Titanik’in ardından basılan gazete 112 yıl sonra bulundu: Hayatta kalanlar listesine bakan Southampton kadınları

Titanik felaketinin ardından basılan gazete 112 yıl sonra bir gardıropta bulundu. Gazete geride kalanların trajedisine değiniyor.

Popüler 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İki kadın felaketten hayatta kalanların isimlerinin yazılı olduğu listeye bakıyor.

Tarih 20 Nisan 1912… Tarihin en ünlü felaketlerinin birinin üstünden altı gün gün geçmiş. The Daily Mirror gazetesinin manşeti Titanik’in batmasını dünya tarihinin en korkunç trajedisi olarak aktarıyor. Birinci sayfadaki haberin fotoğrafında iki kadın var, birinin kucağında bebek. ‘Dünyanın en büyük gemisi’ olarak yola çıktığı Southampton’da felaketten kurtulanların listeye bakıyor, sevdiklerinin adını bulmayı umuyor.

İşte bu gazete tam 112 yıl sonra İngiltere Staffordshire’da bir evde gardırobun içinde bulundu.

White Star şirketinin gemisi Titanic 14 Nisan 1912’de Atlantik Okyanusu’nda buzdağına çarpıp batmış ve 1500’den fazla insana mezar olmuştu.

Gazeteyi gün ışığına çıkaran Hansons Auctioneers müzayede evinin sahibi Charles Hanson bulduğu gazeteyi sosyal tarihin değerli bir parçası olarak nitelendiriyor: “Titanik’in batması pek çok filme, belgesele, kitaba konu oldu. Hayatını kaybedenler hakkında çok şey biliyoruz. Bu bulduğumuz gazete bize çok sayıda yaslı aileyi, arkadaşı, kalbi kırık anneleri, babaları ve eşleri hatırlatıyor.”

İç sayfalarda hayatını kaybedenlerden kahraman olarak söz ediliyor.

İki kadının resminin altında gemi personelinin çoğunun memleketi olan Southampton’da “trajedi üzerine trajedi” yaşandığı yazıyor. Haberde şu ifadeler yer alıyor: “Kurtulanların bir listesi White Star ofislerinin dışına asıldı ve her şeye rağmen umut besleyen anneler ve eşler isimleri hevesle okudu, ancak en büyük korkularının gerçekleştiğini gördüler. Bu korkunç felaketle anneler oğullarından, eşler kocalarından ve genç kızlar sevgililerinden oldu. Kasabanın tarihinde korkunç bir gün, ancak en azından belirsizlik sona erdi.”

Gazetenin iç sayfalarında ise iki tam sayfa kazada ölenlerin fotoğraflarına yer verildi. Çoğu gemi mürettebatından olan bu insanlardan kahraman olarak söz ediliyor.

Titanik'te hikaye bitmez: Enkazdan çıkan bazı nadir parçalar gizli depoda saklanıyorTitanik’te hikaye bitmez: Enkazdan çıkan bazı nadir parçalar gizli depoda saklanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.