Sarallar ve Şahinler davası: Mahkeme başkanıyla kavga etti, duruşmaya alınmadı

Sarallar ve Şahinler gruplarının 20 yılı aşkın süredir silahlı çatışmalarının yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeydi. Duruşmaya mahkeme başkanıyla kavga eden Barış Saral'ın katılmasına izin verilmedi.

Gündem 8 Mayıs 2024
Sarallar ve Şahinler gruplarının yargılandığı davanın 4. celsesi görüldü

Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki silahlı eylemlerin ele alındığı, Barış Saral’ın tutuklu yargılandığı davanın İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması vardı. Şahinlerin lideri Sedat Şahin’in hem müşteki hem sanık olduğu dosyaların birleştirilmesiyle açılan davanın duruşmasında savcı dosyanın kapsamı nedeniyle bir kez daha esas hakkında mütalaasını hazırlayamadığını söyledi.

Kamuoyunda Saral’lar ve Şahin’ler bilinen iki organize suç örgütünün 20 yılı aşan çatışmalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Barış Saral Mayıs 2016’dan beri Sarallar ile 20 yıldır kanlı çatışmalar içinde olan “Şahinler”in lideri Sedat Şahin’e başarısız suikast girişiminden dolayı aranıyordu.

Şahin’e suikast girişiminin ardından 2017 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 119 sayfalık iddianame hazırladı. Barış Saral 27 Aralık 2021’de “Tırpan” adlı operasyonda Büyükçekmece’de bir villada yakalandı.

İddianamede Saralların lideri İlyas Saral ve Sedat Şahin dahil 74 şüpheli yer aldı. Dosyada Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki silahlı eylemlere yer verildi.

Evinde lav silahı dahil patlayıcı maddelerin bulunan Sedat Şahin 20 Temmuz 2023’te tahliye edilirken Kırıkkale Cezaevi’nde üç yıldır tutuklu olan Barış Saral tutuklu yargılanmaya devam ediyor.

Mahkeme başkanıyla kavga etti, duruşmaya katılmasına izin verilmedi

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Serhat Sarıoğlu, Nevzat Çelikel, Sedat Şahin ve Barış Saral’ın avukatları katıldı.

Duruşmada söz verilen cumhuriyet savcısı her ne kadar esas hakkındaki mütalaa hazırlanması için dosya tarafına gönderilmiş ise de dosyanın kapsamlı olduğunu savunarak mütalaayı yetiştiremediğini söyledi. Mütalaa için süre talep eden savcı tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti. Ardından söz alan Sedat Şahin’in avukatları müvekilleri hakkındaki yurtdışı çıkış yasağını içeren adli kontrol kararının kaldırılmasını istedi.

Duruşmaya getirilmesine ve SEGBİS ile mahkemeye katılmasına izin verilmeyen Barış Saral’ın avukatı Ensar Aydın müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını söyledi. Bir önceki celsede mahkeme heyeti tarafından haksız şekilde duruşma salonundan çıkarıldığını söyleyen Avukat Aydın, Barış Saral’a benzer şekilde suçlanan diğer sanıkların tahliye edildiğine dikkat çekti.

Mahkeme heyeti savunmaların bitmesiyle Barış Saral, Serhat Sarıoğlu ve Nevzat Çelikel’in tutukluluğunun devamına karar verdi. Heyet Sedat Şahin hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini de reddetti.

Mahkeme başkanı ile tartışmış, hakkında soruşturma başlatılmıştı

Barış Saral 29 Kasım 2023’teki duruşmada “Ben heyeti ve savcı beyi tenzih ediyorum, siz rüşvetçisiniz, bana dava açın ki bunların hepsini ispatlayacağım” demişti. Saral İstanbul Adliyesi’ndeki başsavcı ve adalet komisyonu başkanını da rüşvetle suçlamıştı.

Saral mahkeme başkanına “rüşvetçisiniz” derken mahkeme başkanı da “rüşvetçi olan şerefsiz olsun tamam mı, en adi şerefsiz olsun” diye yanıt vermişti. Saral hakkında “rüşvetçi” ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Saral 29 Kasım 2023’teki duruşmada ayrıca “Polis beni nereye bıraktıysa oradan aldı. İki senemi yattım, bırakın beni, emekli oldum” demişti.

Sedat Şahin, Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettiSedat Şahin, Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti

Sarallar'a yeni iddianame: Örgütü avukat aracılığıyla yönetmişSarallar’a yeni iddianame: Örgütü avukat aracılığıyla yönetmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.