Kadın Kurgu Ödülü ‘Doppelganger’ kitabıyla Naomi Klein’a

İngiltere'de edebiyat dalında bir başkaldırı ödülü olarak kabul edilen Women’s Prize for Fiction’ın (Kadın Kurgu Ödülü) kazananı 'Doppelganger: A Trip into the Mirror World/Ayna Dünyasına Yolculuk' adlı kitabıyla Naomi Klein oldu.

Kültür Sanat 15 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Gazeteci ve akademisyen Naomi Klein,  ‘Doppelganger: A Trip into the Mirror World/Ayna Dünyasına Yolculuk’ adlı kitabında yapay zeka tartışmalarını yaşadığımız günümüzde medyanın yarattığı imgeleri sorgulamış, bu kitap çok ses getirmişti. Kanadalı yazar ve aktivist Klein’in bu kitabıyla dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Kadın Kurgu Dışı Ödülü’nü (Women’s Prize for Fiction)’kazandı.

Eleştirmenlerce beğenilen 2023 çalışması, sosyal medya ve yapay zeka da dahil olmak üzere dijital dünyanın kültürümüz, politikamız ve kimliğimiz üzerindeki etkisini araştırıyor. Kurgusal olmayan ödül için  jüri heyetine başkanlık eden tarihçi Suzannah Lipscomb, Klein’ın kitabını “Bizi siyah ve beyazın, sağ ve solun ötesine taşıyan cesur, insancıl ve iyimser bir silah çağrısı” olarak nitelendirdi.

Siyasi analizleri; sol siyaset, ekofeminizm, sendikalar, küreselleşme, faşizm ve kapitalizm karşıtlığı etrafında şekillenen ve yazıları uluslararası alanda büyük ses getiren yazar, 2016 yılında iklim adaleti üzerine çalışmalarıyla, Sidney Barış Ödülü’nü almıştı.

Naomi Klein, Londra’daki Bedford Square Gardens’ta gerçekleşen 2024 Kadın Kurgu Dışı Ödülü’nün kazananı olarak açıklandı.

Filistin’e destek

Klein kitaplarının yanı sıra yaptığı açıklamalarla da kamuoyunun yakından takip ettiği biri. Yazar son olarak on meslektaşıyla birlikte  İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ve derneğin İsrail’in işlediği ‘soykırım’ karşısında yeterli tepkiyi göstermediği gerekçesiyle PEN Yazarlar Derneği Amerika şubesinin ‘Dünya Sesleri Festivali’nden çekilme kararı almıştı.

Yazar ödül konuşmasında da mesaj vermekten çekinmedi. Klein, ödüle “tartışmalardan uzak durmadığı” için teşekkür etti. Kitap festivalleri için fosil yakıt yatırımı olan şirketlerden veya İsrail’in savunma sektöründen para almayı bırakma çağrılarını destekledi.

Bu ödül, dünyanın dört bir yanından kadın yazarlar tarafından İngilizce olarak yazılan çalışmaları onurlandırıyor ve kazananların her biri 30 bin euro para ödülü alıyor. İlk olarak 1996 yılında verilmeye başlanan Women’s Prize for Fiction ödülü, kadın yazarların edebî başarısını takdir etmek için ortaya çıktı. Bu ödülün ilham kaynağı ise farklı bir ödül olan Booker Ödülü. Yayımlanan romanların yarısından fazlası kadın yazarlar tarafından yazılmış olmasına rağmen kısa listeye alınan altı kitaptan hiçbirinin bir kadın yazar tarafından yazılmadığı 1991 Booker Ödülü’ne tepki olarak verilmeye başlandı.

Yazarların Gazze protestosu PEN Amerika Ödülleri'ni iptal ettirdiYazarların Gazze protestosu PEN Amerika Ödülleri’ni iptal ettirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler