Dörtlü zirve öncesi: Putin ve Esad buluştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da bir araya gelerek 3 saat görüştü. Toplantı sonrası Esad, Ukrayna savaşını yürüten Rusya'ya destek mesajı verdi.

Dünya 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri ilk kez Moskova'ya gitti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden beri ilk kez Moskova’ya giden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan basın toplantısında ele alınan konular arasında Ukrayna savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremler yer aldı.

Ukrayna’yı işgalinden beri Batı’nın ağır yaptırımlarına uğrayan ve iyice doğu ittifakına çekilen Rusya’yı desteklediğini belirten Esad, Ukrayna’ya yönelik yürütülen operasyonların Nazilere karşı yürütülenle eşdeğer olduğunu, “Yeni ve eski Nazilere karşı yürütülen bu özel askeri operasyonu Suriye’nin desteklediğini yinelemek istiyorum” sözleriyle dile getirdi.

Öte yandan Esad, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye’den sonra en çok hasar gören ve yardımlara da daha geç ulaşan Suriye’nin lideri olarak, Putin’e gönderdiği arama kurtarma ekipleri için Rusça teşekkür etti. Putin de yardımlara hız kesmeden devam edileceğinin altını çizdi.

Dörtlü zirve öncesi Moskova ziyareti

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, görüşme öncesinde yaptığı bir açıklamada, iki liderin toplantıda Türkiye meselesini de masaya yatıracağını bildirmişti. Esad’ın Moskova ziyareti tam da Türkiye, Suriye, Rusya ve İran arasında dışişleri bakanı yardımcıları düzeyinde yapılacak zirve öncesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’de iç savaş başladığından beri Esad karşıtı politika yürütmüş olsa da son aylarda Esad ile görüşebileceği sinyallerini vermişti. Bunun akabinde geçtiğimiz aylarda iki ülkenin savunma bakanları ve MİT başkanları bir araya gelmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.