Kuzey Tunçelli olimpiyat beşincisi

2024 Paris Olimpiyat Oyunları yüzmede 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli 1500 metre finalinde 14:41.22 ile dünya gençler rekoru kırarak olimpiyat 5'incisi oldu. Yarışı ABD'li Bobby Finke kazandı.

Spor 4 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kuzey olimpiyat beşincisi oldu.

Yüzmede tarihi Kuzey Tunçelli yazdı. Türk spor tarihinde olimpiyatta yüzme branşında ilk kez bir sporcu havuza girdi. Bu isim, son olarak 1500’de Avrupa şampiyonu olup dünya gençler rekoru kırarak ses getiren 16 yaşındaki Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu Kuzey Tunçelli’den başkası değildi. Yarı finallerde en iyi beşinci dereceyi elde ederek final yüzme hakkı kazanan Kuzey yüzme yarışlarının son gününde sahne aldı.

Yarışa ABD’li sporcu Bobby Finke çok iyi başladı. Yüzmede tek erkekler kategorilerinde altın alan tek ABD’li olmak için mücadele eden Finke eline geçirdiği liderliği kimseye vermedi. Yarış boyunca Sun Yang’ın 2012 Londra’da kırdığı dünya rekorunun önünde giden Finke 14.30.67 ile bu rekoru tarihe gömdü ve altın madalyaya uzandı. İkinci sırada gelen isim İtalyan Gregorio Paltinieri oldu. Üçüncü, 800 metre serbesti de kazanan İrlandalı yetenek Daniel Wiffen oldu.

David Betlehem 14.40.91’le dördüncü sırayı alırken başarılı bir yarış çıkaran 16 yaşındaki Kuzey kişisel en iyisini geliştirip 14:41.22 ile dünya gençler rekoru kırarak yarışı beşinci bitirdi.

Kuzey yarıştan sonra “Çok inanılmaz bir yarıştı. Bana destek olan herkese teşekkürler. Hedefi gerçekleştirdim. Dünya gençler rekoru kırdım fakat bu Olimpiyatlar benim için sadece bir başlangıç. İleriki Olimpiyatlar’da madalya kazanmak ve ülkemi gururlandırmak istiyorum. Bugün adrenalinden dolayı dünden daha iyiyim. Gerçekten çok yoruldum. Burada yarışmak, büyük rakiplerin olması inanılmaz bir duygu. Birbirimizi destekleyip dereceleri yukarı taşımak istiyoruz. Çok büyük yaşta rakiplerim vardı. Bunlardan biri Amerikalı Finke’ydi, dünya rekoru kırdı. Dünya rekoru için her zaman durmadan ilerleyeceğim. Tüm Türkiye’ye söz veriyorum. Hiçbir zaman durmayacağım ve hedeflerimi gerçekleştireceğim. Çok büyük bir tecrübe kazandım. İleride bu tecrübeleri kullanacağım. Burada olmak gurur verici. Tüm Türkiye’ye sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

Yüzmede son gün yarışlarında kadınlar 50 metre serbestte altın İsveçli Sarah Sjoestrom’ün olurken gümüş Avustralyalı Mag Harris’in, bronz Çinli Zhang Yufei’nin oldu. Erkekler 4×100 karışıkta Çin altın madalya alırken ABD ikinci oldu Fransa bronz aldı. Kadınlar 4×100 karışıkta ise ABD dünya rekoru kırarak birinci oldu. Avustralya ikinci Çin ise üçüncü sırayı aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.