Bir devrin sonu: El Chapo’nun oğlu ‘Şapkalı Adam’la birlikte Teksas’ta yakalandı

Dünyanın en çok aranan en büyük iki uyuşturucu baronu olan 'Şapkalı Adam' lakaplı 'El Mayo' ve 'El Chapo'nun oğlu Joaquin Guzman Lopez Teksas'ta yakalandı. Bu, uyuşturucu dünyasına vurulan en büyük darbelerden biri olarak kayıtlara geçti.

Dünya 28 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Meksika’daki Sinaloa kartelinin üç kurucusundan biri ve şimdiye kadar da lideri olan 76 yaşındaki ünlü uyuşturucu kaçakçısı ‘El Mayo’ perşembe günü ABD makamları tarafından Teksas’ta yakalandı. Daha sonra çıkarıldığı mahkemede tüm suçlamaları reddetse de tutuklanmaktan kurtulamadı. Ayrıca kartelin diğer kurucusu Joaquin ‘El Chapo’ Guzman’ın 38 yaşındaki oğlu Joaquin Guzman Lopez de aynı operasyonda yakayı ele verdi. Babası da 2019’dan bu yana ABD’de ömür boyu hapis cezasını çekiyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) Meksikalı ve ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Ismael Zambada Garcia, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından aylar süren bir operasyonun ardından üst düzey bir Sinaloa üyesi tarafından uçağa binmesi için kandırıldı.

Bu; gasp, yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamakla suçlanan, dünyanın en çok aranan iki uyuşturucu kaçakçısına indirilen eşi benzeri görülmemiş bir darbe.

‘Şapkalı Adam’ olarak da bilinen El Mayo bu işte geçirdiği elli yıl boyunca hayranlık ve şöhret kazandı. Los Tucanes’in YouTube’da 10 milyon kez izlenen şarkısında El Mayo için şu sözler yer alıyor: “Kanun onu durdurmak istiyor, düşmanlar onu öldürmek istiyor, ama kimse başaramadı, şeytan onlara görünüyor, adam saklanmıyor bile!”

File:Booking photo of Joaquin “El Chapo“ Guzman (side and front).jpg - Wikimedia Commons

Joaquin Archivaldo Guzman Loera, yaygın olarak “El Chapo” olarak bilinen Meksikalı eski bir uyuşturucu baronu ve uluslararası bir suç örgütü olan Sinaloa kartelinin eski lideri. / Fotoğraf: Wikimedia

İnsan tacirliğinden kartel liderliğine

Zambada’nın sıradan bir kaçakçıdan ‘capo de capos’a (patronların patronu) yükselişi, sıkça anıldığı gibi, bir pragmatizm, kurnazlık ve yolsuzluk hikayesi aslında. Meksika’nın kuzeybatısındaki Culiacan sokaklarında kısa bir süre mobilya dağıtıcılığı yapan Zambada, yeraltı kariyerine 1970’lerde bir kaçakçı olarak başladı. İlk olarak afyon, marihuana ve nihayetinde kokain ticareti yapan ve sektörün öncülerinden olan Guadalajara karteli için çalıştı.

Daha sonra Juárez kartelinde önce orta düzey yönetici, sonra da lider olarak çalışmış ve ‘Göklerin Efendisi’ olarak anılan Amado Carrillo’ya giderek daha fazla yakınlaşmıştı.  Oradan, büyük dostlar ve kokain üreten ortaklar edinmeye devam ettiği Kolombiya’da bir bağlantı ağı oluşturduğuna inanılıyor.

Diğer patronlar öldükçe ya da düştükçe Zambada daha da güçlendi. Bir müttefike ihanet etme konusunda nadiren sorun yaşadı. Ancak onu diğer uyuşturucu baronlarından ayıran bir şey varsa o da her zaman düşük bir profil çizmiş olmasıdır. Kendisinin neredeyse hiç görüntüsü yokt.

El Mayo’nun görünüşünü değiştirmek için ameliyatlar geçirdiği, Boyu 1.80 santimetre olduğu, iri ve güçlü durduğu, birçok karısı ve çocuğu olduğu biliniyor. Hakkında bunlardan daha fazlası bilinmiyor.

1 milyon dolarlık rüşvet bütçesi

El Mayo’nun oğullarından biri olan Vicente Zambada Niebla 2009 yılında Meksikalı yetkililer tarafından gözaltına alındı. Hapishane günlüğü daha sonra yayınlandı. Bu günlükte ve ABD makamlarına verdiği ifadede oğul Zambada, babasının rüşvet için ayda 1 milyon dolar bütçe ayırdığını ve suç ortaklığı ağının bankaları ve hükümetleri de içerdiğini söyledi.

El Mayo’nun da kendi toplumuyla bağ kurmaya en çok önem veren uyuşturucu kaçakçılarından biri olduğu bildiriliyor. Kendi çiftliği olan El Alamo’nun ve Sinaloa bölgesindeki diğer kasabaların hamisi olmuş, onların çalışmalarını ve kutlamalarını finanse etmiş.

El Chapo’nun varislerinden biri: ‘El Güero’

Perşembe günü Zambada ile birlikte gözaltına alınan Joaquin Guzman Lopez hakkında da çok az şey biliniyor. ‘El Güero’ olarak bilinen 38 yaşındaki adam, El Chapo ile uyuşturucu kaçakçısının ikinci eşi Griselda Lopez Perez’in oğlu. El Chapo’nun üç kadından 10 çocuğu vardı: Alejandrina Salazar, Griselda Lopez ve Emma Coronel.

Joaquin Ocak 2023’te Meksika’da tutuklanmasının ardından geçen yıl Eylül ayında ABD’ye iade edilen kardeşi Ovidio da dahil olmak üzere El Chapo’nun çocuklarından oluşan bir hücre olan Los Chapitos’un bir üyesi.

Bazıları Joaquin’in suç örgütündeki rolünün Ovidio’ya kıyasla ikincil olduğunu düşünüyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Joaquín’in hem Los Chapitos grubunda hem de Sinaloa kartelinde “üst düzey komuta ve kontrol işlevlerini” yerine getirdiğini belirtiyor.

ABD’li yetkililer, Chapo’nun büyük oğlu Edgar’ın ölümünden sonra Joaquin ve Ovidio’nun narkotik satışlarından elde edilen kârın çoğunu miras aldıklarını ve Meksika’da marihuana ve Kolombiya’da kokain satın almak için büyük miktarda nakit para yatırmaya başladıklarını iddia ediyor.

El Chapo’nun eski bir ortağına göre, Joaquín ve Ovidio, uyuşturucu baronunun 2015 yılında Meksika’daki yüksek güvenlikli bir hapishaneden kaçmasına da yardımcı oldular – bu, 1993 yılında cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili suçlamalardan sonra ikinci firar oldu.

ABD’li yetkililer ayrıca Joaquín ve Ovidio Guzman Lopez’in Meksika’nın Sinaloa eyaletinde metamfetamin üreten en az 11 laboratuar işlettiklerini iddia ediyor.

Joaquin hakkında ilk olarak 2018 yılında ABD’de federal uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla dava açılmıştı.

Arkasındaki isim konuştu: Uyuşturucu baronu ‘Tombul Jos’ Türkiye'den özel jetiyle kaçtıArkasındaki isim konuştu: Uyuşturucu baronu ‘Tombul Jos’ Türkiye’den özel jetiyle kaçtı

Bir uyuşturucu çetesi lideri daha Türkiye'de yakalandıBir uyuşturucu çetesi lideri daha Türkiye’de yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.