç’e ait villanın arkasına gömüldüğü belirtildi.

Yürütülen soruşturmanın ardından Sırp yetkililer tarafından Türkiye’ye yollanan bilgi notunda Mijanoviç’in işkence gördüğüne dair fotoğraflar da yer aldı. Aynı fotoğraflar yakalanarak tutuklanan Radoje Zivkovic’in flaş belleğinde görüldü. Bunun üzerine polis, Risto Mijanoviç’in işkence yapıldıktan sonra gömüldüğü iddia edilen Zeljko Bojanic’e ait Sarıyer’deki Ormanada villaları 167 numaraya operasyon düzenledi. Söz konusu villada kazı yapıldı. Ancak Mijanoviç’in cesedi bulunamadı.

Mijanoviç’in fotoğraflarının polisin eline geçtiğini önceden öğrendiği ileri sürülen Bojanic’in villanın bodrum ve bahçe katında cinayeti kamufle atmak amacıyla kapsamlı tadilat yaptığı, cesedin başka bir yere taşındığı da iddia edildi.

Bu süreçte, Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Sırp çete lideri Zeljko Bojanic, Mijanoviç’in işkence edilerek öldürüldüğü Sarıyer’deki villasında yakalandı.

Mijanovic’in İstanbul’da öldürülmesine ilişkin İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu davada Hakan Kaptan ve Milan Vujotic’in tutuksuz, villa sahibi Zeljko Bojanic ve Radoje Zivkavic’in ise tutuklu yargılanıyor.

‘Sarıyer’deki villayı yüzde 11 faizli krediyle aldım’

Bojanic’in İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama” suçlamasıyla yargılandığı bir başka dava daha var. Bojanic bu davada, uyuşturucudan elde edilen kara parayı villa ve araba alarak aklamakla suçlanıyor.

Davanın ikinci duruşması 6 Haziran 2024’te görüldü. Sincan Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Bojaniç, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Bojaniç, Skaljari yöneticisi Mijianoviç’i işkenceyle öldürüp bahçesine gömdüğü Sarıyer’deki villa üzerine konuştu.

Bojaniç, dava konusu villayı bankadan kredi çekerek aldığını iddia etti. “Tüm iddianame temelsizdir. Ben kara para aklamadım” diyen Bojaniç, ev kredisinin hala devam ettiğini ve 2026 yılına kadar ödemesinin olduğunu söyledi. Bojaniç, “Bu krediyi yüzde 11 kredi faiziyle almıştım. Bu kara para değildir bu benim için iyi bir yatırımdır” dedi.

Bojaniç savunmasının devamında iddianamede bahsedildiği gibi “işsiz” olmadığını belirtirken aylık 30 bin Euro geliri olduğunu, Sarıyer’deki villayı da 690 bin dolara aldığını iddia etti.

21 Ağustos 1966 doğumlu olan Zeljko Bojaniç, uluslararası uyuşturucu kaçakçıları listesinde aranan isimlerden biriydi. Bojaniç’in, Sarıyer’deki lüks villada 8 yıldır yaşadığı sahte isimle oturma izni aldığı ortaya çıkmıştı. Bojaniç, “Evim harap halde” dedi.

Barış Boyun yakalandı: Kim bu İstanbul'u İtalya'dan kana bulayan çete lideri?Barış Boyun yakalandı: Kim bu İstanbul’u İtalya’dan kana bulayan çete lideri?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.