Gazze için ateşkes çabaları: Abbas’tan Kahire’ye, Borrell’den Beyrut’a çıkarma
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya Çinlilerin Togg'la beraber bir üretim mekanizması oluşturma konusunda istekli olduklarını belirterek Çinli şirket Guangzhou Automobile Group ile Togg arasında görüşmelerin başladığını duyurdu.
Dünyanın ve Çin’in ise en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD’nin Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırım yapacağının belli olmasının ardından aynı ülkenin bir başka elektrikli otomobil üreticisi de birlikte üretim için yerli elektrikli araç üreticisi Togg’un kapısını çaldı.
Reuters’e konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya Çinli Guangzhou Automobile Group’un (GAC) birlikte elektrikli otomotiv üretimi yapılması konusunda Togg ile görüşmeler yapıldığını ve grubun temmuz ayında Togg’u ziyaret edeceğini söyledi.
Çin merkezli otomotiv şirketi Guangzhou Automobile Group 1955 yılında kuruldu ve ağırlıklı olarak otomobil ve otobüs üretimi yapıyor. GAC Group Trumpchi, Aion, Hycan gibi kendi markalarıyla ve GAC-Toyota, GAC-Honda, GAC-FCA (Jeep) ve GAC-Mitsubishi gibi yabancı markalı ortak girişimler altında araç üretiyor ve satıyor. Ayrıca Aion ve Hycan gibi özel EV markaları da dahil olmak üzere elektrikli araçlar üretiyor. GAC Group 2021 yılı itibariyle 2 milyon 144 bin satış ile Çin’in beşinci büyük otomobil üreticisi.
Öteden beri Türkiye’de yatırım yapma niyetlerini dile getiren Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin bu kez harekete geçmesinin en önemli nedeni en çok satış yaptığı pazar olan Avrupa Birliği’nde yüksek vergi engeliyle karşılaşmaları. Türkiye de Çin’den yapılan otomobil ithalatına elektrikliler dahil olmak üzere yüksek vergi uyguluyor.
Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazar paylarını artırması AB’yi harekete geçirdi. AB 4 Temmuzdan itibaren Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yüzde 38,1’e kadar ek vergi uygulamaya başlayacağını açıklamıştı. Karara göre Manisa’da yatırım yapacağı açıklanan elektrikli araç üreticisi BYD, Geely ve SAIC için yüzde 17,4 ila yüzde 38,1 arasında değişen geçici vergi uygulanacak. Yeni vergi daha önceki yüzde 10’luk verginin üstüne eklendi. Ek gümrük vergisi Avrupalı otomobil üreticilerinin Çinli rakip üreticilerden gelen daha düşük maliyetli elektrikli araçlar nedeniyle zorlandığı bir dönemde çıkarıldı. 2023’te AB’de Çin’den yapılan elektrikli araç ithalatı 2020’deki 1,6 milyar dolardan 11,5 milyar dolara çıkmıştı. Avrupa’ya ithal edilen tüm elektrikli araçların yaklaşık yüzde 37’si Çin’den geliyor.
Ancak AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle Türkiye’de üretilecek elektrikli araçlar bu pazara gümrüksüz girebiliyor. Çinlilerin son dönemde arttığı gözlenen Türkiye aşkının nedeni bu.