İran intikam çanlarını çalmaya başladı: İsrail’i terk edin

İsrail ve İran arasındaki gerilim giderek tırmanırken İran devlet televizyonu yayınında "Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü sahnelere tanık olacak" dendi. Dışişleri danışmanı Marandi de "Herkesi İsrail'den ayrılmaya davet ediyorum" dedi.

Dünya 3 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hamas’ın önde gelen liderlerinden İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmesi, İran ve İsrail arasında gerilimi daha da artırdı. İran ve Lübnan Hizbullahı, Haniye’nin suikastından İsrail’i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi bu iddialara yanıt vermekten kaçınıyor.

Suikastın ardından İran, İsrail’e karşı misilleme tehdidinde bulunurken, İsrail ordusu da bölgedeki güvenlik durumunu değerlendirmek üzere yüksek alarm seviyesine geçti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin her türlü senaryoya karşı hazır olduğunu belirtirken güvenlik uyarıları ise vatandaşlar için değişmeden devam ediyor.

Bu arada bölgede gerilim bulutları toplanmaya devam ediyor. Hollandalı KLM şirketi Tel Aviv’e uçuşlarını 26 Ekim’e kadar askıya almaya karar verdi. Şirket Temmuz ve Ağustos aylarında İsrail şehrine olan tüm uçuşlarını iptal etmişti. Şirket sözcüsü, KLM’nin İsrail’in yanı sıra İran ve Irak üzerinden de uçmaktan kaçınacağını söyledi. Yunan medyasının bildirdiğine göre Yunan şirketi Aegean Airlines da İsrail’e uçuşlarını iptal etme kararı aldı. Bu karar Lufthansa, Delta, United ve diğer havayolu şirketlerinin son günlerde aldığı kararları takip ediyor. Türkiye’den İsrail’e zaten uçuş yok ama dün gelen açıklamalara bakılırsa THY ve Pegasus da Tahran uçuşlarını iptale hazırlanıyor.

Gerilim İran tarafından peş peşe gelen sert açıklamalarla giderek tırmanırken şöyle bir cümle gündeme bomba gibi düştü: “Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü sahnelere ve çok önemli gelişmelere tanık olacak.”

İran devlet televizyonu sunucusu, ülkenin başkentinde meydana gelen Hamas lideri İsmail Haniye suikastının ardından Tahran’ın İsrail’e yönelik tepkisine odaklanan canlı yayın programında bunları söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Muhammed Marandi de “Herkesi İsrail’den ayrılmaya davet ediyorum” dedi. İran’a ait füzelerin ateşlendiği bir görseli sosyal medya hesabından paylaşan Marandi “Geliyorlar” diye yazdı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’ne bağlı Nour News de “İsrail rejimine yönelik cezai operasyon mutlaka belirlenen zaman ve tarzda gerçekleştirilecektir. İşaretler intikam ateşinin şimşeklerini müjdeleyen gök gürültüsü gibidir” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği: Durumu yakından izliyoruz

ABD’nin Kudüs’teki büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da “Bölgesel gerilimlerin artması nedeniyle ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği güvenlik durumunu sürekli ve yakından izliyor” dendi. Elçilik “güvenlik ortamının karmaşık olduğunu ve hızla değişebileceğini” de sözlerine ekledi.

Açıklamada ayrıca “artan bölgesel gerilimlerin havayollarının İsrail’e ve uçuşları iptal etmesine ve/veya kısıtlamasına neden olabileceği” belirtildi.

THY, İran uçuşlarını ertelediTHY, İran uçuşlarını erteledi

Siz İran Cumhurbaşkanı olsaydınız…Siz İran Cumhurbaşkanı olsaydınız…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.