İngiltere’de ‘Swiftflasyon’ endişesi: Faiz indirimini erteletebilir

Taylor Swift Eras Turu'yla gittiği ülkelerin ekonomilerini canlandırmaya devam ediyor. Yatırım bankası TD Securities, Swift'in yarattığı ekonomik canlılık enflasyonu yükselteceği için İngiltere'nin eylülde faiz indirimini erteleyebileceğini belirtti.

Ekonomi 15 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Swift eleştirilere Wembley Stadyumu'nda 90 bine yakın kişinin katıldığı konserinden cevap verdi.

Konser verdiği ülkelerin ekonomisine yüz milyonlarca dolarlık katkı sağlayan ABD’li ünlü şarkıcı Taylor Swift’in rekor kıran Eras Turu’nun harcamaları artırıp enflasyonu yükselteceği için İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) enflasyonla mücadelesini sekteye uğratabileceği belirtildi. CNBC’de yayınlanan habere göre, yatırım bankası TD Securities’e göre, yüzbinlerce “Swiftie” İngiltere’de ağustos ayında gerçekleşecek son konserler için Londra’ya akın edecek. Bu ekonomik aktivite de eylül ayında olası bir faiz indiriminin ertelenmesine neden olabilir. Bankanın makro stratejisti Lucas Krishan ve küresel makro strateji başkanı James Rossiter cuma günü yazdığı notta “Hâlâ ağustos ayında BoE’den bir indirim bekliyoruz ancak eylül ayına kalabilir” dedi.

İngiltere Merkez Bankası’nın yakında faiz oranını 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’ten düşürmeye başlaması bekleniyor. Reuters’ın anketine katılan 65 ekonomistin ikisi dışında tümü ağustos ayında bir indirim beklerken, piyasalar indirim için eylül ayını fiyatlıyor.

‘Enflasyonu geçici olarak 30 baz puan artırabilir’

Ancak analistler, Swift’in turunun 15-20 Ağustos tarihlerindeki Londra ayağının BoE’nin kararında değişikliğe yol açabileceğine dikkat çekti. Krishan ve Rossiter, “O zaman otel fiyatlarındaki artış önemli olabilir ve hizmet enflasyonuna geçici olarak 30 baz puan kadar katkı sağlayabilir” diye yazdı.

BoE yetkikileri “Para Politikası Komitesi’nin faiz oranlarına ilişkin kararlarını alırken çok çeşitli ekonomik göstergelere baktığını” belirtti.

Swift tutkusu yeni terimler yarattı

Swift’in kapalı gişe turu nedeniyle oteller, uçuşlar ve restoranlar gibi hizmetlere yapılan harcamalardaki hızlı yükselişi ifade etmek için “Swiftflasyon” ve “Swiftonomics” gibi terimler ortaya çıktı. Grammy ödüllü şarkıcının haziran başında İngiltere ayağına başladığı İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da verdiği konserler ve ilgili harcamaların yerel ekonomiye tahmini katkısı 77 milyon sterlini (98 milyon dolar) buldu. İngiliz Barclays bankasına göre, Birleşik Krallık turunun tamamının İngiliz ekonomisine tahmini olarak 1,2 milyar sterlin katkı sağlaması bekleniyor.

Taylor Swift 1,2 milyar dolarlık katkıyla İngiltere ekonomisini uçuracakTaylor Swift 1,2 milyar dolarlık katkıyla İngiltere ekonomisini uçuracak

Enflasyon sepetine plak girdi: Taylor Swift etkisiEnflasyon sepetine plak girdi: Taylor Swift etkisi

Taylor Swift milyarderler kulübündeTaylor Swift milyarderler kulübünde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.