Salon’da Hıdırellez coşkusu
10 Mayıs 2025 –23 Kasım 2025'teki Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ndeki Türkiye Pavyonu'nda sergilenecek proje için çağrı yayınlandı.
Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje için açık çağrı yayınlandı. 10 Mayıs 2025 –23 Kasım 2025 tarihleri arasındaki serginin koordinasyonunu üstlenen İKSV sergide yer alacak projeyi belirlemek amacıyla iki aşamalı açık çağrı yapıyor. Başvurular iksv.org adresindeki sayfa üzerinden yapılabilecek ve 11 eylüle kadar devam edecek.
Türkiye Pavyonu için yapılacak başvurularda ilk aşama için sunulacak önerilerin mimarlık alanındaki güncel sorunları yeni fikir ve kavramlar üzerinden yerel, bölgesel ve küresel boyutlarda tartışmaya açabilen, mimarlık kavramlarını disiplinlerarası ve/veya disiplinlerüstü yaklaşımlarla irdeleyen, alışılagelen anlatıların dışına çıkabilen tutarlı bir küratoryal anlatı sunması bekleniyor. Sergide yer alacak projenin güçlü görsel anlatımının yanı sıra temanın anlaşılır ve erişilebilir olması da önem taşıyor. Çağrı içinde Türkiye’den bir ekip liderinin yer alacağı çokuluslu ekiplerin de katılımına açık. Serginin kavramsal çerçevesinin 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin temasıyla uyumlu olması bekleniyor.
Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde altıncı kez yer alacak Türkiye Pavyonu için yapılan çağrının ilk aşamasında başvuracak adayların sergi teması ve proje önerileri, sergi tasarımı ve mekânsal kurgu, ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belgelerin yanı sıra başvuru sahibi ya da sahiplerinin özgeçmişlerini ve portfolyolarını sunması gerekiyor. Seçici Kurulun ikinci aşamaya geçmek üzere belirleyeceği üç projenin ekiplerinden ise takvim, çalışma yöntemi, basılı malzeme ve bütçe gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgi sunmaları istenecek. İki aşamalı süreç sonunda seçilecek başvuru sahiplerinin sergiyle ilişkili tüm küratoryal sorumlulukları üstlenmesi ve sergiyi Seçici Kurul ve İKSV ekibi ile koordinasyon halinde geliştirmesi bekleniyor.