Konya’nın Hüyük çileği ve Söke pamuğu da AB’de tescil yolunda

Türkiye’nin AB'de tescilli yapılan coğrafi ürün sayısı artmaya devam ediyor. Halihazırda 21 coğrafi işareti bulunan Türkiye’nin Hüyük çileği ve Söke pamuğunun coğrafi işaret tescil başvurusu da Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uygun bulundu.

Ekonomi 25 Nisan 2024
Türkiye'nin bugün itibarıyla AB'de tescilli 21 coğrafi işareti bulunuyor

Konya’nın Hüyük ilçesinde üretilen ve coğrafi işaret belgesi olan organik Hüyük çileği ile geçen yıl coğrafi işaret belgesi alan Aydın’ın Söke Pamuğu bu yıl AB’de tescil yolunda ilerliyor. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Muhammed Zeki Durak, Hüyük çileği ve Söke pamuğunun coğrafi işaret tescil başvurusunun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından uygun bulunduğunu ifade etti. Durak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda AB’de tescil süreçleri devam eden ürünlere ilişkin bilgi verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde “uluslararası coğrafi işaret seferberliği” başlatıldığını hatırlatan Durak bu kapsamda başvurusu yapılan Hüyük çileği ve Söke pamuğunun tescillenmesini beklediklerini söyledi.

51 başvurunun işlemleri sürüyor

Durak şunları söyledi: “AB’de tescil süreçleri devam eden coğrafi işaretlerimizden müjdeli haberler almaya devam ediyoruz. Aydın’ın incilerinden Söke pamuğu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız öncülüğünde başlattığımız uluslararası coğrafi işaret seferberliği kapsamında TÜRKPATENT olarak başvurusunu hazırladığımız Konya ilimizin önde gelen kıymetli ürünü Hüyük çileği de AB nezdinde tescillenecek. AB Komisyonu tarafından başvuruları uygun bulunan iki coğrafi işaretimiz, AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edilecek. Bugün itibarıyla AB’de tescilli 21 coğrafi işaretimiz bulunuyor. 7’si ilan aşamasında bulunan 51 başvurumuzun işlemleri ise devam ediyor.”

‘Ezine peyniri’ de AB'den coğrafi işaret tescili aldı‘Ezine peyniri’ de AB’den coğrafi işaret tescili aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.