Erdoğan ‘yoksulluğu bitirdik’ dedi ama veriler tersini söylüyor
Tatvan Belediye Başkanı Erol'un göreve geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını duvardan kaldırdığına dair video sosyal medyada yayıldı, resen soruşturma başlatıldı. Avukat Akalın 'genelgeye uyulmamış dahi olsa hakaretten soruşturulmaz' dedi.
Bitlis’in Tatvan ilçesinde 31 Mart’taki yerel seçimleri DEM Parti’nin belediye başkan adayı Mümin Erol kazandı. Mümin Erol yüzde 48.52 oranında oy alırken rakibi AK Parti’nin belediye başkan adayı Fettah Aksoy ise yüzde 33.01 oranında oya sahip oldu.
Dün Mümin Erol’un mazbatasını aldıktan sonra odasına yerleştiği ana dair bir görüntü sosyal medyada yayıldı. Videoda başkan masasının arkasında iki fotoğraf olduğu görülüyordu. Bunlardan biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, diğeri de Mustafa Kemal Atatürk’e aitti. Mümin Erol da arkasına dönüp Erdoğan’ın fotoğrafını indiriyordu. Bunun ardından videoda görünmeyen kişilerin de alkışladığı duyuluyordu. İki ay öncesine ait bu görüntüler yayılınca Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı, Erol hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan resen soruşturma başlattı. Soruşturmanın fotoğrafın indirilmesine dair mi olduğu yoksa orada sarf edilen bir sözden mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor. DEM Parti de konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ancak videoda duyulan bir söz yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının kamu dairelerine asılması 2018 yılındaki bir genelgeyle hayata geçmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde 31 Temmuz 2018’de gönderilen genelgede “Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘www.illeridaresi.gov.tr’ adresinden ulaşılacak fotoğrafının kullanılması hususunda gereğini rica ederim” ifadeleri yer alıyordu. Bu genelgenin kapsadığı alanlar ise ”Bakanlığımız merkez birimleri, bağlı kuruluşları, valilikler, kaymakamlıklar, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı binaları ve bunlara bağlı karakolların girişleri” olarak sınırlandırılıyordu. Belediye binaları hakkında bir açıklama yapılmamıştı.
Avukat Yiğit Akalın 10Haber’e yaptığı değerlendirmede sadece fotoğraf indirmenin hakaret sayılmasına ilişkin bir hukuki zeminin olmadığını söyledi. Hakareti oluşturan suçların belli olduğunu söyleyen Akalın, fotoğraf asmakla ilgili bir zorunluluk olsa dahi bunun hakaret suçuyla soruşturulamayacağını kaydetti. Avukat Akalın “Genelgeye uymamanın karşılığı neyse prosedür ona göre işler” dedi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de 10Haber’e yaptığı açıklamada Hakkari’ye atanan kayyumu hatırlattı ve “Hakkari’de 14 yıl önce başlatılan soruşturma, 10 yıl önce açılan bir davayla iki günde belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl ceza verdiler. Davayı açanlar da FETÖ’den firari ya da tutuklu. Kumpas olduğu açık. Kayyum Kürt halkının iradesine çöktü” dedi. Tatvan’da da niyetin belli olduğunu söyleyen Temelli algı yaratılarak iktidarın kendini meşru göstermeye çalıştığını ifade etti. Temelli “Fotoğraf indirilmesini bahane edecek kadar aciziyet içindeki zihniyetle karşı karşıyayız” diye konuştu. Tatvan’da yaşananların sebebinin ‘kayyumcu zihniyet’ olduğunu söyledi.
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise 10Haber’e yaptığı açıklamada fotoğrafa yönelik rencide edici bir davranışın olmadığını belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı zamanda bir partinin lideri olduğunu vurguladı. Belediyenin seçimle göreve gelenlerin oturduğu bir makam olduğunu anımsatan Avukat Eren, 2018’deki genelgenin atama yapılan yerler için geçerli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde rakip partinin propagandasını yaptığını hatırlatan Eren “Sizin seçilmemeniz için çaba sarf eden Cumhurbaşkanı partili” dedi. Belediyelerin kamu kurumu olduğunu ancak siyaset içinde yapılan seçimlerle başkan olunduğunu belirten Eren demokrasi ve hukuk açısından bu yerlerde fotoğraf dayatmasının yapılmasını doğru bulmadığını söyledi.