Hizbullah lideri Nasrallah cenaze töreninde konuştu: Tüm cephelerde açık savaş aşamasına geçtik

Hizbullah lideri Nasrallah İsrail saldırısında öldürülen örgüt komutanı için Beyrut'ta düzenlenen cenaze töreninde konuştu. Nasrallah İsrail ile devam eden çatışmalara ilişkin "Tüm cephelerde açık savaş aşamasına geçtik" dedi.

Dünya 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah üst düzey komutanı Fuad Şükür için cenaze töreni düzenlendi. Başkent Beyrut'un güneyinde düzenlenen törene, Şükür'ün yakınları ve çok sayıda Hizbullah destekçileri katıldı. Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, cenaze törenine video konferans aracılığıyla katıldı. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusu 30 Temmuz’da Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu. Saldırının savaş uçaklarıyla yapıldığı ve öldürülen komutanın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın “sağ kolu” olduğu iddia edilmişti.

Şükür’ün “8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e yönelik saldırıları yönettiği, 27 Temmuz’daki Mecdel Şems saldırısının sorumlusu olduğu” öne sürülmüş, İsrail basınında Şükür’ün birkaç yıl önce Hizbullah’ın “hassas füze projesi” komutanı olarak atandığı belirtilmişti. Hizbullah komutanı Fuad Şükür 1983’te Beyrut’taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasının bombalanmasında rolü olduğu iddiasıyla Washington’un başına ödül koyduklarından biriydi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah İsrail’in 30 Temmuz’da Lübnan’ın Beyrut kentinin Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah’ın kıdemli komutanlarından Fuad Şükür için düzenlenen cenaze törenine video konferansla katıldı.

İsrail’in Beyrut’taki saldırısının ardından sınır bölgesindeki çatışmaların yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Nasrallah “Artık sadece bir destek cephesi değiliz. Bu tüm cephelerde açık bir savaş. Yeni bir safhaya adım attık” diye konuştu.

Nasrallah konuşmasında İsrail’i uyararak “Biraz gülebilirsiniz ama çok ağlayacaksınız. Hangi çizgiyi geçtiğinizin ve ne tür bir saldırganlık yaptığınızın farkında değilsiniz. Tüm destek cepheleri yeni bir aşamaya geçti, fakat bu durumun tırmanması, düşmanın (İsrail) tepkisine bağlı” diye belirtti.

‘Mecdel Şems saldırısıyla ilgimiz yok’

İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki Dürzi Mecdel Şems köyüne yönelik 27 Temmuz’da düzenlenen ve Hizbullah’ın sorumlu tutulduğu saldırıya değinen Nasrallah “Daha önce de belirttiğimiz gibi bu olayla bağlantımız yok. Şu ana kadar üstlendiğimiz tüm eylemleri açıkça kabul ettik. Yanıldıysak bunu kabul ederiz, ancak iç soruşturmamız bu saldırıyla hiçbir ilgimizin olmadığını doğruladı” dedi.

Nasrallah İsrail’in kanıt sunmadan doğrudan Hizbullah’ı suçladığını ve bu olayı Şükür ile diğer sivilleri öldürmek için bahane olarak kullandığını ifade etti. Hizbullah lideri Mecdel Şems’e isabet eden füzenin İsrail’in hava savunma sisteminden fırlatılan bir saldırı önleme füzesi olduğunu savundu.

Nasrallah Hizbullah’ın Beyrut’taki Dahiye bölgesine yapılan saldırının Mecdel Şems’e misilleme olmadığını, bunun savaşın bir parçası olduğunu ve Lübnan destek cephesine yanıt niteliğinde olduğunu söyledi.

Nasrallah, Şükür’ün vurulduğu binada Milad Bedi isimli İranlı birinin öldüğünü belirtti ancak hakkında başka detay vermedi. Hizbullah iki gün önce İsrail’in 30 Temmuz’da Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında üst düzey komutanı Fuad Şükür’ün öldüğünü doğrulamıştı. İsrail’in söz konusu saldırısında 3’ü kadın, 2’si çocuk olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ve Hizbullah 7 Ekim’de Gazze’deki savaşının başlamasından bu yana İsrail-Lübnan sınırında düşük yoğunluklu çatışmalar yürütüyor. Ekim ayından bu yana İsrail saldırılarında Lübnan’da aralarında Hizbullah savaşçıları ve sivillerin de bulunduğu yaklaşık 450 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde, Hizbullah saldırılarında İsrail’de 23 sivil ve en az 17 asker öldü.

Hizbullah'tan teyit: Nasrallah'ın en yakın adamı Fuad Şükür’ün cesedi bulunduHizbullah’tan teyit: Nasrallah’ın en yakın adamı Fuad Şükür’ün cesedi bulundu

İsrail Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesini vurdu: Öldürüldüğü söylenen Fuad Şükür kim?İsrail Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesini vurdu: Öldürüldüğü söylenen Fuad Şükür kim?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.