İşte Paris 2024’e damga vuran 10 sporcu

26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Olimpiyat Oyunları geride kaldı. Oyunlara birçok sporcu damga vururken 10 isim öne çıktı.

Spor 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Olimpiyat Oyunları'na damga vuran 10 sporcuyu 10haber seçti.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları kapanış töreniyle beraber sona erdi. 15 gün süren heyecan birçok rekora, sevince, hüzne ve çok daha fazlasına sahne oldu. Birçok sporcu kariyeri boyunca verdiği emeğin karşılığı olan madalyaları kazanmak için mücadele etti. Bu mücadelenin sonunda kimisi hayal kırıklığı yaşadı kimisi de destan yazdı. 10Haber destan yazanlardan 10 kişiyi Paris’e damga vuranlar olarak seçti.

Simone Biles

Simone Biles 2016’da adeta şov yaparak boynuna dört altın madalya taktı. Ancak 2020 beklenenin aksine geçti. Biles mental problemler yaşadığını belirterek yarışmalardan çekildi. Bu yaptığı spor çevreleri tarafından cesurca karşılandı zira kendisinden fazlasıyla şey beklenen bir sporcu mental sağlığının bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyip çekinmeden geri adım atıyordu. Fakat Biles için Tokyo Olimpiyatları son adım olmadı. Üç sene boyunca çalıştı didindi ve Paris’e yine istim üstünde geldi. Takım finallerinde ABD ile birlikte altına uzanırken atlama masasında da hünerlerini sergiledi, genel tasnifte de altına uzandı. Yer hareketlerinde ezeli rakibi, son dört yılda üç kez diz ameliyatı geçirmek durumunda kalsa da Paris’e formda gelen Brezilyalı Rebeca Andrade’ye geçildi. Andrade kürsünün tepesindeyken diz çökerek ona verdiği selam Paris 2024’ün en özel karelerinden biri olarak kayda geçti. Bu selamı vermese dahi Biles Rio’da olduğu gibi Paris’te de en özel sporculardan biri olarak adını altın harflerle yazdırmıştı. Sonuç olarak üç altın ve bir gümüşle tamamladığı olimpiyatın ardından toplamda yedi altın, iki gümüş ve iki bronz madalyaya ulaştı.

Biles yine tarih yazdı.

Mijain Lopez Nunez

Olimpiyat tarihinin belki de ulaşılması en güç rekoru artık onda. Bireysel bir sporun aynı branşı ve aynı kategorisinde beş kez üst üste olimpiyat şampiyonu olmak ne kadar mümkün? Konu Kübalı güreşçi Mijain Lopez Nunez olunca sorunun cevabı evet. 130 kilo grekoromen güreşte mücadele eden Lopez Nunez 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda da altın madalya kazandı. Nunez finalde Şilili rakibi Acosta Fernandez’e maç öncesinde tavsiye verebilecek kadar alçakgönüllü ve bu spora bağlı bir sportmendi. Kariyerinin son müsabakasına çıktığını açıklayan ve altın madalyayı aldıktan sonra ayakkabılarını öperek mindere bırakıp güreşe veda eden Lopez Nunez 41 yaşındaydı. Kapanış töreninde bayrak devir teslimi yapılırken Paris 2024’ü temsilen kürsüde yerini alan sporcular arasında Amerika kıtasını temsil ediyordu. Küba’nın unutulmaz lideri Fidel Castro’ya saygısı, spora sevgisi ve kazanma azmi onu hem tarihin hem de bu olimpiyatın unutulmazlarından kıldı.

Bir dominasyon hikayesi: Mijain Lopez NunezBir dominasyon hikayesi: Mijain Lopez Nunez

Leon Marchand

Fransızların süper çocuğu Leon Marchand özellikle olimpiyatların ilk haftasına damga vurdu. Atletizm ve cimnastikle beraber Olimpiyat Oyunları’nın merakla beklenen branşı yüzmede dikkatleri üzerine çekti. Fransız seyirciler onun kurbağalama yarışlarında kafasını sudan çıkardığı anlarda onunla nefes aldı, o suya daldığında onunla nefes verdi. Michael Phelps’in tarihi rekorlarını bir bir kıran bunu yaparken ABD’li efsaneyi de kendine hayran bırakan Marchand Paris 2024’ü 200 kelebek, 200 kurbağalama, 200 bireysel karışık ve 400 bireysel karışıkta altın madalya alarak tamamladı. Fransa 4×100 karışıkta altına uzanırken Marchand takımın parçasıydı. Fransa’nın altın çocuğu beklenen patlamayı tam zamanında, evinde yaptı ve unutulmazlar arasına girdi.

