Atletizmde uzun atlamaya devrim gibi kural

Atletizmin en heyecan verici dallarından uzun atlamada yeni bir dönem yaklaşıyor. World Athletics CEO'su Jon Ridgeon atlama tahtası yerine atlama alanı uygulamasına geçmek için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Spor 21 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Uzun atlamada çizgi dönemi sona erebilir.

Atletizm sporunun yönetim organı World Athletics uzun atlamadaki atlama tahtası uygulamasını kaldırmaya hazırlanıyor. Buna göre tahta yerine bir atlama alanı belirlenecek ve atletler o noktaya basarak atlayış yapacak. Bu devrim niteliğindeki kural değişikliğinin amacı geçersiz atlayışların önüne geçmek.

World Athletics CEO’su Jon Ridgeon konuyla alakalı yaptığı açıklamada “Bu her atlayışın önem kazandığı anlamına gelecek. Yarışmanın dramına katkıda bulunacak” dedi. 2023’teki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda atlayışların üçte birinin geçersiz sayıldığını hatırlatan CEO “Bu işe yaramaz, zaman kaybı. Bu yüzden şu an tahta yerine bir kalkış bölgesini test ediyoruz. Ama anında sonuç almanın da yollarını bulmaya çalışıyoruz, böylece sonuçların ortaya çıkması için 20-30 saniye beklemenize gerek kalmayacak ve her şeyi nasıl hızlandırabileceğimizi bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Paris halkı olimpiyat süresince evden çalışmaya teşvik ediliyorParis halkı olimpiyat süresince evden çalışmaya teşvik ediliyor

Bu sene testle geçecek

CEO 150 sene önce yapılmaya başlanmış bir sporda tartışma olmadan değişiklik yapılamayacağını da vurguladı. Ridgeon “Eğer hayatınızı kalkış tahtasına mükemmel bir şekilde vurmaya adamışsanız ve birdenbire kalkış bölgesini değiştirirsek, başlangıçta bir direnç olabileceğini tamamen anlıyorum. Bu yılı çok iyi sporcularla gerçek yaşam koşullarında test ederek geçireceğiz. Eğer testleri geçemezse asla uygulamaya koymayacağız. Bir şeyleri bir hevesle uygulamaya koymayacağız” diye konuştu.

‘1 Nisan şakası için o tarihi beklemelisiniz’

Olimpiyatlarda dört kez uzun atlama altın madalyası kazanan efsane atlet Carl Lewis sosyal medya hesabından olası değişikliğe tepki gösterdi. Lewis “1 Nisan şakaları için 1 Nisan’a kadar beklemeniz gerekiyor. Sanırım bu bunun atletizmdeki en zor etkinlik olduğu konusunda söylediklerimi destekliyor. Bu sadece en zor beceriyi devre dışı bırakır” dedi.

Milli para atlet Muhammed Khalvandi dünya rekoru kırdıMilli para atlet Muhammed Khalvandi dünya rekoru kırdı

Yeni etkinlik yolda

Ridgeon ayrıca atletizm takviminde Dünya Şampiyonası veya Olimpiyat Oyunlarının olmadığı yıllar için yıllık bir küresel etkinlik planladıklarını ve sporun yapısına tutarlılık katmayı planladıklarını açıkladı. Olimpiyat Oyunları 2024 yılında Paris’te, Dünya Şampiyonası ise 2025 yılında Tokyo’da gerçekleştirilecek. Ridgeon planı “Bu tıpkı tenis ya da golfte büyük turnuvaların olmadığı bir yıl geçirmek gibi bir şey. O halde neden bizim sporumuza bir milyar seyirci getiren küresel bir şampiyonamızın olmadığı bir yıl geçirelim ki?” sözleriyle açıkladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.