Kursk öfkesi Kiev’e sıçradı: Rusya’dan dron yağmuru

Ukrayna'nın Kursk'u işgalinin ardından misilleme endişesi büyürken Rusya, Kiev'i dron yağmuruna tuttu. Ukrayna vatandaşlarını uyardı. Kramatorsk'taki saldırıda da bir gazeteci hayatını kaybetti, iki gazeteci yaralandı.

Dünya 26 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna’nın başkenti Kiev pazar günü Rusya’nın misillemesiyle sarsıldı. Sabahın erken saatlerinde başlayan dron saldırılarının ardından Ukrayna ordusu kent sakinlerini daha büyük bir misilleme saldırısına karşı uyardı. Rusya-Ukrayna Savaşı 2022’den beri devam ederken Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesini işgal etmesiyle gerginliğin dozu artmıştı. Ukrayna, Kursk’a girdiğinden beri sarsıcı bir Rusya misillemesi bekliyor. Bazı devletler de Ukrayna’da bulunan vatandaşların temkinli olmaları konusunda sık sık uyarıyor.

Sahadaki son gelişmeler:

  • Ukrayna Hava kuvvetleri hava sahası içinde Rusya’ya ait 11 TU-95 stratejik bombardıman uçağı olduğu istihbaratına sahip olduklarını açıkladı. Ardından bir dizi füze saldırısı da doğrulandı.
  • Kiev’in dışında bulunan Reuters muhabirleri Ukrayna hava savunma sistemlerinin Rus hedefleri vurduğunu aktardı.
  • Yerel yetkililer Ukrayna’nın kuzeybatısında bulunan Lutsk şehrinde birden fazla apartmanın bombardıman sebebiyle yıkıldığını bildirdi.
  • Polonyalı güvenlik güçleri de Ukrayna’nın batısında, Polonya sınırında bazı bölgelerin Rusya tarafından vurulduğunu açıkladı.
  • Ukraynalı üst düzey askeri yetkili Serhiy Popko Telegram üzerinden Kiev’de Rusya’ya ait 10 dronun düşürüldüğünü açıkladı.
  • Rusya pazar günkü saldırılara dair henüz açıklama yapmadı.

Gazeteciler de savaş kurbanı

İngiliz haber ajansı Reuters’ın Rusya-Ukrayna Savaşını takip eden muhabirlerinden Ryan Evans Ukrayna’nın Kramatorsk bölgesine yapılan saldırıda öldü. Saldırı sırasında haber ekibi Hotel Sapphire’de kalıyor, Evans Reuters’a güvenlik danışmanlığı yapıyordu. Yanındaki beş gazeteciden ikisi de yaralandı.

Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski saldırının “bilinçli biçimde” gerçekleştirildiğini söylediği açıklamasında Evans’ın yakınlarına baş sağlığı diledi.

Analiz 🔎:

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Kiev güçlerinin yürüttüğü Kursk operasyonuyla tüm dikkatleri yeniden üzerine çekti. Rus toprağı Kursk bölgesinde, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta başlattığı saldırılar sonrasında şiddetli çatışmalar başlamıştı. Rusya, Ukrayna’nın Kursk’a Batı’dan aldığı silahlarla saldırdığını ve saldırıyı NATO ile birlikte planladığını söylese de ne Kiev ne de Batılı müttefikleri bunu kabul etmiş değil. Her ne kadar Ukrayna kabul etmese de Kursk operasyonunun Batılı müttefiklerin verdikleri silahları “Rusya’nın bir nebze içinde” kullanma izni vermesini takip ettiğini de anımsatalım.

Ukrayna’yı işgal ettiği Şubat 2022’den bu yana Moskova birlikleri Ukrayna’nın doğusuna doğru ilerliyor ve ülkenin yüzde 18’ini kontrol altında tutuyor. Buna karşın Ukrayna’nın da batı silahlarıyla sağladığı Kursk atağı da devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın Kursk’ta ilerlemesine kayıtsız gibi görünse de uzman görüşleri, bunu halkı paniğe sürüklememek için yaptığı yönünde çünkü birçok uzmana göre Kremlin Ukrayna’nın Kursk atağını beklemiyordu. Yani birçok analist, Rusya’nın da kendisini gösterdiği kadar güçlü olmadığının son gelişmelerle kanıtlandığı kanaatinde.

'Kursk mutluluğu' rehavet yaptı: Hadi Putin'e kalbinden vurabileceğimizi gösterelim‘Kursk mutluluğu’ rehavet yaptı: Hadi Putin’e kalbinden vurabileceğimizi gösterelim

Rusya: Ukrayna'nın Kursk'a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdıRusya: Ukrayna’nın Kursk’a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.