Novak Djokovic

Tenis tarihinde her şeyi ama her şeyi büyük bir azimle başarmış kaç sporcu var? Bir başka deyişle “Career Golden Slam” yapmış kaç sporcu? Bu sorunun cevabı Novak Djokovic 2024 yazında Paris’e ayak basmadan önce dörttü. Steffi Graf (1988), Andre Agassi (1996), Rafael Nadal (2008) ve Serena Williams (2012) daha önce kariyerlerinde dört büyük Grand Slam yanı sıra Olimpiyat altını kazanmışlardı. Bu isimlere 2024 itibariyle Sırp tenisçi Novak Djokovic eklendi. Nole, Paris’te finalde Carlos Alcaraz’ı 7-6’lık iki setle geçerken artık elleri titriyordu. 37 yaşındaki süper yetenek tenis tarihinin en özel isimlerinden biri ve belki de en iyisi olduğunu bir kez daha raketiyle gösterdi. Kariyerinde kazanmadık başarı bırakmayan Djokovic koleksiyondaki tek eksiği Paris’te tamamlayarak boynuna altın madalyayı taktı.

Teniste tarihi Djokovic yazdı.

Armand Duplantis

Bir İsveçli bulutlara değmeyi hedefledi. Sırıkla atlama erkeklerde dünya rekortmeni Armand Mondo Duplantis, 2024 Paris’e de damgasını vurdu. Dünya şampiyonalarına damga vuran ve 2020 Tokyo’nun altın madalyalı sporcusu daha önceki olimpiyatında dünya rekoru kırmamıştı. Ancak bu kez olimpiyatlara özel de bir gösterisi vardı. Türk sporcu Ersu Şaşma’nın olimpiyat beşincisi olduğu yarışmada Duplantis dışındaki atletler mücadelelerini tamamladığında onun şovu başladı. Önce 6.00’ı ilk hakkında geçerek altını cebine koydu. Ardından 6.10 atlayarak olimpiyat rekorunu kırdı ve Yusuf Dikeç pozu vererek bu başarıyı kutladı. Daha sonra çıta 6.25 olan dünya rekoruna kondu. İlk hakkında inişte elini çarpınca çıtayı devirdi. İkinci hakkında da aynı hatayı yaptı. Üçüncü hakkında tüm dünyadaki sporseverler nefeslerini tuttu ve Duplantis’nin rekoru kırıp kıramayacağına kilitlendi. Rakipleri bile onu motive ediyor ve bu tarihi ana tanıklık etmek istiyorlardı. 24 yaşındaki sporcu izleyenlerin beklentisini boşa çıkarmadı, dünya rekorunu son hakkında kırdı ve 6.25’le tarih yazdı. Artık 2028 Los Angeles’ta çıtayı nereye yükselteceği merak konusu.

Duplantis’ten Dikeç pozu.

Noah Lyles

Paris’e gelinirken en tartışılan isimlerden biriydi. 2023’te Budapeşte’deki Dünya Şampiyonası’nda 100-200 dublesi yaptıktan sonra NBA’deki şampiyon takımların kendilerine “dünya şampiyonu” demelerini eleştirmişti. Noah Lyles kendi ülkesindeki bir kesimin bile baskısı altında geldiği olimpiyatta mutlak başarı hedefliyordu. Buna da 100 metrede ulaştı. Daha önce altın dünya şampiyonluğu olmasına karşın hiç olimpiyat altını olmayan Noah tarihi bir yarışın sonunda altına uzandı. İlk kez bir olimpiyat finalinde yarışan tüm atletler 10 saniyenin altına inmişti. Birinci ve ikinciyi yalnızca saniyenin binde dördü fark ayırırken mutlu sona uzanan Lyles olmuştu. 200 metrede bronz alan Lyles şanssız bir şekilde Covid 19’a yakalandığını açıkladı ve bayrak yarışlarında sahne alamadı. Paris 27 yaşındaki sporcu için bir altın ve bir bronzla bitti.

Lyles ufak farkla altına koştu.

