İran Devrim Muhafızları: Donanma ‘yüksek patlayıcı başlıklara sahip’ yeni füzeleri teslim aldı

Bölgede gerilimi düşürme çağrıları devam ederken, İran ve Hizbullah'ın İsrail'e ne zaman misilleme yapacağı da merak konusu. İran Devrim Muhafızları, donanmaya yüksek patlayıcı başlıklara sahip yeni füzeler teslim ettiklerini açıkladı.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Lübnan’da Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ve hemen ardından Hamas lideri İsmail Haniye’nin de Tahran’da suikastla öldürülmesi Ortadoğu’da gerilimi en yüksek seviyeye taşıdı. Haniye suikastını henüz kamuoyu önünde üstlenmese de herkesin gözü İsrail’in üzerinde. Bölgede savaşın yayılacağı endişeleri büyürken ateşkes çağrıları da sürüyor.

Ancak İsrail yine de durmuyor. Gazze’nin kuzeyinden sonra Han Yunus için de tahliye emri çıkartan İsrail, Filistinlileri yeniden zorlarken bir hamle de İran’dan geldi.

İran Devrim Muhafızları donanmalarının yüksek patlayıcılara sahip yeni füzeler teslim aldığını duyurdu. Bahsedilen füzelerin, çok sayıda gemisavar seyir füzesi olduğu belirtildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami’nin talimatıyla donanma güçlerine çok sayıda gemisavar seyir füzesi teslim edildi. Düşman muhriplerine karşı geliştirilen seyir füzelerinin yüksek patlayıcı ve önlenemeyen savaş başlıklarına sahip olduğu aktarıldı.

Donanma da filosuna çeşitli tiplerde uzun ve orta menzilli füze sistemlerinin yanı sıra keşif İHA’ları ve deniz radarlarının eklendiğini söyleyen Selami, “Bu sistemler Devrim Muhafızları donanmasındaki en güncel yüzey ve yüzey altı karşıtı silahlar arasında yer alıyor” dedi.

Öte yandan yeni füzelerin tespit edilemeyen ve “büyük hasara yol açıp hedeflerini batırabilen son derece patlayıcı savaş başlıklarına sahip olduğu” da ifade edildi.

Rusya da ‘gerilimi durdurun’ dedi

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, İsrail ile İran’ın bölgede gerginliği artırmaktan kaçınmaları gerektiğini belirterek, “Sorunlara siyasi çözümün bulunması gerekiyor” dedi. Bogdanov, başkent Moskova’da gündemdeki konulara dair gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ortadoğu’daki duruma değinen Bogdanov, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin geçen ay suikasta uğradığını anımsatarak “Bu, esirlerin karşılıklı bırakılmasıyla ilgili müzakereleri etkileyecek. Heniyye, hem (Mısır’ın başkenti) Kahire hem de (Katar’ın başkenti) Doha’daki müzakereleri koordine ediyordu” şeklinde konuştu.

İsrail ile İran’a bölgede gerginliği artırmaktan kaçınma çağrısı yapan Bogdanov, “Tüm taraflarla irtibattayız. Gerginliğin azaltılmasından yanayız. Herkesi, bölgedeki ülkeler için felaket tehdidi oluşturan gerginliği artırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Sorunlara siyasi çözümün bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bogdanov, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yakın zamanda Rusya’ya ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da suikasta uğramasının ardından İran’ın İsrail’e saldırısı beklenirken ABD, Basra Körfezi’ne uçak gemisi ve savaş gemileri konuşlandırmıştı.

ABD, Mısır ve Katar'dan ateşkes çağrıları yükselirken İsrail Han Yunus'a saldırıyorABD, Mısır ve Katar’dan ateşkes çağrıları yükselirken İsrail Han Yunus’a saldırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.