En pahalı ‘First Lady’ fotoğrafı: 456 bin dolar

Beyaz Saray'ı halka sevdiren, First Lady konumunun yaratıcısı kabul edilen ABD'nin dördüncü başkanı James Madison'ın eşi Dolley Madison'ın en eski fotoğrafı 450 bin dolara Washington'daki Ulusal Portre Galerisi tarafından satın alındı.

Kültür Sanat 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

ABD’nin dördüncü başkanı James Madison’ın eşi, First Lady’si Dolley Madison’ın bilinen en eski fotoğrafı 456 bin dolara Washington’daki Ulusal Portre Galerisi tarafından satın alındı. First Lady Dolley Madison’ın çeyrek plaka dagerotipinin tarihi 1846. Portrenin Madison’ın 70’li yaşlarının sonundayken çekildiği tahmin ediliyor.

Dagerotip 1840’lı ve 50’li yıllarda kullanılan en yaygın fotoğraf çekme yöntemi. O yıllarda lüks tüketimin en elit ürünlerinden varsayılan bu fotoğraf çekme yönteminin en çok öne çıkan özelliği yüzyıllarca saklanabilmesi. Hakkını vermek gerek, etkili bir yöntem olmuş olacak ki fotoğraf 1846 yılından günümüze korunarak gelebilmiş. Ki ilk fotoğraf 1826’da çekildi. Ve Madison bu fotoğrafı ondan 20 yıl sonra çektirmiş.

John Plumbe Jr. tarafından fotoğraflanan First Lady Dolley Madison

Ondan önce ‘First Lady’ diye bir şey yoktu

‘First Lady’ konumunun yaratıcısı olarak görülen Dolley Madison’ın yaşarken oldukça dışa dönük, yaratıcı ve cesaretli olduğu söyleniyor. ABD başkanı eşi James Madison’a stratejik politik arkadaşlıklar kurmasında yardımcı olduğu da biliniyor. Ayrıca Dolley Madison Beyaz Saray’ın Washington halkının gözünde merkez olarak belirlenmesinde de önemli rol oynamış bir kadın. O kadar ki, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi kendisine Beyaz Saray’da onursal koltuk ayırmış. Ayrıca istediği zaman istediği oturuma katılım hakkı da vermiş ABD Temsilciler Meclisi. Madison’ın fotoğrafı 2026 yılında Ulusal Portre Galerisi’nde sergilenecek.

Titian'ın bir poşet içinde bulunan tablosu 20 milyon dolara satıldıTitian’ın bir poşet içinde bulunan tablosu 20 milyon dolara satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.