Temel korkuya bir adım daha: Bilgisayarınızı sizin yerinize kullanan yapay zeka
Goldman Sachs raporuna göre bir ChatGPT sorgulaması bir Google aramasına kıyasla 10 kat daha çok enerji tüketiyor. Yapay zekayla görüntü üretmeye çalışmanın bedeli, bir cep telefonunu şarj etmeye yetecek kadar enerji harcamak.
ChatGPT kötü emellere alet edilmediği sürece hayatımızı biz farkında bile olmadan kolaylaştıran bir teknoloji olarak her geçen gün daha çok günlük yaşamın bir parçası haline geliyor. Ancak her güzel şey gibi bunun da bedeli var: Tükettiği enerji miktarı.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yayımlanan rapora göre veri merkezlerinin enerji tüketimi uzun yıllar durağan miktarda devam ederken üretken yapay zeka araçlarındaki hızlı artışla beraber veri merkezlerinin enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 160 artması bekleniyor.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre de yapay zeka uygulamalarıyla yapılan sorgulamalar çok fazla enerji tüketiyor. Buna göre bir ChatGPT sorgulaması 2,9 watt/saat elektrik tüketirken bir Google araması 0,3 watt/saat saat elektrik tüketimine neden oluyor. Bu da yapay zeka sorgularının Google aramalarından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tükettiği anlamına geliyor.
Goldman Sachs raporuna göre dünya çapındaki veri merkezleri şu an toplam enerjinin yaklaşık yüzde 2’sini tüketiyor, ancak bu oranın 2030’a kadar yüzde 3 veya 4’e yükseleceği tahmin ediliyor.
Son 10 yılda ABD’deki enerji talebinde neredeyse hiç büyüme olmazken 2022 ile 2030 yılları arası baz alındığında veri merkezleri ve diğer ihtiyaçlarla beraber talebin yaklaşın yüzde 2,4 artması bekleniyor.
Goldman Sachs analistlerine göre ABD’deki enerji şirketlerinin yalnızca veri merkezlerini desteklemek için bile yeni üretim kapasitelerine yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapması gerekecek. Bu durum Avrupa’da da çok farklı değil. 2023 ile 2033 arasında hem veri merkezlerinin genişlemesi hem de elektriklendirmenin hızlanması nedeniyle Avrupa’nın enerji talebi yüzde 40 ila 50 artacak.
Şu an dünyadaki veri merkezlerinin yaklaşık yüzde 15’i Avrupa’da. 2030’da bu veri merkezlerinin güç ihtiyaçlarının Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın toplam tüketimine eşit olması bekleniyor.
Görüntü üreten yapay zekaların tükettiği enerji miktarı da yine tartışmalara sebep oluyor. Son dönemde popüler hale gelen görüntü merkezli yapay zekalar ürettiği her görüntüde önemli oranda enerji tüketiyor.
Teknoloji sitesi The Verge’de yer alan bilgilere göre de ortalama bir akıllı telefon şarj olmak için 0,012 kilowatt/saat enerji tüketiyor. Üretken yapay zekayı kullanarak sadece bir adet görüntü elde etmek bir telefonun şarj olması kadar enerji harcıyor.