Yaşla birlikte belki pek çok şeyi unutuyoruz ama çocukken dinlediğimiz ninni hala aklımızda… Neden?
Bağdatlı Sabah es-Sudani, 45 yıldır biriktirdiği 250 bin kasetle geçmişin müziğini yaşatıyor. Koleksiyoner "Kasetlerde ruh var, dijitalde bu duygu yok" diyerek tutkusunu sürdürüyor.
Günümüzde herhangi bir albüm dinlemek isterseniz yapacağınız ilk şey müzik dinleme platformalarına koşmak olur. Bir tıkla, dijital ortamda istediğiniz şarkıya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ancak durum her zaman böyle değildi, eskiden kasetler vardı. Teknolojideki gelişmelerle kasetlerin müzik piyasasında ortaya çıkan yeni malzemeler karşısında popülaritesinin azalması ve müzik çalmanın giderek dijitalleşmesiyle çoğu insan için kasetler geçmişte kaldı.
Ancak Irak’ın başkenti Bağdat’ta 250 bin kasete sahip Sabah es-Sudani için durum böyle değil. Bağdat’ta 45 yıldır müzik kasetleri satan Sudani’nin, antika kaset dükkanından geçmişe ait müzik melodileri yankılanıyor. Kasetler ve eski Iraklı ile Arap ses sanatçılarının posterleriyle süslenmiş küçücük dükkanda kaset tutkunu Sudani, müzik tarihine de adeta ışık tutuyor.
Iraklı kaset koleksiyoncusu Sabah es-Sudani, 1970’lerden bu yana kaset alıp satıyor. İlk günden bu yana kasetleri hiç bırakmamış. Hatta onları tek tek toplayarak kocaman bir koleksiyon yapmış. Sudani’nin şu an yaklaşık 250 bin kaseti var.
Dükkanındaki kasetleri Bağdat, şehir dışı ve ülke dışından topladığını anlatan Sudani, bazı insanların müziği yeni teknoloji araçlarından değil, hala kasetten dinlemeyi tercih ettiğini söylüyor:”Bazı insanlar kasetten dinlediği şarkılardan etkilenip duygulanıyor.”
Ara sıra dükkanda İbrahim Tatlıses’in eski şarkılarını da çaldığını söyleyen Sudani, “Kasetten şarkı dinlemenin tadı başkadır. Bazıları kasetten şarkıları dinlediğinde dedesini, akrabalarını ve eski arkadaşlarını hatırladığını söylüyor” diyor. Kaset tutkunu Sudani koleksiyonunu ve tutkusunu ise şu sözlerle anlatıyor:
“Irak’ta hangi evde kaset varsa onları gidip satın alıyorum ve ‘kimde kaset varsa satın alabilirim’ diye duyuru da yapıyorum. Evde üç oda dolusu kaset, CD ve plaklarım var. Orijinalitesi yüksek kasetleri kimseye göstermem ve satmam. Türkçe ve diğer yabancı dillerde şarkıların olduğu kasetlerim de var. İbrahim Tatlıses’in orijinal kasetleri de bende var. Kasette ruh var. Telefondan çalan şarkılar ise cansız beden gibidir. 1970’lerde gençken sokaklarda elimizde kaset çalarla dolaşırdık, kimse de bizi eleştirmezdi. Dükkandaki çoğu kasetin yerini ezbere biliyorum. Bazen değerli kasetleri sattığımda üzülüyor ve pişman oluyorum. Kur’an-ı Kerim’in okunduğu orijinal kasetlere de sahibim. Fiyatı 200 bin dinara (yaklaşık 120 dolar) kadar çıkan kasetler var. Eskiden insanlar bana kaset satarken, şimdi ise sosyal medyadaki yayınlarımdan dolayı benden almaya geliyorlar.”