CHP’den Tanju Özcan’a kınama cezası, Özcan’dan ironik tepki

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a Kılıçdaroğlu’na eleştirileri nedeniyle kınama cezası verildi. Özcan bu kararla partinin tüm disiplin cezalarını almış olduğunu belirterek kararı ironiyle karşıladı.

Siyaset 29 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan. / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde uzun süredir devam eden gerilim Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a verilen kınama cezasıyla yeni boyut kazandı.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sert eleştirileri nedeniyle partinin Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edilen Özcan nihayet kınama cezasına çarptırıldı. Karar CHP Genel Merkezi’ndeki kurul toplantısında oybirliğiyle alındı.

Özcan’dan cezaya ironik yanıt

Kınama cezasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Tanju Özcan kararı saygıyla karşıladığını belirtti. Ancak açıklamasında ironik bir ton kullanan Özcan cezayla birlikte dünya tarihine geçtiğini iddia etti.

Özcan “Bu kararla dünya tarihine geçtim. Niye mi? Bir partilinin alabileceği (Uyarı, Kınama, Geçici İhraç ve Kesin İhraç) bütün cezaları almış oldum. Sanırım bu performansla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmışımdır” diye yazdı.

Gerginlik nasıl başladı?

Bu sürecin başlangıcı Tanju Özcan’ın 10 Temmuz tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya dayanıyor. Özcan, Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “Geçen yıl bu zamanlar değişim adı altında Ankara’ya yürüyordum! Herkes sessizdi neredeyse! Yürüyüş sonunda koltuk attığım kişi kurultayda da, şimdi yaptıklarıyla da koltuk sevdasını gösteriyor! 50 sadık vekili varmış! Sen Tanrı mısın, tarikat lideri mi? Ne demek sadık vekil?” ifadeleriyle Kılıçdaroğlu’nu sert bir şekilde eleştirdi.

Bu eleştiri Kılıçdaroğlu tarafından yanıtsız bırakılmadı. 11 Temmuz’da yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu Özcan’ın iddia ettiği gibi açıklama yapmadığını ve o haberin asılsız olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu “Ne parti ahlakımızda ne de kültürümüzde senin yaptıklarının yeri yoktur” diyerek Özcan’a sert bir yanıt verdi. Özcan’ın partiyi zora soktuğunu ve bu tür söylemlerle hareket etmemesi gerektiğini de vurguladı.

Kılıçdaroğlu'na sözleri nedeniyle Tanju Özcan disipline sevk edildiKılıçdaroğlu’na sözleri nedeniyle Tanju Özcan disipline sevk edildi

Özcan’ın tepkisi

Tanju Özcan bu açıklamaya aynı gün yanıt vererek Kılıçdaroğlu’na özel bir kin veya nefret beslemediğini ancak başarısız politikaları nedeniyle derin bir öfke duyduğunu söyledi. Özcan “Size karşı özel bir kinim veya nefretim yok. 13 yıl boyunca başarısız olarak, koltuk sevdası uğruna bizim ve çocuklarımızın geleceğini kararttığınız için öfkem var” diyerek Kılıçdaroğlu’na eleştirilerini sürdürdü.

CHP’li Belediye Başkanı özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarda kalmasından dolayı Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutarak “Bu beceriksiz Erdoğan’ı yenemeyip oğlum dahil milyonlarca genci ağlatmanızı hazmedemiyorum” dedi. Ankara’ya yaptığı yürüyüşün demokratik bir hak olduğunu da vurgulayan Özcan attığı koltuğun da kendi koltuğu olduğunu belirtti.

Tanju Özcan’ın bu açıklamaları ve Kılıçdaroğlu’na eleştirileri CHP içinde ciddi gerilime yol açtı. Parti yönetimi Özcan’ı disipline sevk ederek partinin disiplin kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırma kararı aldı. Özcan bu karar karşısında savunma yapmayı reddederek partinin iç işleyişine yönelik eleştirilerini sürdürdü.

CHP, TSK personel yasasının iptali için AYM’ye gittiCHP, TSK personel yasasının iptali için AYM’ye gitti

Özel, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu Hacı Bektaş'ta yan yanaÖzel, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu Hacı Bektaş’ta yan yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.