New York’un ortasına dev bir güvercin konacak

New Yorklular dev bir güvercinle karşılaşmak için gün sayıyor. Kolombiyalı sanatçı Ivan Argote'nin yaklaşık beş metre yüksekliğindeki güvercin heykeli şehrin merkezinde bir parkta sergilenecek. 'Dinozor' isimli heykel ekim ayında açılacak.

Kültür Sanat 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yaklaşık beş metre büyüklüğündeki heykel, Ekim ayında açılacak.

New York’un ortasına bir güvercin tüneyecek. Hem de yaklaşık beş metre yüksekliğinde dev bir güvercin. Kolombiyalı sanatçı Ivan Argote’nin ‘Dinozor’ isimli heykeli bu. Alüminyumdan yapılmış eser bir buçuk yıl boyunca Manhattan bölgesindeki High Line’da sergilenecek. Heykel beton bir kaide üzerine konacak.

Sanatçı Argote devasa boyutlarda yaptığı ve kamusal alanda sergilenen heykelleriyle meşhur bir isim. Sanatçı eserini “Çok ikonik bir hayvan, aynı zamanda New York’un simgesi ve yaşam tarzına baktığımızda marjinal bir yaratık. Bazıları insanlar gibi metroya bile biniyor. Ben de şehrin sembolü olan bu hayvanları onurlandırmak istedim” diyerek anlatıyor.

Bir güvercin heykelinin adının dinozor olmasının nedeni de merak ediliyordu. Sanatçı eserine verdiği ismin gerekçesini de açıkladı: “Kuşların dinozorların evrim geçirmiş ve bugüne gelmiş hali olduğuna dair inanışı seviyorum. Kim bilir belki bir gün insanlığın nesli de tükenecek ve gezegende sadece kuşlar kalacak. Gelecekteki dünyaların karanlık köşelerinde ve boşluklarında yaşayacak…”

Meksika’da bir dökümhanede dökülen heykel şu an sergilenmek üzere kamyon üstünde New York’a gidiyor, yerleştirildiğinde böyle görünecek.

High Line Parkı’nın peyzaj müdürü ve küratör Cecilia Alemani de güvercinler ile New York arasındaki bağlantıyı hatırlattı: “Güvercinler New Yorklular için farklı anlamlar ifade ediyor. Bayılan ve dünyanın en eski evcil kuşları olan bu türe hayran olan da var, iğrenen de. Ivan bir sanatçı olarak hepimize tanıdık gelen bu canlıyı farklı şekillerde yeniden düşünmemizi sağladı. Büyüleyici bir yeteneği var.”

Meksika’da bir dökümhanede dökülen heykel şu an bir kamyonda New York’a gidiyor. Ekim ayında açılacak heykel 18 ay boyunca parkta New Yorklulara eşlik edecek. Bu arada son dönemde sanat dünyası güvercinlere merak salmış durumda. Londra Müzesi de şehrin önemli simgelerinden biri olduğu gerekçesiyle yeni logosunda altın kaka yapan bir güvercine yer vermişti.

Londra Müzesi yeni logosunu gururla sunar: Altın kaka yapan güvercinLondra Müzesi yeni logosunu gururla sunar: Altın kaka yapan güvercin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.