Özgür Özel: Raporlar yangına DEDAŞ’ın davetiye çıkardığını gösterdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Diyarbakır-Mardin sınırında 20 Haziran gecesi çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği orman yangınlarındaki DEDAŞ'ın ihmallerine dikkat çekti.

Siyaset 25 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Meclis’teki grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Özel grup toplantısında Diyarbakır-Mardin sınırında 20 Haziran gecesi çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği orman yangınlarında DEDAŞ’ın ihmallerine dikkat çekti.

Özel “DEDAŞ’ın Şanlıurfa’ya ettiğini kimse etmiyor. Elektrik altyapısının geçmişten kalması ve DEDAŞ tarafından gerekli yenilemenin yapılmaması yüzünden sürekli kesintiler yaşanıyor” dedi.

Özgür Özel şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı’nın ilk gün yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığı, meselenin anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda bağımsız kuruluşun yazdığı raporlar DEDAŞ’ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. 15 maddelik raporda yangın çıkması için etraftaki otların yanması için ne gerekiyorsa yapıldığını, ufacık tedbirlerin alınmadığını, yandaki ağaçların budanmadığını DEDAŞ’ın bu yangına davetiye çıkardığını gösteriyor bu raporlar. DEDAŞ herhalde bu bölgenin en çok şikayet ettiği kurumdur. Sayaç okunmadan kesilen yüksek faturalardan tutun çiftçiye ait trafoların haczine elektrik kesintilerine, elektrik altyapısının yenilenmemesine sayısız şikayet var. En çok Şanlıurfa’da var. DEDAŞ’ın oraya ettiğini kimse etmiyor. Şanlıurfa’yı bu kavurucu sıcakta elektriksiz dolayısıyla susuz bırakıyor. Sağlık hakkını tehdit ediyor. Solunum cihazlarını diyaliz hastalarına bağlı hastaların yaşamını riske atıyor.

Elektrik mühendisleri odasına tüketici derneklerine kulak verdik. Orman yangınına bakıyorsunuz 15 can gitmiş, DEDAŞ’ın ihmalinden kaynaklanıyor, diyaliz hastası zehirlenecek, DEDAŞ’tan kaynaklanıyor. Bu sıcak altında sağlık tehdit altında. Bir kent bir bölge sadece kar peşinde koşanların dezenformasyonuyla “efendim kaçak kullananlar var ondan oluyor.” Kaçak kullanan varsa onunla ilgili yapılacak iş başkadır. Bir şehre düzenli elektrik sağlamak için yapılacak iş başkadır. Orman yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması lazım.”

Yangın elektrik direğinden çıkmış

Yangının çıkış nedeniyle ilgili yürütülen soruşturmada bilirkişi heyeti yangın bölgesinde inceleme yaparak rapor hazırladı. Hazırlanan raporda Köksalan Mahallesi’nden başlayan yangının sigortalı ayırıcı elektrik direğinden çıktığı, sigorta yerine sarılan iletken telin koparak yerdeki otları tutuşturduğu, yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle de geniş bir alana yayıldığı belirtildi. Cumhuriyet Başsavcılığı raporu yetersiz buldu, detaylı, delillendirilmiş şekilde hazırlanmasını istedi. Soruşturma hazırlanan rapora göre şekillenecek.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi kırsal Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran gecesi çıkıp rüzgarın da etkisiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen ve yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında Şeyhmus Demir, Mazhar Demir, Taliha Demir, Nuri Demir, Rezan Yılmaz, Azad Yılmaz, Resul Yılmaz, Remzi Yılmaz, Abdurrahman Bugdaycı, Ubeydullah Buğdaycı, İsmail Yardımcı, Sinan Deviren, Kerime Erdenli, Fadıl Demir ve Zekiye Erdenli hayatını kaybetti.

Yangınla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışması yapılırken İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu da yaraların sarılması için ilk etapta Diyarbakır Valiliği’ne 3, Mardin Valiliği’ne ise 2 milyon lira kaynak aktarıldığını açıkladı.

Bahçeli’ye ‘geçmiş olsun’ mesajı

Özel ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısına rahatsızlığı nedeniyle 15 dakika geç çıktığı iddiası üzerine gazetecilere konuştu. Bahçeli’ye geçmiş olsun diyen Özel “Konuşmamda MHP ile ilgili kısmı atladım” dedi.

Bilirkişi raporu Valiliği ve DEDAŞ'ı yalanladı: Diyarbakır yangını elektrik direğinden çıkmışBilirkişi raporu Valiliği ve DEDAŞ’ı yalanladı: Diyarbakır yangını elektrik direğinden çıkmış

Diyarbakır-Mardin yangınında can kaybı 12'ye çıktıDiyarbakır-Mardin yangınında can kaybı 12’ye çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.