Pablo Picasso’nun binlerce nadir eseri artık online ve herkese açık

Pablo Picasso'nun daha önce hiç görülmemiş 19 bin fotoğrafı çevrimiçi bir arşivde toplandı. İçinde ressam hakkında makaleler, röportajlar ve konferansların da bulunduğu koleksiyona ücretsiz erişilebilecek.

Kültür Sanat 20 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun arşivi gün yüzüne çıkıyor. Paris’in tarihi semtlerinden Le Marais’de bulunan ve kendi adıyla anılan müzeden alınan izinle dev arşiv internette yerini aldı. Kübizm akımının öncülerinden ressamın daha önce hiç bilinmeyen 19 bin fotoğrafının yer aldığı bu çevrimiçi arşivde sanatçıya dair makaleler de bulunuyor. İçeriklere cep.museepicassoparis.fr adresinden ulaşmak mümkün.

Pablo Picasso Araştırma Merkezi kuruluyor

Zengin arşiviyle dikkat çeken bu internet sitesi aslında çok daha büyük bir projenin parçası. Site yıl sonuna kadar Paris’te faaliyete geçeceği açıklanan bir araştırma merkezinin ilk adımı. Merkez sanatçı ve araştırmacılara Pablo Picasso hakkında çalışma yapma imkânı sunmak için kuruluyor.

Pablo Picasso’nun atölyelerinden 200.000 metnin daha dijital ortama aktarılması ve önümüzdeki yıllarda portala eklenmesi planlanıyor. 1881 yılında doğan ressam yaşamının büyük bölümünü Fransa’da geçirmişti. 1973’te ölen sanatçının ailesi 1992 yılında özel arşivleri Fransız hükümetine emanet etti. Fransa da bu arşivleri denetlemeye devam etti.

Yıllar geçiyor bu gerçek değişmiyor: Pablo Picasso ve Andy Warhol en popüler ressamlarYıllar geçiyor bu gerçek değişmiyor: Pablo Picasso ve Andy Warhol en popüler ressamlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.