Akbank Caz şimdiden eylülü ısındırdı!

Türkiye'nin en eski caz festivali için geri sayım sürüyor. 28 Eylül - 13 Ekim tarihleri arasındaki 34. Akbank Caz Festivali'nde sahne alacak yeni isimler açıklandı. Brad Mehldau ve Milo Fritzpatrick gibi isimler festivale geliyor.

Kültür Sanat 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Akbank Caz Festivali 34 yaşında. Türkiye’nin en uzun soluklu festival için geri sayım devam ederken program da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. 28 Eylül – 13 Ekim’deki festivalin müzisyenlerinin bir bölümü açıklandı. Pozitif işbirliğiyle müzikseverlerle buluşmaya hazırlanan festivalde dünyanın farklı coğrafyalarından 14 müzisyen İstanbul’un çeşitli mekânlarında sahne alacak. Konserler Akbank Sanat, Yeldeğirmeni Sanat, Babylon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Zorlu PSM Turkcell Platinium Sahnesi’nde gerçekleşecek.

Portico Quartet ve Mammal Hands aynı sahnede

Çağdaş caz piyanosunun en lirik ve içten seslerinden Brad Mehldau günümüzün heyecan yaratan virtüözlerinden biri olan Meksikalı davulcu Antonio Sánchez ve dörtlüsü Antonio Sánchez Quartet feat. Seamus Blake, Aydın Esen, Orlando le Fleming bu yıl Akbank Caz Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşacak isimler arasında. Öte yandan Kanadalı caz trompetçisi, besteci, eğitmen ve orkestra lideri Daniel Hersog, son dönemin en beğenilen modern caz topluluklarından Portico Quartet’in kurucusu, basçı Milo Fitzpatrick ile Mammal Hands grubuyla tanınan saksofoncu Jordan Smart’ın güç birliğinden oluşan Vega Trails de İstanbul’da konser verecek.

34. Akbank Caz Festivali’nde yerli müzisyenler de sahnede. Tamer Temel, Ercüment Orkut ve Cem Aksel’in triosu TÖZ ile çağdaş müziğin üretken topluluğu Hezarfen Ensemble’ı bir araya getiren TÖZ & Hezarfen Ensemble festivalin bir diğer iddialı buluşması. Amerikalı çok yönlü müzik insanı Kahil El’Zabar’ın 1974’te kurduğu ve kuruluşunun 50. Yılına denk gelen 2024’ü, ‘Open Me, A Higher Consciousness of Sound and Spirit’ albümüyle taçlandıran Kahil El’Zabar’s Ethnic Heritage Ensemble festivalin en dikkat çekici konserlerinden biri olmaya aday. Sahnede 50 yılı geride bırakan müzisyenin İstanbul performansı şimdiden merak konusu.

Tophane’nin gürültüsü festivalde

‘Şarkı Projesi’ ile Ayşe Tütüncü,  Tophane ve şehirlerin atıklarından ilham alarak gürültüyle sessizlik arasında özgün bir performans sergileyen Tophane Noise Band’e bu konserinde iki etkileyici davulcu Berke Can Özcan ve Rana Uludağ da sahnede olacak. 2010’larda The Invisible grubuyla spot ışıklarını üzerine çeken Dave Okumu’nun müzikal soyağacından farklı nesilleri anlatan son projesi Dave Okumu & 7 Generations da festival kapsamında müzikseverlerle buluşuyor.

Caz, funk, post-bop, füzyon ve hip hop unsurlarını harmanlayarak melez bir form geliştiren trompetçi Takuya Kuroda ve soul, funk ve R&B tınılarıyla dinleyiciyi ayağa kaldıran Adi Oasis de yine festivalin konukları arasında. Son olarak prodüktör NK-OK ve multi-enstrümanist Mr DM’in ortaklığıyla caz, hip-hop, Afrobeat, soul ve electronicayı harmanlayarak dinleyicisini dansa davet eden Blue Lab Beats ve etkileyici duo performanslarıyla vokalist Aydın Kahya ile orkestra şefi, piyanist, besteci Rustam Rahmedov’un The Best Movie Songs of All Time projesi festivalde dikkat çeken diğer etkinlikler.

Aziz Öfke James Hetfield 61 yaşındaAziz Öfke James Hetfield 61 yaşında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.