Fenerbahçe’ye Avrupa Ligi’nde tanıdık rakipler

Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde Jose Mourinho'nun eski takımı Manchester United ve diğer sezonlarda daha önce rakip olduğu takımlarla oynayacak. Fikstürse cumartesi günü belli olacak.

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

UEFA Avrupa Ligi’nde yapılan kura çekiminde Fenerbahçe daha önceden tanıdığı rakiplerle eşleşti. Sarı lacivertlilerin birinci torbadan ilk rakibi Jose Mourinho’nun bir dönem çalıştırdığı Manchester United oldu. Kanarya bu maçı Kadıköy’de yapacak. Portekizli teknik direktör, İngiliz takımıyla Avrupa Lig şampiyonu olurken grupta karşılaştığı Fenerbahçe’ye 2-1 yenildi. United, kendi sahasındaki karşılaşmayı 4-1 kazandı ve 2016-17 sezonunu Avrupa Ligi kupasını kaldırarak bitirdi. Ayrıca Fenerbahçe’nin eski kalecisi Altay Bayındır Manchester United formasıyla Kadıköy’e gelecek. Sarı-lacivertliler daha önce altı kez rakip olduğu Manchester United’a karşı önemli galibiyetler elde etti. İki takımın da sahadan üçer galibiyetle ayrıldığı rekabette, henüz beraberlik yaşanmadı. Takımlar, 2004-2005 sezonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruplarda kozlarını paylaşan rakipler, iç sahada oynadıkları karşılaşmaları kazandı. Fenerbahçe, Manchester United’a tarihinin en unutulmaz mağlubiyetlerinden birini yaşattı. 1996-97 sezonunda 2 takım UEFA Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde denk gelirken sarı-lacivertlilerin sahasında oynanan ilk karşılaşmayı İngiliz ekibi 2-0 galip tamamladı. Fenerbahçe, deplasmanda rakibini 1-0 ile geçerek İngiliz ekibinin Avrupa kupalarında sahasında 40 yıllık yenilmezlik serisine son vermeyi başardı. Sarı-lacivertliler, Hollandalı teknik adam Erik ten Hag’ın çalıştırdığı Manchester United ile Kadıköy’de karşılaşacak.

Fenerbahçe, birinci torbadan diğer rakibiyse tanıdık bir takım olan Slavia Prag. 2022-23 sezonunda Çek rakipiyle Konferans Ligi son 32 turunda eşleşen Kanarya iki maçı da 3-2 kaybederek turnuvaya veda etti. Hem Fenerbahçe hem Slavia Prag bu sezona Şampiyonlar Ligi elemelerinde başladı. İkisi de Lille’e elenerek Avrupa Ligi’ne düştü. Takımlar Prag’da karşılaşacak. Slavia Prag’ın teknik direktörlüğünü Çekyalı Jindrich Trpisovsky yapıyor. Maçlarını 19 bin 370 kapasiteli Fortuna Arena’da oynayan Çekya temsilcisinin kadrosunda Christos Zafeiris, Oscar ve Matej Jurasek öne çıkan isimler olarak dikkati çekiyor.

UEFA Avrupa Ligi'nde Türk takımlarının rakipleri belli olduUEFA Avrupa Ligi’nde Türk takımlarının rakipleri belli oldu

Fenerbahçe’den ikinci torbadan ilk rakibiyse Fransız ekibi Lyon oldu. Sarı-lacivertliler, teknik direktörlüğünü Fransız Pierre Sage’in yaptığı Olimpik Lyon ile daha önce dört kez karşılaştı. Tamamı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gerçekleşen müsabakaları Fransız temsilcisi kazandı. İki takım arasındaki karşılaşmaya Fenerbahçe ev sahipliği yapacak.

İkinci torbadan Fenerbahçe’nin rakibi olan diğer takımsa Hollanda’dan AZ Alkmaar. Sarı lacivertliler 2006-2007 sezonunda UEFA Kupası son 32 turunda AZ Alkmaar ekibiyle eşleşti. Kadıköy’deki maç 3-3, Hollanda’daki karşılaşma 2-2 bitti. O dönem uygulanan deplasmanda gol kuralı nedeniyle turnuvaya veda eden Fenerbahçe oldu. Maçlarını 17 bin kapasiteli AFAS Stadı’nda oynayan Hollanda ekibinin teknik direktörlüğünü John van den Brom yapıyor. Sarı lacivertliler Avrupa Ligi’nde bu yılki eşleşmede Alkmaar’a karşı deplasmanda mücadele edecek.

Üçüncü torbadan gelen Union Saint-Gilloise, Fenerbahçe’nin geçen sezon Konferans Ligi’nde karşılaşıp kupanın dışına ittiği bir takım. Son 16 turunda sarı lacivertliler deplasmanda Belçika ekibini 3-0 yenerken Kadıköy’de karşılaşmayı 1-0 kaybetti. Sarı lacivertliler Avrupa Ligi’ndeki karşılaşmayı kendi evinde yapacak. Teknik direktörlüğünü Alman Alexander Blessin’in yaptığı Belçika ekibi, en önemli ismi Cameron Puertas’ı transfer döneminde takımda tutamadı.

Beşiktaş için hesaplaşma kurasıBeşiktaş için hesaplaşma kurası

Dördüncü torbadan Fenerbahçe’ye rakip olan Twente de sarı lacivertlilerin geçen yıl karşı karşıya geldiği bir takım. Konferans Ligi ön eleme turunda rakibiyle karşılaşan Kanarya İstanbul’da 5-1, Hollanda’da da 1-0 kazanarak rakibini kupa dışına itti. İki takım daha önce 2009-2010 sezonunda Avrupa Ligi gruplarında da karşılaştı. İstanbul’daki maçı Twente 2-1, Hollanda’daki karşılaşmayı Fenerbahçe 1-0 kazandı. Sarı lacivertliler rakibiyle deplasmanda karşılaşacak. Hollanda Ligi’ni geçen yıl üçüncü sırada tamamlayan Twente, bu sezon ligde oynadığı iki maçta dört puan topladı. Hollanda ekibinin teknik direktörlüğünü 52 yaşındaki Joseph Oosting yapıyor.

Sarı lacivertiler, Danimarka’dan Midtjylland ve İspanya’dan Athletic Bilbao ile Avrupa’da ilk defa oynayacak. Kanarya Danimarka deplasmana giderken Bilbao Kadıköy’e gelecek. Teknik direktörlüğünü Danimarkalı Thomas Thomasberg’in yaptığı Midtjylland, maçlarını Danimarka’nın Herning şehrinin güneyindeki 11 bin 400 kapasiteli MCH Arena’da oynuyor. UEFA Avrupa Ligi’nde 2011-12 sezonunda İspanyol ekibi Atletico Madrid ile final oynayan Bilbao, 2015-16’da da Sevilla ile çeyrek finalde karşı karşıya geldi. Athletic Bilbao, 1976-77 sezonunda da UEFA Kupası’nda finalde boy gösterdi. Juventus ile karşılaşan İspanya temsilcisi, rakibine 2-1 mağlup oldu.İspanyol teknik direktör Ernesto Valverde’nin teknik direktörlüğünü yaptığı Bilbao ekibi, kadrosunda yalnızca Bask bölgesinden futbolcu oynatmasıyla biliniyor. Maçların hangi tarihte oynanacağı ise cumartesi belli olacak.

Galatasaray'ın Avrupa Ligi'nde rotası 'Kuzey' olduGalatasaray’ın Avrupa Ligi’nde rotası ‘Kuzey’ oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.