Zamansız öten horozu keserler: Atasözüyle tehdide hapis cezası

Bir gazetecinin sosyal medyadaki paylaşımının altına "Zamansız öten horozu keserler" yazan kullanıcıya 'tehdit' suçundan hapis cezası verildi.

Gündem 9 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’da yaşayan gazeteci İ.H.H., kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı bir paylaşımın altına “Zamansız öten horozu keserler” yazan M.Y.’yi ‘kendisini tehdit ettiğini ileri sürerek’ şikayet etti.

Soruşturmanın sonunda M.Y. hakkında ‘tehdit’ suçundan dava açıldı.

İstanbul Anadolu 45. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada savunma yapan sanık M.Y. “Suç konusu paylaşımı ben yaptım ama İ.H.H’yi kastederek yazmadım” dedi.

Mahkeme heyeti söz konusu yorum ile M.Y.’nin İ.H.H.’yi tehdit ettiğine ve ‘suçun sabit görüldüğüne’ karar verdi. Sanığın savunmasında suçtan kurtulmaya çalıştığını belirterek önce altı ay, sonra ‘ceza takdir indirimiyle’ üç ay 22 gün hapis cezası verdi. Ayrıca beş yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına, bu süre içinde kasıtlı bir suç işlemediği takdirde cezanın açıklanmayacağına karar verdi.

İ.H.H.’nin avukatı Taha Yasin Caner hükmü şöyle yorumladı:

‘Vücut bütünlüğüne yönelik tehdit’

“Müvekkilimizin esasında normal bir haber paylaştığını görmekteyiz ve aslında hiç kimseye dokunmayacak, hiç kimseyi şahsi veya maddi-manevi şekilde zedelemeyecek bir haber paylaşmış. Ancak bazen vatandaşlarımız bu konuda kendilerini tutamayıp bu şekilde yorumlar yazabiliyor. Bu yorum ise aslında bir atasözü, işin en ilginç tarafı bu.

‘Zamansız öten horozu keserler’ diyerek ve müvekkilimizi de etiketlemek suretiyle müvekkilimize matuf bir şekilde bu yorumu yaptılar. Biz bunu müvekkilimize yönelik vücut bütünlüğüne tehdit olarak algıladık ve bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme de ‘Zamansız öten horozu keserler’ atasözünü müvekkile yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi.

‘Atasözlerini özenli kullansınlar’

Vatandaşlarımız atasözlerini kullanırken aslında bu atasözlerinin bir tehdit taşıyıp taşımadığına, hakaret içerip içermediğine dikkat etmeli. ‘Atasözüdür, bundan bir zarar gelmez’ demek suretiyle kullanıldığı takdirde, bu yargılama sürecinde de gördüğümüz üzere tehditten dolayı ceza alabiliyorlar. Bu da tabii vatandaşlarımız için bir risk barındırıyor. O yüzden vatandaşlarımıza naçizane tavsiyem ‘atasözüdür’ diyerek, umursamayarak bu sözleri kullanmamaları. Daha çok dikkatli, özenli bir şekilde bu atasözlerimizi kullanmalarını kendilerine tavsiye ediyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.