Yargıda rüşvet ihbarı yapan Anadolu Yakası Savcısı Yargıtay’a atandı

Aralık ayındaki mazeret kararnamesiyle yakın çalışma ekibi pasif göreve gönderilen İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı İsmail Uçar Yargıtay üyeliğine seçildi. Mazeret kararnamesinden sonra kendisinin de Yargıtay'ı istediği öğrenildi.

Gündem 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsmail Uçar Yargıtay'a gitti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Yargıtay üyesi seçilen isimleri duyurdu. Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili İhsan Kamil Akçadırcı Hakimler Savcılar Genel Kurulunca Yargıtay üyeliğine seçildi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tunç “Hasan Yılmaz, Ahmet Akça, İsmail Uçar, İhsan Kamil Akçadırcı’yı tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Yargı camiamız, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun” dedi.

Dilekçelerle savaş başladı

Kararın perde arkasında yargıda yaşanan kavga var. Her şey geçen ekim ayında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakim Sidar Demiroğlu ve İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun hakkındaki rüşvet iddialarıyla ilgili HSK’ya dilekçe göndermesiyle başladı. Dilekçe yargı dünyasında şok etkisi yarattı. Ardından Bekir Altun ve Sidar Demiroğlu da HSK’ya ayrı ayrı dilekçe gönderdi. Uçar’ın dilekçesindeki iddialarla ilgili Sidar Demiroğlu hakkında soruşturma açıldı, Demiroğlu aralık ayında açığa alındı. Demiroğlu açığa alınması konusunda Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in HSK’ya baskı yaptığını söyledi.

Yargıda yaşanan dilekçeler savaşından sonra gözler eylül ayından bu yana beklenen mazeret kararnamesine çevrilmişti. Birçok hakim ve savcının tayinini ilgilendiren dilekçe yargıda yaşanan kriz nedeniyle sürekli erteleniyordu. HSK’ya gönderilen rüşvet dilekçelerinden sonra İstanbul grubu olarak bilinen yapıda yer alan hakim ve savcıların pasif görevlere gönderileceği yargı kulislerinde konuşulmaya başlanmıştı.

Kararnameyle Uçar’ın ekibi gönderildi

Beklenen kararname 21 Aralık’ta yayımlandı ve yargı kulislerinde konuşulanın tam tersi oldu. İstanbul grubu olarak bilinen yapıya hiç dokunulmazken bu grupla kavgalı olduğu bilinen İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı İsmail Uçar’ın yakın çalışma ekibi pasif görevlere gönderildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili Mesut Erdinç Bayhan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine getirildi. Yine Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman düz savcı olarak Bakırköy adliyesine atandı. Yakın zamanda emekliye ayrılan ve hakkında çeşitli iddialar olan Dilan Polat soruşturması savcısı Gökalp Kökçü ise Erzurum’a gönderilmişti.

Güz kararnamesi Anadolu Adliyesini biçti: Dilan Polat savcısı Erzurum'a gönderildiGüz kararnamesi Anadolu Adliyesini biçti: Dilan Polat savcısı Erzurum’a gönderildi

Yargıtay’a gideceği aylar öncesinden biliniyordu

İsmail Uçar’ın Yargıtay’a gideceği yargı dünyasında aylar önce konuşulmaya başlanmıştı. Uçar’ın İstanbul Başsavcısı olmak, bu olmazsa Yargıtay’a geçmek istediğini yargı dünyasında herkes biliyordu. Kendisi de adliye muhabirlerine Yargıtay’a gitmek istediğini açıkça söylemişti. Uçar son mazeret kararnamesinde yakın çalışma ekibinin de pasif görevlere gönderilmesinin ardından İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı olarak kalmak istemediğini üst makamlara da söylemişti.

Altun bakanı karşılamaya gitmedi

İsmail Uçar’ın Yargıtay’a seçilmesinden önce Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 4 Ocak’ta İstanbul Anadolu Adliyesi’ni ziyaret etti. Protokol gereği kendisi de orada olması gereken İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun karşılamaya katılmadı. Bakan Tunç’u Başsavcı İsmail Uçar’ın yanı sıra Bakırköy, Gaziosmanpaşa, BAM Başsavcıları, komisyon başkanları ve Başsavcı vekilleri karşıladı. Başsavcı İsmail Uçar’la makamında yaklaşık iki saat görüşen Bakan Tunç ardından konferans salonunda hakim ve savcılarla bir araya geldi, ön bürolarda incelemelerde bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Anadolu Adliyesi’ne ziyaret

Başka adliyelerden de gelenler olmasına rağmen İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun karşılamaya gelmedi.

Uçar’ın yerine iki isim düşünülüyor

Şimdi İsmail Uçar’dan boşalan İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcılığına kimin geleceği konuşuluyor. Şu an iki kişinin ismi ön planda. Biri Beykoz Başsavcısıyken geçen aralık ayında İstanbul Anadolu Adliyesi’ne Başsavcı vekili olarak atanan Mehmet Aydın. Diğeri ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş.

Sinan Ateş cinayeti ayrıntısı

Yargıtay’a seçilen bir başka kritik isim Ankara Başsavcısı Ahmet Akça oldu. Ahmet Akça Sinan Ateş cinayetindeki gelişmelerden sonra MHP’ye yakın medya kuruluşlarının hedefi haline gelmişti. Akça “Orhun Haber” adlı hesapta tehdit edilmişti. Bu paylaşımla ilgili soruşturmada gözaltına alınan iki kişiden birinin Ülkü Ocakları’nda genel başkan yardımcısı görevinde olan Mert Kerim Ejder olduğu ortaya çıkmıştı.
Ahmet Akça’nın Yargıtay üyeliğine seçilmesine Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş tepki gösterdi. Ayşe Ateş “Henüz iddianamenin ortada olmadığı; adice, planlı, alçakça işlenmiş ve her yönüyle aydınlık olmasına rağmen büyük bir kısmı karanlıkta bırakılmış bu suikastın bütün faillerinin tutuklanmadığı bir ortamda dosyaya bakan Sayın Savcı Ayhan Ay’ın iki ay izne çıkması, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ahmet Akça’nın görev yeri değiştirilerek Yargıtay üyeliğine getirilmesi akıl ve mantık dışı olmakla birlikte adalete inancımızın daha da derinden sarsılmasına yol açmıştır” dedi.

Sinan Ateş dosyası bir ileri bir geri: Savcı rapor aldı, iddianame gecikiyorSinan Ateş dosyası bir ileri bir geri: Savcı rapor aldı, iddianame gecikiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.