Dünya Filistin için sokakta: ‘Soykırımı durdurun’ diyen Yahudiler gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik müdahalesi sürerken dünya sokaklara döküldü. ABD'de 60 Yahudi gözaltına alındı, Londra'da göstericiler BBC binasını hedefteydi, Paris'te polis göstericilere müdahale etti.

Dünya 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki beklenmedik operasyonuyla başlayan beklenmedik İsrail-Filistin savaşı, gözleri yeniden bölgeye çevirmişti. İki taraftan da binlerce insanın katledildiği çatışmalar sürerken dünyanın dört bir yanında ise meydanlardan ‘barış’ sesleri yükseliyor.

Batı’dan Doğu’ya birçok ülkeden taraflara, saldırıları sona erdirmeleri çağrıları yapılıyor. Fransa gibi Filistin’e destek gösterilerine izin vermeyen bazı ülkelerde ise tansiyon yükseliyor.

ABD’de Filistin’e destek verdiler, gözaltına alındılar

New York’ta eylem yapan Yahudiler. Pankartta, “Filistinliler yönelik soykırımı durdurun” yazıyor. Kaynak: X

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan 60 Yahudi, dün akşam saatlerinde Filistin’e destek vermek için sokağa çıktı. Gösterilerinin adresi ise ABD Senatosu’ndaki Demokratların lideri Chuck Schumer’in eviydi. Ancak gözaltına alındılar.

Eylemci profilini, yüksek profilli kamu görevlileri, hahamlar, politikacılar, akademisyenler ve yaşları 20 ila 80 arasında değişen soykırımdan sağ kurtulanların torunlarının oluşturduğu eylem gözaltıyla bitti.  ABD’den İsrail’e yardım etmemesi taleplerini dile getirmek için Schumer’in evinin bulunduğu sokakta protesto gösterisi düzenleyen eylemciler, ellerinde “Yahudiler der ki, Filistinlilere yönelik soykırımı durdurun” yazılı pankartlar taşıdılar.

New York’ta yaşayan Yahudilerin topluluğu ‘Barış için Yahudi Sesi – New York’ (Jewish Voice for Peace NYC) bir açıklama yayınladı. Topluluğun X hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada, Schumer’in evinin bulunduğu sokakta 60 kadar kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Açıklamada, “Gazze’de Filistinlilere yönelik soykırıma son verilmesini talep ediyoruz” denildi.

İngiltere ayakta! BBC’ye boyalı saldırı

Londra’da İsrail’in Gazze’deki eylemlerine karşı Filistin’e destek yürüyüşü yapıldı. 7 Ekim’den bu yana genellikle İsrail yanlısı haber yapmakla eleştirilerin odağındaki BBC’nin binası ise ‘kan rengindeki’ kırmızı boyaların hedefi oldu.

Oxford Circus yakınlarında toplanan protestocular ellerinde ‘Özgür Filistin’ yazılı pankart ve Filistin Bayraklarıyla İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın resmi konutu ve ofisi olan Downing Street’in yolunu tuttular.

Sloganların hedefinde ise İsrail’i destekleyen İngiltere ve ABD vardı.

Bu yürüyüşe katılmak üzere sokağa çıkan yüzlerce protestocunun ilk durağı ise BBC’nin ana binasıydı. İsrailliler için ‘öldürüldü’, Filistinliler için ‘öldü’ ifadelerini kullanmasıyla ilk etapta dikkatleri üzerine çeken BBC, 7 Ekim2den bu yana yanlı haber yapmakla eleştirilerin odağında.

Yürüyüş öncesinde BBC binasının önünde buluşan bir grup gösterici de bu nedenle BBC’nin binasını hedef aldı. ‘Kanı’ simgeleyen kırmızı renkteki boyalar, BBC binasının girişine atıldı. Binanın hedef alınmasının ardından bina girişinde polis kordonu oluşturuldu.

