DEM Parti’den Erdoğan’a yanıt, Başak Demirtaş’ın adaylığı ise muamma

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediyecilikle ilgili sözlerine yanıt verdi. Başak Demirtaş'ın adaylık başvurusu yaptığına dair iddialar da siyaset sahnesini hareketlendirdi.

Siyaset 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da tutuklandı ve o zamandan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. 14 Mayıs seçimlerine giden süreçte açıklamalarını çoğunlukla eşi Başak Demirtaş’la duyuruyor, Başak Demirtaş da HDP’nin kapatma davası nedeniyle çatısı altında girdiği Yeşil Sol Parti mitinglerinde konuşuyordu.

Başak Demirtaş 21 Ocak’ta, Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret ettikten bir gün sonra “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli bu açıklamanın hemen ardından 10Haber’e açıklamanın sürpriz olduğunu söylemişti: “Kendisi aday olursa tabii ki komisyonlarımız değerlendirir. Adaylık başvurusu yapması gerekiyor. Batı’da ön seçim yok, orada komisyonumuz ve parti kurullarımız değerlendiriyor. Tabii ki aday olursa -kendisi düşündüğünü söylemiş- değerlendirilecektir muhakkak. Kendisi düşünüyorum demiş bunun dışında başvuruyla ilgili görüşme yok.” Temelli bu konuşmanın ardından yaptığı basın açıklamasındaysa “Sayın Başak Demirtaş’ın adaylık için başvurması bizi sevindirici bir şey. Biz bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK’mız yapacaktır” diye konuşmuştu. Haberimizin ayrıntılarına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Temelli’nin açıklaması bugün yeniden gündem oldu ve 15 gün önceki basın açıklamasında söylediği “Adaylık için başvurması bizi sevindirici bir şey” sözleri tartışma yarattı. Çünkü sosyal medyada Temelli’nin Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yaptığını duyurduğu iddia edildi. 10Haber’e konuşan Temelli ise sözlerinin eski olduğunu ve yeni bir açıklama yapmadığını söyledi. Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yapıp yapmadığına dair soruya ise Genel Kurul’da olduğu için cevap veremeyeceğini söyledi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki’nin Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yaptığı açıklaması da basına yansıdı, ama parti bu konuda kurumsal açıklama yapmadı.

DEM Parti’nin toplantısında da gündem bu değildi

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Parlamento Kadın Grubu Toplantısı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hatimoğulları sözlerine Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde IŞİD’in üstlendiği silahlı saldırıyı kınayarak başladı. Türkiye’deki Müslüman olmayan vatandaşlara seslenen Hatimoğulları “Size atılan kurşun, bir fiskeyi bize atılmış sayıyorum. Hiçbir şekilde burada bulunan farklı inançlardan yurttaşlarımızın IŞİD gibi karanlık güçlerce hedef haline getirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Hıristiyan halkımızın yanındayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında “İktidarımızda belediyeleri siyasi rengine göre ayırmadık” sözlerine yanıt veren Hatimoğulları “AKP Genel Başkanına soruyorum, Kayyımları uzaylılar mı atadı?” diye sordu. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP 65 belediye kazanmıştı. 19 Ağustos 2019 tarihinde HDP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı. Üç büyükşehir belediyesiyle başlayan kayyum atamaları beş il, 33 ilçe ve yedi belde belediyesiyle devam etti. Kayyum atanan belediyelerin meclisi de feshedildiği için 31 Mart Seçimlerinde seçilen 807’si HDP’li toplam 1.139 meclis üyesinin üyeliği feshedildi. Bunlar arasında diğer partilerden seçilmiş meclis üyeleri de vardı. Haberimizin ayrıntılarına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Konuşmasının sonunda yerel seçim sloganlarını da açıklayan Hatimoğulları “DEM gelir devran döner” dedi.

DEM Parti'den Başak Demirtaş yanıtı: Siyaset yapmak isterse adresi partimizdirDEM Parti’den Başak Demirtaş yanıtı: Siyaset yapmak isterse adresi partimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.