Danışmanına göre Harris, İsrail’e silah ambargosunu desteklemiyor

Mevcut Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı olan Harris’in İsrail’e yönelik silah ambargosu iddiasına Harris’in dış politika danışmanı Phil Gordon'dan yanıt geldi.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kamala Harris. Fotoğraf: AA

Sosyal medya, bir süredir mevcut Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı ve demokratların adayı Kamala Harris’in seçimleri kazanması halinde İsrail’e silah ambargosu uygulayacağına dair iddialara sahne oluyordu.

“Uncommitted” grubunun iki kurucusu Layla Elabed ve Abbas Alawieh, hem Harris hem de Minnesota’dan yeni seçilen yardımcı adayı Tim Walz ile ABD’nin İsrail’e silah tedarik etmesiyle ilgili endişeleri hakkında kısa bir görüşme yaptıklarını belirtmişti.

Alawieh, Perşembe günü hem kendisinin hem de Elabed’in özellikle İsrail’e silah ambargosu talebini görüşmek üzere bir toplantı talep ettiğini ve “her iki durumda da Başkan Yardımcısı Harris’in konuyu takip etmeye açık olduğunu” söylediğinde, konu Harris’in İsrail’e dair tutumu konusunda soru işaretleri uyandırmıştı.

Harris’in dış politika danışmanı Phil Gordon X hesabından yaptığı açıklamada bu durumu yalanladı. Gordon, paylaşımında “Harris bu konuda oldukça net. ABD İsrail’in İran ve ona bağlı terör örgütlerinin karşısında güvende olacağından her daim emin olmak ister” dedi.

Harris, bazı Demokratların silah ambargosu fikrini geri çevirmiş

Joe Biden yönetimi, İsrail’in Gazze işgalinde İsrail’e verdiği koşulsuz destekle bilinse de son zamanlarda ilişkiler biraz çetrefilli. Özellikle de İsrail güçlerinin Biden’ın “kırmızı çizgim” dediği Refah’a girmesinden bu yana. O günden sonra Biden yönetimi İsrail’e bazı ağır bombardıman silahlarının sevkiyatını durdurma kararı almıştı. Demokratların yeni adayı Harris’in de seçilmesi halinde nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Haliyle ABD’de ki demokratların bazıları ise durumdan rahatsız. Gordon’un aktardığına göre Harris, Gazze savaşında müttefiki İsrail’e yönelik ABD politikasında değişiklik yapılması için baskı yapan Filistin yanlısı Ulusal Bağımsız Hareket grubuyla yaptığı görüşmede İsrail’e uygulanacak bir silah ambargosuna dair toplantı yapmayı kabul etmedi. Harris’in yardımcılarından biri de ismi gizli tutulması koşuluyla verdiği röportajda Harris’in böyle bir gündeme niyetli olmadığını belirtti. Ancak bir kampanya sözcüsü, başkan yardımcısının Müslüman ve Filistinli toplum üyelerine Ortadoğu’da sürüp giden gündemle ilgili onlarla görüşmesinin mümkün olduğunu söylediğini belirtti.

Harris’in seçim yolculuğu ne alemde?

5 Kasım’a doğru geri sayım sürerken Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokratların adayı Harris arasındaki mücadele de günden güne artıyor. Harris, mevcut ABD başkanı Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle başkanlığa aday olmuştu. Trump, Biden’a karşı açık bir üstünlüğe sahipti ama Harris’in aday olması durumu muallakta bıraktı. Harris son olarak başkan yardımcısı adayı olarak eski bir öğretmen ve asker olan Tim Walz’ı duyurmuştu. Tim Walz, Trump’a oy vermeye eğilimli kırsal bölgelerin de oyuna talip olarak işleri iyice Harris lehine döndürmüştü. Walz’ın adaylığı sonrasında açıklanan anketler Harris’in seçimi kazanabileceğini göstermişti. The Economist ve YouGov’un beraber gerçekleştirdiği bir anket çalışması, 4-6 Ağustos tarihleri arasında Harris’in yüzde 45 ile rakibinden iki puan önde olduğunu göstermişti.

Trump ve Harris 10 Ekim günü ABC’de gerçekleşecek canlı yayında kozlarını paylaşacak.

Harris yardımcısını açıkladı: Cumhuriyetçilerin kırsal oyu Tim Walz ile 'tehlikede'Harris yardımcısını açıkladı: Cumhuriyetçilerin kırsal oyu Tim Walz ile ‘tehlikede’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.