Remco Evenepoel

Henüz 24 yaşında dolu dolu bir kariyer. Bu kişi Belçikalı sporcu Remco Evenepoel’dan başkası değil. 2022’de UCI Yol Dünya Şampiyonası’nda birinci olan bir sonraki sene zamana karşıda aynı başarıya ulaşan Evenepoel, bu kez her iki kategoriye de damga vurdu ve Paris’teki madalyaları süpürdü. Fransa Bisiklet Turu’nu genel klasmanda üçüncü tamamlayan Remco yalnızca bir hafta sonra çıktığı zamana karşı yarışında ipi göğüsledi. Bundan bir hafta sonraki yol yarışında da birinci gelen sporcu böylece Paris’ten iki altınla döndü.

Sifan Hassan

Müslüman sporculara başörtüsünü yasaklayan Fransa’da kapanış töreninde başörtüsüyle altın madalyayı boynuna takmak… Nereden bakarsanız bakın kaderin cilvesi nereden bakarsanız bakın gayet güzel hareket. Sifan Hassan Hollanda adına yarıştığı Paris 2024’te tarih yazdı. Kadınlar maratonda altın madalyayı alan Hassan, kapanış törenindeki son madalya seremonisinde kürsünün tepesinde yer aldı. Maraton olimpiyat rekorunu da kıran Hassan yalnızca iki gün önce 10 bin metrede koşmuş ve bronz madalya almış ondan önce de 5 binde aynı başarıya imza atmıştı. Efsane sporcu Emil Zatopek’in ardından ilk kez olimpiyatlarda 5 bin 10 bin maratonda madalyaya ulaşan Hassan, rekabet düzeyinin çok daha yüksek olduğu bir dönemde bu inanılmaz üçlemeyi yaparak tarih yazdı.

Sifan Hassan maraton altınını böyle aldı.

Teddy Riner

Paris’te Marie Jose Perec ile açılışı yapan ve olimpiyat ateşini yakan Teddy Riner Fransızları hayal kırıklığına uğratmadı. Riner milli spor olan judoda ülkesine önderlik etti. Kapalı gişe yapılan organizasyonda en çok ilgi çeken branşlardan biri judoda Riner +100 kiloda altın madalyaya uzanırken karışık takım mücadelesinde de ekibini taşıdı ve altın madalyanın sahibi oldu. Deneyimli sporcu 12 dünya şampiyonluğunun yanında böylece beş olimpiyat altınına erişti.

Stephen Curry

Basketbol olimpiyatlarda ana branşlardan biri olarak değerlendirilmeyebilir. Ancak her organizasyonda ABD’nin kadrosu dikkat çeker. Özellikle 1992 ve 2008’den sonra 2024 kadrosu da fazlasıyla dikkat çekiciydi. Kevin Durant, LeBron James ve Stephen Curry gibi isimleri bünyesinde barındıran ABD zafere Curry imzasıyla gitti. Yarı finalde Sırbistan’a karşı bir ara 17 sayı geri düşerlerken 35 sayı atan Curry onları oyunda tuttu ve kritik anlarda yaptığı katkıyla final kapısını araladı. Finalde ise son dakikalarda Fransa potasına attığı üçlükler adeta ev sahibinin kalbine saplanan birer hançer gibiydi. Atılan son üçlüğün zorluğuysa Olimpiyatların en acayip sahnelerinden biri olarak kayıtlara geçti. Curry tarihin en iyi şutörü olduğunu bir kez daha Paris’te kanıtladı.

Mansiyon ödülleri

Olimpiyat öylece 10 sporcu seçip yazılabilecek kadar küçük organizasyonlar değiller. Elbette farklı branşlarda farklı sporcular tarihi başarılara imza attılar. Örneğin Katie Ledecky dokuzuncu altın madalyasını elde edip 16 dünya şampiyonası altın madalyasıyla toplam 25 altınla kadınlar yüzmede zirveye çıktı. Sörfte Gabriel Medina objektiflere verdiği pozla öne çıkarken boksta Imane Khelif testosteron testini geçemediği halde yarışmalara kabul edildiği için eleştiri oklarının hedefindeydi. Yusuf Dikeç pozu ise sosyal medyada dünyanın gündemine oturdu, sporcular kutlamalarını Dikeç pozuyla yaptı. Bunca hikayenin arkasından artık 2028 Los Angeles’a yelken açma zamanı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.