Aşırı işlenmiş olduğunu tahmin etmeyeceğiniz 10 gıda

Aşırı işlenmiş gıdaların pek çok hastalığa neden olduğu ve hatta ömrü kısalttığı biliniyor. Uzak durulması gereken bu gıdalar zaman zaman sağlıklı besin kılığında pazarlanabiliyor. İşte aşırı işlenmiş olduğunu tahmin etmeyeceğiniz 10 gıda...

Popüler 25 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aşırı işlenmiş gıda olduğu için uzak durulması gereken ikili...

Aşırı (ultra) işlenmiş gıdalar kalp hastalıkları, kanser, diyabet, obezite, depresyon, kaygı bozukluğu dahil 30’un üstünde hastalıkla ilişkilendiriliyor. Giderek günlük beslenme düzeninde daha çok yer kaplayan bu gıdalar adından da anlaşılacağı üzere işlenmiş gıdalar grubunun en fenası.

Aşırı işlenmiş gıdalar, tam gıda (işlenmemiş veya yapısını kaybetmemiş) içeriğin hiç ya da çok az miktarda kullanıldığı ve birden fazla işlem sürecinden geçen gıdalar anlamına geliyor. Bu işlemler sırasında tatlandırıcı, koruyucu, aroma vericiler ekleniyor. Bu maddeler çoğunlukla katı ve sıvı yağlardan, şeker ve nişastadan elde ediliyor. Hem raf ömrünü uzatıyor hem de lezzet veriyor.

Aşırı işlenmiş gıdalar deyince akla cips, çikolata, şekerleme gibi ürünler gelse de ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan kahvaltılık mısır gevrekleri, protein barları ve bitkisel sütler gibi ürünler de bu gruba giriyor.

Aşırı işlenmiş gıda sınıfına girdiği için şaşıracağınız 10 ürün…

Ekmek

Marketlerde satılan çoğu dilimlenmiş ekmekte modifiye nişasta ve emülgatör (gıdanın içindeki sıvıların raf ömrü boyunca ayrışmamasını sağlayan madde) gibi katkı maddeleri var. Çok tahıllı, ekşi mayalı gibi kulağa sağlıklı gelenlerde bile.

İşlenmiş et

Domuz pastırması, sosis, jambon ve salam gibi dilimli soğuk şarküteri etler, emülgatörler, koyulaştırıcılar, modifiye nişastalar, ilave lif ve hatta ilave renklendirici ve tatlandırıcılarla dolu olabiliyor.

Vegan et

Vegan burger, sosis, pastırma gibi ürünler yeşil, bitkilerle süslenmiş paketlerine rağmen yüksek düzeyde işleniş ürünler ve emülgatör içeriyor.

Bitkisel sütler

Birçok bitkisel süt ve vegan peynir aşırı işlenmiş gıda grubuna girer. Emülgatör kıvam artırıcı ve aroma verici katkı maddeleri içerir. Ancak  bu katkı maddelerini kullanmayanlar da var. Yalnızca su, soya, yağ ve tuzdan yapılan soya sütleri gibi.

Kahvaltılık gevrekler

Özellikle çocukların tercihi olan kahvaltılık gevreklerin çoğuna maltodekstrinler (aşırı işlenmiş bir tür karbonhidrat), ilave renklendiriciler ve işlenmiş proteinler ve lifler eklenir.

Müsli ve protein barları

Protein  ve müsli barları sağlıklı atıştırmalık alternatifleri gibi sunulsa da işlenmiş lif ve proteinlerle, tatlandırıcı ve modifiye şekerle dolu gıdalar.

Yoğurtlar

Aromalı yoğurtlar da katkı maddeleri içeren ürünlerden. Tüketmeden önce içindekiler kısmından kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve aroma verici olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

Soslar

Makarna ve etler için kullanılan soslarda kıvam ve lezzet artırıcılar, renklendiriciler var. Bu nedenle ev yemeği olduğu için sağlıklıdır diye düşündüğünüz makarnayı bu tür soslarla hazırlarsanız hiç de sağlıklı olmuyor.

Margarinler

Margarin üretmenin tek yolu bitkisel yağları aşırı işlemden geçirmek. Bol bol emülgatör ve renklendirici içeriyorlar.

Bebek gıdaları

Evet bebekler için satılan gıdalar bile… Bisküvi, tahıl gibi bebekler için satılan besinlerin bazıları aşırı işlenmiş gıda sınıfına giriyor. İngiltere’de satılan bebek gıdalarının neredeyse üçte biri aşırı işlenmiş gıda.

Aşırı işlenmiş gıdalar ömürden çalıyor: Hele o ikisi var ya...Aşırı işlenmiş gıdalar ömürden çalıyor: Hele o ikisi var ya…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.