Kirişçi: Sahipsiz hayvanları toplayıp bakımevlerinde bakacağız, ömürleri uzayacak

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci yeni sokak köpekleri yasasına ilişkin konuştu. Kirişci sokaktaki tüm köpeklerin sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde tutulacağını ve böylelikle ömürlerinin uzayacağını söyledi.

Gündem 29 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Konya'da 2023 yılında korkunç bir köpek katliamı gerçekleşmişti.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci sahipsiz hayvanların sokaklardan toplanarak hayvan bakımevlerinde bakılacağı ve ömürlerinin bu sayede uzatılacağını söyledi. Kirişci “Sokakta yaşayan bir hayvanın ömrü, köpekleri konuşacak olursak iki yılı geçmiyor. Ama hayvan bakımevinde sağlıktan rehabilitasyonu ne ihtiyaçları varsa karşılanacak. Bu hayvanın iki yıl yaşaması mı bizim için önemli, 10, 12, 15 yıl yaşatılması mı? Tabii ki hayvanları koruma adına ikincisini daha doğru bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Meclis'te görüşme, sokakta katliam: Üç köpek öldürüldü, diğerleri kayıpMeclis’te görüşme, sokakta katliam: Üç köpek öldürüldü, diğerleri kayıp

Yerel yöneticiler yasayı rahatlıkla uygulayabilir

Hayvan itlafının da söz konusu olduğunu söyleyen Kirişci “Hangi hayvanlar için olacağı mevzuatta çok açık ve net olarak yer alıyor. Şu anda yasa çıktı ve yasa çıktığı andan itibaren yürürlüğe de girmiş oldu. Şimdi buradan hareketle bu yasa ne zaman tekamül edecek? Ne zaman son halini almış olacak? Şu anda bakanlığımız yönetmelikle ilgili çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyor. Yasanın uygulamaya girmesi Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla beraber başladığı için burada bir beis yok. Yerel yöneticiler çok rahatlıkla hayata geçirebilir” dedi.

Bütçeyi doğru kullanmayana cezai yaptırım

Bütçesinden sokak hayvanları için belirlenen gerekli parayı ayırmayan ya da parayı amacına hizmet eden bir şekilde kullanmayan belediyelere para cezası ve hapis cezası da dahil olmak üzere her türlü cezai yaptırımın uygulanacağını söyleyen Kirişci “Bunu yapan belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve oradaki imza sahibi olan yetkili olan herkes bundan hesaba çekilecek” dedi.

Ankara Altındağ'da bir toplu köpek mezarı bulundu; hayvanseverler ayaktaAnkara Altındağ’da bir toplu köpek mezarı bulundu; hayvanseverler ayakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.