Kaplan’ın emniyet bağlantılarını araştıran başmüfettişlere tasfiye!

Suç örgütü liderliğinden yargılanan Ayhan Bora Kaplan’ın Emniyet’teki bağlantılarını araştıran iki polis başmüfettişi emekli edildi.

Gündem 26 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Suç örgütü liderliğinden yargılanan Ayhan Bora Kaplan’ın Emniyet’teki bağlantılarını araştıran iki polis başmüfettişinin emekli edildiği ortaya çıktı.

T24 yazarı Tolga Şardan, “Emniyet’i karıştıran emeklilikler ve kuruldan çıkan ‘korsan karar’ iddiası!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Şardan bugünkü yazısında, Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun (YDK) kararıyla emekli edilen birinci ve ikinci sınıf emniyet müdürlerine dikkat çekti.

Yazıda, Ayhan Bora Kaplan’ın yakalanmasından sonra başlatılan idari soruşturmalarda görev alan ve Emniyet’teki bağlantılarını araştıran iki başmüfettişin de emekli edilenler arasında olduğu ifade edildi.

Yazının ilgili kısımları şöyle:

Her ne kadar YDK kararlarıyla emekli edilenlerin listesi yönetimce açık biçimde ilan edilmese de hafta sonundan bugüne kadar emekli edilenlerin isimleri emniyet kulislerine düşüyor.

Edindiğim bilgiye göre; söz konusu emeklilik sürecinden etkilenen birinci sınıf polis müdürleri arasında iki isim çok dikkat çekici.

Bu iki polis müdürünün isimlerini, görevleri nedeniyle polemik konusu olmaması için yazmıyorum ama konumlarını açıklayım.

Her iki polis müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Ankara’daki merkez kadrosunda görevliler.

Ve her iki polis müdürü, Ayhan Bora Kaplan’ın yakalanmasından sonra başlatılan idari soruşturmalarda görevliler!

İdari boyuttan kastım, Ankara’da kök salan ve her geçen gün farklı olayları ve bağlantıları ortaya çıkarılan Kaplan’ın polisteki bağlantıları elbette.

Kaplan’ın gözaltına alındığı geçen eylülden buyana devam eden takvimde iki polis başmüfettişi; organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Kaplan’ın Emniyet teşkilatındaki bağlantılarının peşindelerdi.

Araştırmalar sırasında epeyce dosya yaptılar. Hatta öyle ki, daha geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sürpriz şekilde Bakü’ye İçişleri Bakanlığı Müşaviri olarak atanan Önceki Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın bile ifadesini aldılar.

Aldığım bilgiye göre, yine önemli dosyalar üzerinde çalışıyorlardı. Fakat YDK kararı ile emekli edildiler.

Başmüfettişlerden birisi mahkeme kararıyla dönen grupta olduğu için YDK’nın aldığı prensip kararıyla emekli edildi. Diğerinin emekli edilme gerekçesi, YDK’nın aldığı ‘bulunduğu rütbede 10 yılını dolduranların emekli edilmesi’ yönündeki başka bir prensip kararı.

Devlette, hele ki Emniyet teşkilatında devamlılık esas olmakla birlikte emekli edilen iki polis başmüfettişi üzerindeki dosyalar başka polis başmüfettişlerine devredilecek. Dosyaları ele alacak yeni polis başmüfettişlerinin performansı ise zaman içinde anlaşılacak.

Ne olmuştu?

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının “M7 kodlu” gizli tanığı Macaristan’da tutuklu Serdar Sertçelik, Kaplan operasyonunu yapan emniyet müdürlerinin tutuklanmasına neden olan iddialarda bulunmuştu.

Sertçelik’in iddiaları üzerine görevden alınan Ankara Emniyeti Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden komiserler Ufuk Gültekin ve Metehan İlkyaz tutuklanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ABK suç örgütü davası kapsamında emniyet mensuplarına yönelik soruşturma sonucunda iddianame hazırlamıştı.

Başsavcılığın hazırladığı 126 sayfalık iddianamede tutuklanan polislerin de aralarında olduğu 12 şüpheliye “Suçluyu kayırma,” “Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması,” “Görevi Kötüye Kullanma,” “Tanığı Etkilemeye Teşebbüs” suçlamaları yöneltilmişti.

Kaplan dosyasında mahkemeye bir kanıt daha sunuldu: Önce vurup sonra para vermişlerKaplan dosyasında mahkemeye bir kanıt daha sunuldu: Önce vurup sonra para vermişler

Kaplan dosyasında sanık-polis diyalogları: Yüksek yargıcın rüşvetle iş yapması normalmiş!Kaplan dosyasında sanık-polis diyalogları: Yüksek yargıcın rüşvetle iş yapması normalmiş!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.