Fransa2da gösterilere polis müdahalesi

Fransa’nın başkenti Paris’te polis, Filistin’e destek için kent meydanında ve sokaklarda bir araya gelenlerin etrafını sararak fiziki müdahalede bulundu ve göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı. Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.

Gösteri, başkentin ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda yerel saatle 15.00 sularında başladı. Gösteri başladığında polis meydanı tahliye ederek gösteriyi dağıtmaya çalıştı. Aralarında engelli vatandaşlar ve çok sayıda kadının olduğu göstericiler meydana yakın ara sokakta eylemlerine devam etti. Corbeil-Essonnes Belediye Başkan Yardımcısı Elsa Toure protestoya katılan tek Fransız ‘seçilmiş’ oldu.

Polis, göstericilerin etrafında çember oluşturarak bulundukları noktadan ayrılmalarına izin vermedi. Ellerinde ‘Soykırımı durdurun’ ve ‘Filistin özgür kalacak’ yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, ‘Katil İsrail, suç ortağı (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron’, ‘Filistin galip gelecek’, ‘Soykırımı durdurun’ ve ‘Gazze hepimiz seninleyiz’ sloganları attı.

Ürdün’de göstericiler ABD elçiliğine yürüdü

Ürdün’ün başkenti Amman’daki ABD büyükelçiliği çevresinde Filistin halkına destek ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını protesto etmek için gösteriler yapıldı. Güvenlik güçlerinin yolları kapatarak aldığı önlemler sonucu planlanan büyük bir gösteri yerine Ürdün halkı ABD Büyükelçiliği çevresinde çeşitli noktalarda toplandı.

İsrail’i protesto eden Ürdünlüler Hamas’a destek sloganları attı. Ürdün polisi ise göstericileri büyükelçilik önünden uzaklaştırdı.

İtalya ve Malta’da dayanışma gösterileri

İtalya ve Malta’da, Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi.

İtalya’nın kuzeyindeki büyük kentlerden Milano’da Merkez Tren Garı önünden başlayan, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Trotter parkındaki mitingle son buldu.

“Filistin ile dayanışma” yürüyüşüne, Filistinliler ve İtalyanların yanı sıra farklı ülkelerin vatandaşları, öğrenci grupları ile çeşitli sol gruplar katıldı.

Akdeniz ülkesi Malta’da da Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi yapıldı.

Times of Malta gazetesinin haberine göre, Msida kentindeki gösteride bir araya gelen çok sayıda kişi, Gazze’ye yönelik İsrail kuşatmasının durdurulması çağrısı yaptı.

Göstericiler, Gazze’deki bombalamalarda hayatını kaybeden çocuklara atfen ellerinde oyuncak bebekler taşıyarak, durumu protesto etti.

Suriye’de Filistin’e destek gösterileri

Suriye’nin başkenti Şam’da yüzlerce kişi ellerinde ‘Filistin’e özgürlük’ yazan pankartlar ve Filistin bayraklarıyla sokakları doldurdu.

İsrail aleyhine slogan atan göstericiler, Filistin bayrakları taşıdı.

Hizbullah’ın düzenlediği gösterilere binler katıldı

İsrail ile sınırda karşılıklı çatışmalar yaşayan Lübnan’ın birçok şehrinde Filistin’e destek gösterileri düzenlendi. İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları protesto edildi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kadınlar, Filistin’e destek için yürüyor.

Başkent Beyrut’ta cuma günü bir araya gelen binlerce Lübnanlı, ellerinde Filistin bayrağı taşıyarak İsrail karşıtı sloganlar attı.

Birleşmiş Milletler binası önüne kadar yürüyen göstericiler, Gazze ile dayanışma mesajları verdi.

Esir ailelerinden Netanyahu'ya istifa çağrısı: Ellerinde kan var Bibi!Esir ailelerinden Netanyahu’ya istifa çağrısı: Ellerinde kan var Bibi!

Hizbullah vurdu, İsrail İHA'ları düşürdü... Lübnan: Savaşa girmek istemiyoruzHizbullah vurdu, İsrail İHA’ları düşürdü… Lübnan: Savaşa girmek istemiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.