MİT Dağlıca ve Aktütün saldırılarının sorumlusu PKK yöneticisini Suriye’de öldürdü

MİT, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Orhan Bingöl kod adlı Ali Dinçer’i Suriye'de Kamışlı'da düzenlenen nokta operasyonla öldürdü. Dinçer'in Dağlıca'da 12 askerin şehit olduğu saldırıya sorumlu olarak bizzat katıldığı öğrenildi.

Gündem 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Orhan Bingöl, MİT tarafından öldürüldü.

Milli İstihbarat Teşkilatı sınır ötesinde önemli bir operasyona imza attı. 1991 yılında Bingöl kırsalından örgütsel faaliyetlere başlayan PKK’lı Ali Dinçer, Orhan Bingöl kod adını aldı ve Lübnan Bekaa Vadisi’nde bizzat Abdullah Öcalan tarafından eğitildi. 2001-2004’te Türkiye’de Erzurum Eyaleti/Yayladere Sorumlusu olarak faaliyet gösteren Dinçer 2005-2009 arasında Irak Hakurk Lolan kampındaki savunma konseyindeydi.

Sonrasında Hakkari Şemdinli Çukurca kırsalında Zagros Eyaleti yönetimine getirilen Dinçer 2007’de Dağlıca ve Aktütün saldırılarının ardından PKK üst yönetiminden Abbas Kod Duran Kalkan’ın yardımcısı olarak faaliyet sürdürdü.

Hayatının baharında PKK kurşunuyla yaşamını yitirmişti: Aybüke öğretmen adıyla yaşıyorHayatının baharında PKK kurşunuyla yaşamını yitirmişti: Aybüke öğretmen adıyla yaşıyor

2013 yılı sonrasında Gare’de tabur sorumlusu olan Dinçer hakkında Interpol “Kırmızı Bülten” ile arama kararı çıkardı. 2014-2015’te Zap Eyalet Sorumlusu olarak faaliyet yürüten Dinçer 2016-2018’de Gare saha sorumlusuydu. PKK’nın askeri faaliyetlerinin kararını veren 12 kişiden oluşan PKK/HPG Komuta Konseyi’ne girdi. 2022 yılında Cezire Bölge Sorumlusu olan Orhan Bingöl kod Ali Dinçer son olarak PKK/HPG Komuta Konseyi üyesiydi.

İçişleri Bakanlığı Terörden Arananlar Listesi’nde Kırmızı kategoride yer alan Ali Dinçer örgütün düzenlediği birçok eylemde bizzat yer aldı. Dinçer MİT tarafından uzun süredir takip altındaydı.

Dağlıca saldırısına sorumlu olarak katıldı

Orhan Bingöl kod Ali Dinçer PKK’nın düzenlenen eylemlerde sadece planlayıcı olarak değil birçok eylemde bizzat yer aldı. Dinçer 1997’de sorumluluğundaki 20-30 kişilik örgüt mensubuyla Elazığ/Karakoçan-Demirtaş köyünü basarak köylülerin mallarına elkoydu. 13 Kasım 1997’de Bingöl/Yayladere bölgesinde Jandarma Er İhsan Bançıvan’ın şehit düştüğü, beş askerin yaralandığı saldırıyla 30 Eylül 1997’de elektrik idaresine bağlı dört kişilik ekibe düzenlenen ve Hadin Korkulu’nun şehit olduğu eylemin talimatını verdi.

20 Temmuz 1999’da Bingöl’de polis memurları Ahmet Birkaç ve Mustafa Yüksel’in şehit edildiği saldırının hem faili, hem de planlayıcısıydı. Yine Bingöl’de 28 Eylül 2003’te uzman çavuş Alper Öcay ve 15 Mayıs 2004’te sivil Hıdır Şahin’in şehit edildiği saldırıların da faillerindendi. Bingöl/Yayladere bölgesinde 29 Mayıs 2003’te 10 askerin, 07 Haziran 2004’te ise dört askerin yaralandığı saldırıları planladı ve saldırılarda bizzat yer aldı.

2007’de Dağlıca’daki Komando Taburuna düzenlenen, 12 askerin şehit düştüğü, 16 askerin yaralandığı ve 2008’de Aktütün Jandarma Karakolu’na yapılan saldırılara bizzat sorumlu olarak katıldı. 07 Ağustos 2015’te Çukurca’da askeri konvoy güzergahının mayınlanması, 10 Ağustos 2015’te Üzümlü Sınır Kapısı’nda görevli 10 gümrük memurunun kaçırılmasının, 19 Ekim 2015’te Çukurca Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na yapılan roketli saldırı başta olmak üzere 2015’te Çukurca çevresindeki tüm eylemlerin talimatını verdi.

Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları Suriye’de bulunduğu bölgeyi belirleyip saha ajanlarıyla Dinçer’i takibe aldı. Dinçer Suriye Kamışlı’daki nokta operasyonla öldürüldü.

PKK ile mücadele: Bocalaya bocalaya, kendi vatandaşımızı kıra döke geldik bugünlerePKK ile mücadele: Bocalaya bocalaya, kendi vatandaşımızı kıra döke geldik bugünlere

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.