Ukraynalı eski tenisçi IOC’ye tepkili

Eski olimpik atlet Sergiy Stakhovsky Rus sporcuların milliyetsiz olarak olimpiyatlarda yarışmasına müsaade eden Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne tepki gösterdi.

Spor 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sergiy Stakhovsky'den IOC'nin Rusya kararına tepki.

37 yaşındaki eski tenis sporcusu Sergiy Stakhovsky çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bundan iki sene önce başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı’nda ülkesi Ukrayna için cephede savaşan Stakhovsky 2024 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek Ukraynalıların ülkenin parlayan son yıldızları olacağına dikkat çekti.

BBC’ye konuşan emekli tenisçi “Ukrayna spor açısından nesiller boyu sakat kalacak” dedi. Stakhovsky Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Rus ve Belaruslu atletlerin bayraksız yarışmasına müsaade etmesinden ötürü tepki gösterdi. Komite 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden sonra uluslararası mücadelelerde yarışması yasaklanan sporcuların Paris’te yarışmasına müsaade etmiş, ancak iki ülkeyi temsilen Fransa’da bulunmalarının hala yasak olduğunu belirtmişti.

Teniste İspanyol derbisi: Nadal – AlcarazTeniste İspanyol derbisi: Nadal – Alcaraz

Stakhovsky Ukrayna’da birçok sporcunun çıkan çatışmalarda hayatlarını kaybettiğini hatırlattı. Birleşmiş Milletler verilerine göre Şubat 2022’de başlayan savaşta 560’ı çocuk 10 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Eski tenisçi “Ukrayna için geri dönmek çok zor olacak, bu yüzden yarışan her sporcumuza değer veriyoruz çünkü bunun parlayan son yıldızımız olabileceğinin farkındayız” dedi. Stakhovsky müdahaleyi daha çok sayıda Rus sporcunun kamuoyu önünde kınaması gerektiğine de inanıyor. Daha önce Andrey Rublev ve Daria Kasatkina gibi Rus tenisçiler kınama mesajı yayınlamıştı.

Stakhovsky “İnanıyorum ki Rusya’da savaşa karşı olan tüm spor dalları ve tüm insanlar Kasatkina gibi sesini yükseltseydi, tamamen farklı bir tablo ortaya çıkardı” dedi.

Olimpiyat madalyalı güreşçi federasyon başkanına tepki olarak sporu bıraktıOlimpiyat madalyalı güreşçi federasyon başkanına tepki olarak sporu bıraktı

Aralık ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach IOC’nin önümüzdeki yaz Paris’te yapılacak Olimpiyatlar için aldığı kararı açıklarken “bireysel sporcular hükümetlerinin eylemleri nedeniyle cezalandırılamaz” demişti. Bach sporcuların yarışmasına izin vermenin “insan haklarına saygı” olduğunu da sözlerine eklemişti. Stakhovsky bu söylemi “şaka gibi” diye yorumladı ve “Rus sporcuların hepsi hayatları ve aileleri için korktuğunu söylüyor ama gerçek şu ki hiçbiri Rusya’da yaşamıyor. Bana göre eleştirilerin bir parçası olmak, Rusya’daki hayranlarını kaybetmek istemiyorlar, bu yüzden yuvarlanıp gidiyorlar. Destek veren sporcular aramalıyız, Olimpiyat komitesine kanıtlar sunmalıyız ve bunun yeterli olduğuna inanırlarsa bu sporcuların yarışmasına izin vermezler belki” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.