BM’den ‘Gazze en az 15 yıl harabe kalacak’ raporu
Hamas uzun zamandır sürüncemede kalan ateşkes için öne sürdüğü şartları yumuşatırken İsrail bir kez daha Gazze'yi vurdu. Nuseyrat mülteci kampına düşen ateşte 16 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.
İsrail’in Gazze’deki savaşa ek olarak Lübnan ile resmi bir savaşa girme tehlikesi artarken Gazze’de ateşkes ihtimali yine gün yüzüne çıktı. NYT’nin iddiasına göre İsrailli güvenlik yetkilileri donanımlarının ikinci bir savaş başlatmaya yeteceğini düşünmüyor ve bu nedenle Gazze’de ateşkes istiyor; şimdi Hamas da ateşkes için öne sürdüğü şartlardan birinde geri adım atarak topu İsrail’e attı. Ancak İsrail birçok kez yaptığı gibi ateşle karşılık verdi: Gazze’nin orta kesiminde Birleşmiş Milletler’e (BM) ait bir okula İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında en az 16 kişi öldürüldü, 50 kişi yaralandı.
Gazze Sağlık Bakanlığı saldırının düzenlendiği okulun Nuseyrat mülteci kampında evlerini terk etmiş binlerce kişiye ev olan Jaouni okulu olduğu söyledi. Saldırı yapıldığı sırada orada bulunan Filistinliler yaralılar arasında çocukların da olduğunu söylüyor. Bir görgü tanığı CNN International’a verdiği demeçte “Burada salıncaklar var, çocuklar oynuyordu. Ne suçu vardı onların. Burada zar zor yer bulduk ama okul bile güvenli değil” diye isyan etti.
İsrailli yetkililer saldırıyı savunmak için daha önce de dillendirdiği gerekçeleri öne sürdü; Hamas savaşçılarının okul bölgesindeki binalarda faaliyet gösterdiğini iddia etti. Filistinli mültecilere yardım eden BM’ye bağlı UNRWA’nın İletişim Direktörü Juliette Touma ajansın şimdilik konuyla ilgili detaylı bilgilere sahip olmadığını, ancak savaşın başladığı 7 Ekim’den beri ajansın Gazze’deki tesislerinin yarısının vurulduğunu söyledi. Touma şimdiye kadar UNRWA tesislerine sığınan en az 500 kişinin öldürüldüğünü, çoğunun da kadın ve çocuk olduğunu söyledi.
Ordudan yapılan açıklamada saldırı öncesi sivilleri riske sokmamak için gerekli önlemlerin aldığını iddia etti. Ancak olay yerinde bulunan Eymen el Atune İngiliz haber ajansı Reuters’e ölenler arasında çocuklar olduğunu söyleyerek “Parçalanmış çocuk cesetleri gördük. Burası oyun alanıydı, salıncaklar, trambolin ve satıcılar vardı” dedi. İsrail’in iddiasını reddeden Hamas, saldırıyı “yerlerinden edilmiş savunmasız sivillerin katli” olarak niteledi.
Saldırı uzun süredir devam etmeyen ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği bir döneme denk geldi. Üst düzey bir Hamas yetkilisi örgütün kalıcı ateşkes konusundaki ısrarını yeniden gözden geçirmeye hazır olduğunu söyledi.
Hamas geçici ateşkes anlaşmasını kabul etmeden önce İsrail’in kalıcı ateşkesi kabul etmesini istiyordu. İsrail ise bu şartları kabul edilemez olarak görüyordu. Adının açıklanmasını istemeyen Hamas yetkilisi örgütün esir tutulan İsrailli erkek ve askerlerin serbest bırakılmasına yönelik görüşmelerin ateşkesin ilk aşamasının uygulanmaya başlamasından 16 gün sonra başlaması talebini kabul ettiğini söyledi.
İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın yöneticisi David Barnea öncülüğündeki İsrailli bir heyet ateşkes ve rehinelerin durumunu görüşmek için Katar’a gitti. Ancak Barnea’nın dönüşünün ardından İsrailli yetkililer taraflar arasındaki görüşmelerde “boşluklar olduğunu” belirten bir açıklama yayınladı.
Öte yandan İsrail hükümetine karşı savaşın başından beri neredeyse her hafta düzenlenen protestolar dün de devam etti. Tel Aviv’in Demokrasi Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, erken seçim ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. İsrail emniyeti, protestolarda iki kişinin kamu düzenini bozmak ve yolda ateş yakmak suçlarından tutuklandığını açıkladı.
Bu arada Türkiye’nin Hollanda ile maçını izlemek için Almanya’ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ülkeye dönerken ateşkes görüşmeleriyle ilgili olarak “Artık ateşkes için ‘anbean’ diyorlar. Yani anbean oradan isabetli bir haber gelebilir. Ama bütün mesele Netanyahu’nun tavırları” dedi.
Netanyahu koalisyonunun dağılmaması için hükümetin aşırı sağcı bileşenlerinin baskısı altında. Özellikle Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich “Hamas’ı koruyacağını düşündükleri herhangi bir anlaşmayı protesto etmek için hükümetten çekilme” tehdidinde bulunuyor. Netanyahu’nun parlamentodaki çoğunluğu bu isimlere bağlı olduğu için çekilmeleri hükümetin dağılması ve erken seçim demek. 7 Ekim’deki saldırıların ardından güvenilirliğini iyice kaybeden Netanyahu, olası bir erken seçimde eski savaş kabinesinin üyesi Benny Gantz’a kaybedebilir, zira mevcut anketler Gantz’ın Netanyahu’dan daha popüler olduğunu gösteriyor.