Sokak röportajı sonrası tutuklanan Dilruba’ya jet ceza: Yedi buçuk ay hapis

İzmir'de sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ardından serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu'na ilk duruşmada hapis cezası verildi.

Gündem 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Dilruba Kayserilioğlu.

İzmir’de sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin sözleri nedeniyle tutuklanan ve sonra da tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Dilruba Kayserilioğlu savunmasında “Şahsi eleştirilerimde bulundum bir partiyi ve kişiyi kast etmedim. Düşünce özgürlüğü kapsamında yapmıştım eleştirileri. İfademde geçen beyni emcüklemiş geri zekalılar ifadeleri bir fikri destekleyen o fikre destek veren ibarelerdir” dedi.

İlk duruşmada kararını açıklayan mahkeme “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan Kayserilioğlu’nu 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

İddianameden

Dilruba Kayserilioğlu hakkında hazırlanan iddianamede Dilruba’nın sorgusunda ”geri zekalı” sözleriyle bir grubu hedef almadığını ve ifade özgürlüğü kapsamında o sözleri sarf ettiğini belirttiği ifade edildi.

İddianamede “Şüphelinin İzmir Sulh Ceza Hakimliğinde alınan sorgu beyanında; soruşturmada verdiği ifadeleri aynen tekrar ettiği, herhangi bir şahsi grubu hedef almadığı, eleştiri ifade özgürlüğü kapsamında sorulan soruya cevap verdiğini, hakaret amaçlı herhangi bir ifade de bulunmadığını, farklı bir anlam yada anlaşılmaya sebep olduysa özür dilediğini açıkladığı görülmüştür” dendi.

İddianamede Dilruba hakkında TCK 216/1-2 maddesinde düzenlenen “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçlarından ceza isteniyordu. Bu maddeler bir yıldan üç yıla ve altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İddianamede TCK 218. maddesi uyarınca suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların yarı oranına kadar arttırılabileceği de yer aldı.

Dilruba Kayserilioğlu’na Ağustos’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve 29 Ağustos Perşembe günü akşam saatlerinde tahliye edilmişti.

Sokak röportajı üzerine tutuklanan Dilruba Y. hakkında tutukluluğa devam ve tahliye kararıSokak röportajı üzerine tutuklanan Dilruba Y. hakkında tutukluluğa devam ve tahliye kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.