907 kiloluk bombalarla okul vuran İsrail: Ölü sayısını abartıyorlar

İsrail, Gazze'de yerlerinden edilen Filistinlilerin sığındığı okula saldırdı. 100'den fazla kişinin öldüğü saldırıda Hamas'a göre İsrail, 907 kiloluk bombalardan üç adet kullandı. Ölü sayısı artabilir.

Dünya 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Gazze / Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’na “misilleme” saldırıları resmen bir katliama dönen İsrail, tüm ateşkes ve müzakere çağrılarına rağmen saldırıların dozunu artırmaya devam ediyor. Önce Lübnan’da Hizbullah’ın önde gelen komutanlarından Fuad Şükür’ü öldüren İsrail ardından da her ne kadar kabul etmese de İran’da Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’ye suikast düzenlemişti. Bu gelişmeler bölgede tansiyonu iyiden iyiye artırırken 9 Ağustos gecesi yine Lübnan hedef alındı. Bu saldırıda İsrail saldırısında Hamas’ın önde gelen üyelerinden biri öldü.

Suikastların yanı sıra İsrail, Gazze Şeridi’nde daracık bir alana sıkıştırdığı sivilleri de katletmeye devam ediyor.  Dün Gazze’nin güneyinde kalan Han Yunus’a yönelik verilen tahliye emri, bölgeye sığınan Filistinlilerin göç etmesine neden olmuştu. Bugün de Gazze Şehri’nin doğusundaki Derec mahallesinde Tabiin Okulu’na ağır bombalarla saldırı düzenlendi. Yerinden zorla edilen Filistinlilerin sığındığı okulda en az 100 kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Öte yandan İsrail Ordusu ise ölü sayılarının “abartıldığını” iddia etti.

100’den fazla kişi öldürüldü

Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, İsrail ordusu, Gazze’nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi’nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okuluna saldırı düzenledi. Saldırıda en az 100 kişinin öldüğü belirtildi. Binlerce kişinin sığındığı okula düzenlenen saldırıda en az 100 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı.

Saldırı sabah namazının kılındığı esnada gerçekleştirildi. Katar merkezli Al Jazeera, o esnada okulda namaz kılan 250 kişi olduğunu ifade ederek ölü sayısının artabileceğini duyurdu. Saldırı nedeniyle okulda yangın da çıktı. Namaz kılınan mescidi hedef alan bombalardan kopan şarapnel parçalarının da kadın ve çocukların kaldığı sınıflara zarar verdiği belirtildi. Kadın ve çocuklardan da çok sayıda ölen oldu.

Al Jazeera’nin haberinde, “Bu tür bombalar çivi ve şarapnellerle dolu. Patladıklarında yangın çıkarmanın yanısıra uçan parçalarıyla bedeni kesiyorlar. Saldırıya uğrayan okuldan gelen görüntülerde, ölülerin yerden parçalara ayrılmış halde kaldırıldığı görülüyor” denildi.

İsrail ordusu ise okulu “Hamas’ın karargah olarak kullandığı”nı iddia ederek Tabiin Okulu’nu bombaladığını doğruladı.

Bombalı saldırıda ölen Filistinlilerin çoğunun beden bütünlüğünün olmadığını söyleyen görgü tanıkları ve sağlık çalışanları, yararlılarda da ciddi seviyelerde yanıklar bulunduğunu ifade etti. İsrail saldırılarında yerle yeksan olan hastaneler yeterli sağlık hizmeti sağlayamadığı gibi yardım ambargoları nedeniyle yeterli ilaç ve gıda da bulunamıyor.

İsrail: 20 kişi vurduk, abartıyorlar

İsrail ordusu, “onlarca teröristin bulunduğu komuta kontrol merkezini tam isabetli vurduğunu, masumlara zarar gelmemesi için gerekli önlemleri aldığını, açıklanan ölü sayılarının ‘abartılı’ göründüğünü ve kendi elindeki bilgilerle çeliştiğini” açıklamasını yaptı.

Açıklamada İsrail ordusunun elindeki istihbarata göre “saldırı sırasında kıdemli komutanlar dahil en az 20 terör örgütü mensubunun okulda bulunduğu” öne sürüldü.

Hamas: İsrail, ABD’den temin ettikleri her biri 907 kiloluk bombaları kullandu

Hamas Medya Ofisi’nin genel müdürü İsmail Sevabite, İsrail ordusunun okulun içinde yerinden edilmiş kişilerin varlığından haberdar olduğunu açıkladı. Sevabite İsrail’in buna rağmen okula, her biri 907 kg ağırlığında üç bomba attığını söyledi. Hamas tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nde Neo-Naziler tarafından Gazze Şehri’nin merkezinde işlenen katliam, korkunç bir suç teşkil ediyor ve savaş tarihinde benzeri görülmemiş suç ve katliam serisinde ciddi bir tırmanışı temsil ediyor” denildi.

Hamas Arap ülkelerini harekete geçmeye çağırdı.

Reuters, 28 Haziran’daki haberinde ABD’nin 7 Ekim’den beri İsrail’e çok yıkıcı etkiye sahip 907 kiloluk MK-84 bombalarından 14 binden fazla adet tedarik ettiğini duyurmuştu.

Mahmud Abbas’ın başkanlığındaki Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih), İsrail’in okul saldırısını “iğrenç, kanlı bir katliam” diye niteleyerek “terörizmin ve suçun zirvesini” oluşturduğunu söyledi.

FHKC: ABD desteği Arap ülkelerinin sessizliğinden

Gazze’de süren savaş ana akım medyada her ne kadar Hamas-İsrail Savaşı olarak anılsa da, Hamas’ın yanında savaşan yaklaşık 14 Filistinli direniş örgütü yer alıyor. İdeolojik olarak birbirlerine ters düşseler de İsrail’e karşı 7 Ekim’den bu yana beraber savaşan örgütlerden biri de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC).

FHKC tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin nedeni olarak Arap ülkelerinin sessizliği gösterildi. Açıklamada,  “ABD’nin siyasi ve askeri desteği, uluslararası toplumun ve Arap dünyasının sessizliği olmasaydı, Siyonist işgal rejiminin sağcı faşist hükümeti Tabiin Okulu’ndaki katliamı yapamazdı ve soykırım suçlarını sürdüremezdi” açıklamasını yaptı.

Ölü sayısı her geçen gün katlanıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 39 bin 790’a yükseldi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 309 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 3 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 40 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 140 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Dünya dur dedikçe İsrail daha beter vuruyor ve Han Yunus'ta büyük göç başlıyorDünya dur dedikçe İsrail daha beter vuruyor ve Han Yunus’ta büyük göç başlıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.