Başsavcı Uçar’ın şikayet ettiği hakim için ‘müfettişler ihraç istedi’ iddiası

Yargıtay'a atanan eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın rüşvet ve yolsuzluk iddialarını içeren HSK'ya gönderdiği mektubun akıbetine ilişkin ilk haber geldi.

Gündem 25 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Yargıtay üyesi yapılan eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdiği, rüşvet ve iş takibi iddialarını içeren dilekçenin ardından yeni gelişmeler var.

T24 yazarı Tolga Şardan İsmail Uçar’ın “Adliyemde rüşvet var” dediği dilekçesinde ismi geçen hakim Sidar Demiroğlu için HSK müfettişlerinin iki ayrı dosyadan “meslekten ihraç” teklifinde bulunduğunu yazdı.

“Başsavcı Uçar’ın mektubunda son durum: Hangi hâkime ihraç istendi?” başlıklı yazıda Demiroğlu’na yönelik meslekten ihraç teklifinde “rüşvet” iddiasına yönelik bir tespit bulunmadığı ifade edildi.

Şardan devamında “Demiroğlu’nun dosyanın hazırlanıp karara bağlanması aylar veya yıllar bile sürebilir. Siyaset ve bürokrasideki dengeye bağlı olarak” dedi.

Yazının ilgili kısımları şöyle:

“Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca (HSK) yürütülen idari soruşturma sırasında hâkimenin gerek özel yaşamı gerekse mesleki kariyeriyle ilgili yapılan tespitler durak uçuklatan cinsten.

Burada tekrarlamak istememekle birlikte yargı sisteminde su yüzüne çıkan olaylar ve gelişmeler, karar alma ve uygulama mekanizmasında bulunanların müdahale etmesini gerektirir hale evrildi maalesef.

Bu ortam geceden sabaha oluşmadı, şüphesiz.

Kaldı ki, yargıda yaşanan böylesi travmaların çoğunlukla söylendiği şekliyle “kişisel” gibi görünse de zaman içinde sistematik hale dönüştüğünü görmek ülkenin geleceği adına fazlasıyla üzücü.

İki kez ihraç istenen hâkim

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar yargıda yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili HSK’ya özel bir yazı göndermişti, hatırlarsınız.

Şimdilerde Yargıtay üyesi olarak yargıda görevine devam eden Uçar’ın Ekim 2023 tarihini taşıyan dört sayfalık yazısını o günlerde gazeteci Timur Soykan duyurmuştu kamuoyuna.

Muhataplarıyla ilgili ağır iddialar vardı yazıda. Dönemin Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Uçar bizzat kendi adliyesinde olanı biteni tespitleriyle beraber Ankara’ya gönderdi.

Uçar’ın hakkında şikayette bulunduğu yargı mensupları arasında Anadolu Adliyesi’nde görev yapan Hâkim Sidar Demiroğlu var.

Adliye’de sulh ceza hakimliklerinden erişimin engellenmesi konusunda para karşılığında kararlar verildiği ve usulsüz tahliyeler yapıldığı bilgisinin alındığını vurguladı.

Yazısında Başsavcı Uçar gelişmelerle birlikte komisyon üyesi Nihat Zincirli ile yaptığı değerlendirmeler sırasında aynı zamanda Zincirli’nin 4. Sulh Ceza Hakimliği müdiresi olan eşinden gelen bilgiler doğrultusunda 4. Sulh Ceza Hâkimi olarak görev yapan Demiroğlu hakkında tespitlerde bulunduğunu açıkladı.

Demiroğlu’nun nöbetçi olmadığı günlerde dosyaları incelediği ve bazı dosyaların kendi mahkemesine gönderilmesi konusunda katiplere baskı yaptığı iddiasına yer verdi.

Hatta Uçar eşinden gelen bilgileri Zincirli’nin önceki Anadolu Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı’na iletmesine karşın Başkan’ın durumu önemsemediğini, buna karşın Demiroğlu’nun Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapılmak istendiği bilgisini paylaştı.

Peki mektubun ulaşması sonrasında HSK ne yaptı?

İddialarla ilgili müfettiş soruşturması başlatıldı. Müfettişler bilgileri ve belgeleri topladı.

Yargı kaynaklarından edindiğim bilgilere göre HSK müfettişleri Hâkim Sidar Demiroğlu ile ilgili bölümü tamamladı.

Hakkında hazırlanan müfettiş raporunda Demiroğlu hakkında iki ayrı dosyadan ‘meslekten ihraç’ teklifinde bulunuldu.

Demiroğlu’na yönelik meslekten ihraç teklifinde ‘rüşvet’ iddiasına yönelik bir tespit bulunmamakla birlikte mesleğin saygınlığını küçük düşürme gerekçesinin olduğu kaynaklarca ifade edildi.

Tabii süreç Demiroğlu hakkında hazırlanan müfettiş raporuyla bitmeyecek. Müfettiş raporu HSK’nın İkinci Dairesi’nde görüşülecek. Bu görüşme büyük olasılıkla adli tatil sonrasında gerçekleşecek.

Sonrasında İkinci Daire’nin vereceği görüş Adalet Bakanı’nın başkanlığındaki genel kurulda görüşülüp karara bağlanacak. Bu süreç için kısıtlayıcı takvim yok.

Takvime bir örnek vereyim; geçen hafta gündeme gelen Adana Adliyesi Hâkimesi Gül A.’nın dosyası 2022 tarihini taşıyor. İki yıldır bekleyen dosya “hangi dengeler” sebebiyle iki yıl bekledi? Ya da ihraç kararı geçen hafta uygulama kondu?

Dolayısıyla Demiroğlu’nun dosyanın hazırlanıp karara bağlanması aylar veya yıllar bile sürebilir. Siyaset ve bürokrasideki dengeye bağlı olarak!”

Adliyede 53 kişilik rüşvet listesine dair Başsavcılıktan yalanlamaAdliyede 53 kişilik rüşvet listesine dair Başsavcılıktan yalanlama

Yargıda rüşvet ihbarı yapan Anadolu Yakası Savcısı Yargıtay'a atandıYargıda rüşvet ihbarı yapan Anadolu Yakası Savcısı Yargıtay’a atandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.