Kürtçe trafik uyarıları silinmişti: Diyarbakır’da yeniden yazıldı

Van, Diyarbakır ve Mardin'de belediyeler yolda trafik uyarılarına Pêşî Peya/Önce Yaya ve Hêdî/Yavaş yazılarını ekledi. Ancak valilikler bu uyarıları Karayolları'na sildirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi aynı uyarıları yeniden yazdı.

Gündem 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kürtçe trafik uyarıları polis eşliğinde silinmişti.

Van, Diyarbakır ve Mardin’de belediye yönetimi yollardaki trafik uyarılarını Kürtçe de yazmıştı. Ancak Hêdî (Yavaş) ve Pêşî Peya (Önce Yaya) yazıları Mardin’in Dargeçit ilçesinde, Diyarbakır’da ve Van’da Valilik kararıyla Karayolları Bölge Müdürlüklerine sildirildi. Önce belediyelerin silinmesi istendi, ama kabul edilmeyince Karayolları Bölge Müdürlüğü devreye girdi, Kürtçe uyarıların üstünü polis nezaretinde boyayla kapattı.

Kürtçe trafik uyarılarının silinmesi AK Parti’nin içinde de tepkiye neden oldu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu “Van ve Diyarbakır’daki Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini doğru bulmuyorum. Bu yazılar trafikte dikkat çekmek amacıyla yazılmış olup yasa dışı değildir. Bu konuda gerekli adımların atılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, bu tür olayların tekrarlanmamasını sağlamaktır” dedi. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın.

DEM Parti Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Abdurrahman Aslan Kürtçe yazıların silinmesine tepki göstererek “Kardeş olduğumuzu söyleyenler bunu yapıyor. Burada iki kelime Kürtçeye tahammül edemiyorlar. AKP-MHP zihniyeti, bugün Kerboran’da (Dargeçit) iki kelime Kürtçe olduğu için tahammül etmiyor, silmeye çalışıyor. Bu mu kardeşlik? İki kelime Kürtçe’ye tahammül etmeyen bir zihniyet gelip bize insanlık dersi veremez. Siz de biliyorsunuz doğru bir şey yapmadığınızı ki panzerlerle geliyorsunuz” dedi.

Valilikle belediye arasındaki yazı krizi sürerken silinen yazılar yeniden yazıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi silinen yazıların aynısını yeniden ekledi.

Diyarbakır ve Mardin'de yanan mahalleler afet bölgesi ilan edildiDiyarbakır ve Mardin’de yanan mahalleler afet bölgesi ilan edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.