Müze ve ören yerlerini yedi ayda 16.5 milyon kişi gezdi

Türkiye'nin kültürel zenginliğini yansıtan müzeler ve ören yerleri ziyaretçilerden ilgi görmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre 2024'ün yedi ayında toplam 16 milyon 500 bin kişi müze ve ören yerlerini ziyaret etti.

Kültür Sanat 8 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Dün 10Haber’de ‘Türkiye müze geziyor: Her birinin ziyaretçi sayıları milyonları geçti‘ başlıklı bir haber yayınlanmıştı. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Antalya Arkeoloji Müzesi, Efes Arkeoloji Müzesi ve Troya Müzesi’ne odaklandığımız haberde bu kültür mekânlarının son yıllarda ağırladıkları ziyaretçi sayılarına odaklanmıştı. Ortaya çıkan sonuç hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin müze ve ören yerlerine dikkat çekici derecede öne verdiği yönündeydi. Bu haberin üzerinden daha 24 saat geçmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı veriler bu haberi doğrular nitelikte.

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Türkiye genelinde 2024 yılının ilk yedi ayında müze ve ören yerlerini 16 milyon 511 bin kişi ziyaret etti. Geçen yılın ilk yedi ayı baz alındığında ziyaretçi sayısı aynı döneme göre yaklaşık bir milyon arttı. Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısındaki artış ve Müze Kart kullanımının yaygınlaşması bu ilginin başlıca nedenleri arasında.

Efes antik kenti yine zirvede

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre yılın ilk yedi ayında en çok ziyaret edilen ören yeri Efes antik kenti oldu. Efes 1 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arasında 1 milyon 444 bin 405 kişi tarafından ziyaret edildi. Bir önceki yılın ilk altı ayında bu rakam 1 milyon 150 bindi. Bakanlığa göre en çok ziyaret edilen ören yerlerinden bir diğeri de Denizli’deki Hierapolis. Pamukkale’nin yanı başında yer alan antik kenti 1 milyon 306 bin 545 kişi gezdi. 2023’ün ilk yedi  ayında bu rakam 1 milyon 149 bin 843’tü.

Gelelim Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzesine. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler arasında en çok ziyaretçi ağırlayan mekân Mevlana Müzesi oldu. Konya’daki bu tarihi mekân 1 milyon 174 bin 571 ziyaretçiyi ağırladı. Geçen yılın ilk yedi ayında bu sayı 1 milyon 664 bin 437 kişiydi. Buna göre ziyaretçi sayısı düşse de Mevlana Müzesi listede yer almayı sürdürdü. Son olarak  Nevşehir-Göreme ören yeri 596 bin 580 kişiyle dördüncü oldu. 2023’ün ilk yedi ayında bu rakam ise 528 bindi.

UNESCO 24 yeni Dünya Mirası'nı açıkladı: Listede Türkiye yokUNESCO 24 yeni Dünya Mirası’nı açıkladı: Listede Türkiye yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.